Choæ na pierwszy rzut oka czarna lemoniada wygl±da nieco dziwnie, doskonale sprawdza siê podczas detoksu i maksymalnie pozwala oczy¶ciæ organizm. Czarna lemoniada sta³a siê absolutnym hitem kulinarnym.
Czarna lemoniada - z czego jest zrobiona?
Czarna lemoniada najczê¶ciej przygotowywana jest z wody mineralnej lub kokosowej, soku z cytryn, syropu klonowego i... wêgla aktywnego! Wêgiel aktywny pozyskiwany jest z ³upin kokosa, drewna i torfu. To jeden z najlepszych specyfików, który wspomaga detoks organizmu.
W³a¶ciwo¶ci wêgla aktywnego
- usuwa toksyny z organizmu,
- ³agodzi dolegliwo¶ci uk³adu pokarmowego,
- zmniejsza podatno¶æ na wzdêcia,
- sprawdza siê przy bezsenno¶ci,
- ¶wietnie sprawdza siê w leczeniu wrzodów, egzemy, gor±czki, zapalenia oskrzeli i astmy.
Czarna lemoniada - w³a¶ciwo¶ci
Jak ju¿ wcze¶niej wspominali¶my czarna lemoniada doskonale sprawdza siê podczas detoksu. Taki napój ma silne dzia³anie oczyszczaj±ce, dziêki czemu maksymalnie szybko mo¿emy pozbyæ siê toksyn z organizmu.Co wiêcej wêgiel aktywny w po³±czeniu z cytrusami daje niez³y zastrzyk energii. Czarna lemoniada ma równie¿ w³a¶ciwo¶ci odchudzaj±ce, dlatego szczególnie polecana jest wszystkim tym, którzy chc± zrzuciæ kilka zbêdnych kilogramów do lata.
Karolina Rybicka
Czarna lemoniada - przygotowanie
Taki napój z powodzeniem mo¿esz wykonaæ w domu. Jedyne czego potrzebujesz to woda lub woda kokosowa, sok z cytryn, co¶ do pos³odzenia (erytrytol, ksylitol, syrop klonowy lub miód) i wêgiel aktywny w tabletkach. Do szklanki wlej wodê, dodaj sok z cytryn i s³odzik i w tak powsta³ym roztworze rozpu¶æ jedn± tabletkê wêgla aktywnego lub wsyp ju¿ gotowy proszek z kapsu³ki.
Na Instagramie czarna lemoniada prezentuje siê tak, jak na zdjêciu poni¿ej, wiêc bardzo podobnie do naszej. Trzeba przyznaæ, ¿e niezwykle efektownie wygl±da na zdjêciach. Ponadto jest prosta w przygotowaniu, z dodatkiem miodu lub ksylitolu smakuje naprawdê nie¼le, no i... to niezwykle prosty sposób, by oczy¶ciæ organizm. My jeste¶my na tak!
www.instagram.com/amazoniajuice/
Smoothie bowl to nietypowe po³±czenie koktajlu z owsiank±. Smoothie podawane w miseczce, po brzegi wype³nionej owocami, orzechami lub kwiatami to lekki i zdrowy posi³ek, który zaspokoi nasz apetyt w upalne dni. Ale to nie wszystko! Takie ¶niadanie doskonale zaprezentuje siê tak¿e na Instagramowej fotce, o czym doskonale wiedz± fani Instagrama!
Smothie bowl sk³ada siê z bazy i dodatków. Baz± s± zazwyczaj owoce po³±czone np z jogurtem, miodem, czy kakao zmiksowane na g³adk± masê. Dodatkami natomiast s± zazwyczaj owoce, warzywa, orzechy, pestki, p³atki owsiane, czy wiórki kokosowe. Tak naprawdê tylko od nas zale¿y, co znajdzie siê w naszej kolorowej miseczce "szczê¶cia"!
Karolina Brzuszczyñska
Sk³adniki na bazê koktajlu:
- mro¿one truskawki
- 100 g jogurtu naturalnego
- miarka od¿ywki bia³kowej (opcjonalnie)
Dodatki:
- jadalne kwiaty
- banan
- 1 ³y¿eczka wiórków kokosowych
- 1 ³y¿ka p³atków jaglanych
Przygotowanie:
Wszystkie sk³adniki stanowi±ce bazê naszego smoothie bowl miksujemy na g³adk± masê. Nastêpnie przelewamy koktajl do miseczki i uk³adamy na nim dodatki.
Poni¿ej zdjêcie z Instagrama, przedstawiaj±ce apetyczne smoothie bowl. Nasze na zdjêciu prezentuje siê równie dobrze, smakuje wy¶mienicie i daje porz±dn± dawkê energii na resztê dnia - jeste¶my na tak!
Pinterest
Latte z buraka to hit ostatnich miesiêcy! Tradycyjna kawa z mlekiem niestety ma sporo kalorii i przyczynia siê do powstawania cellulitu, jednak zdrowa, buraczana wersja tego napoju ma same zalety! Odtruwa organizm, dodaje si³y, podnosi odporno¶æ i doskonale nawadnia, po prostu witaminowa bomba!
- 1 burak
- 200 ml mleka migda³owego
- ³y¿eczka miodu
- odrobina cynamonu
Judyta Witkiewicz
Jak j± przygotowaæ?
Buraka wystarczy pokroiæ na kawa³ki i wycisn±æ z niego sok w sokowirówce. Nastêpnie do wysokiej szklanki nale¿y wlaæ podgrzane i spienione mleko migda³owe. Do mleka trzeba dolaæ wyci¶niêty sok z buraka i pos³odziæ miodem.
Czy posmakowa³ nam hit z Instagrama?
Smak latte z buraka jest do¶æ specyficzny. Mimo mleka migda³owego, miodu i cynamonu, mocno wyczuwalny jest smak buraka, który w tej kawie akurat mi nie pasuje. Krótko mówi±c, latte z buraka nie przypad³o nam do gustu. Chocia¿ bardzo ³adnie wygl±da na zdjêciach, zdecydowanie wolimy w smaku zwyk³± kawê.
Pinterest
U¿ytkownicy Instagrama coraz czê¶ciej chwal± siê fotkami swojego ¶niadania, na które zjadaj± jajka w³a¶nie w takiej postaci. Co ciekawe, jajka w takim wydaniu przygotowuje siê równie szybko, jak np. gotowane na twardo.
Sk³adniki:
- 4 jajka
- sól
- odrobina mas³a
Przygotowanie:
¯ó³tka oddzielamy od bia³ek, a ka¿de z nich umieszczamy w innej miseczce. Bia³ka ubijamy na sztywn± pianê z odrobin± soli.
Na blaszce wy³o¿onej papierem do pieczenia nasmarowanym odrobin± mas³a, rozsmarowujemy bia³ko, tak by powsta³y okr±g³e chmurki.
W ¶rodku ka¿dej z nich robimy wg³êbienie, a w nim umieszczamy ¿ó³tko. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez oko³o 6-8 minut.
Czy warto spróbowaæ je zrobiæ? Tak! S± bardzo proste w przygotowaniu i daj± du¿e pole do popisu, gdy¿ mo¿emy do nich dodawaæ dowolne sk³adniki, np. ¶wie¿e zio³a, warzywa, itp. Polecamy!
Pinterest