Choć na pierwszy rzut oka czarna lemoniada wygląda nieco dziwnie, doskonale sprawdza się podczas detoksu i maksymalnie pozwala oczyścić organizm. Czarna lemoniada stała się absolutnym hitem kulinarnym.
Czarna lemoniada - z czego jest zrobiona?
Czarna lemoniada najczęściej przygotowywana jest z wody mineralnej lub kokosowej, soku z cytryn, syropu klonowego i... węgla aktywnego! Węgiel aktywny pozyskiwany jest z łupin kokosa, drewna i torfu. To jeden z najlepszych specyfików, który wspomaga detoks organizmu.
Właściwości węgla aktywnego
- usuwa toksyny z organizmu,
- łagodzi dolegliwości układu pokarmowego,
- zmniejsza podatność na wzdęcia,
- sprawdza się przy bezsenności,
- świetnie sprawdza się w leczeniu wrzodów, egzemy, gorączki, zapalenia oskrzeli i astmy.
Czarna lemoniada - właściwości
Jak już wcześniej wspominaliśmy czarna lemoniada doskonale sprawdza się podczas detoksu. Taki napój ma silne działanie oczyszczające, dzięki czemu maksymalnie szybko możemy pozbyć się toksyn z organizmu.Co więcej węgiel aktywny w połączeniu z cytrusami daje niezły zastrzyk energii. Czarna lemoniada ma również właściwości odchudzające, dlatego szczególnie polecana jest wszystkim tym, którzy chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów do lata.
Karolina Rybicka
Czarna lemoniada - przygotowanie
Taki napój z powodzeniem możesz wykonać w domu. Jedyne czego potrzebujesz to woda lub woda kokosowa, sok z cytryn, coś do posłodzenia (erytrytol, ksylitol, syrop klonowy lub miód) i węgiel aktywny w tabletkach. Do szklanki wlej wodę, dodaj sok z cytryn i słodzik i w tak powstałym roztworze rozpuść jedną tabletkę węgla aktywnego lub wsyp już gotowy proszek z kapsułki.
Na Instagramie czarna lemoniada prezentuje się tak, jak na zdjęciu poniżej, więc bardzo podobnie do naszej. Trzeba przyznać, że niezwykle efektownie wygląda na zdjęciach. Ponadto jest prosta w przygotowaniu, z dodatkiem miodu lub ksylitolu smakuje naprawdę nieźle, no i... to niezwykle prosty sposób, by oczyścić organizm. My jesteśmy na tak!
www.instagram.com/amazoniajuice/
Smoothie bowl to nietypowe połączenie koktajlu z owsianką. Smoothie podawane w miseczce, po brzegi wypełnionej owocami, orzechami lub kwiatami to lekki i zdrowy posiłek, który zaspokoi nasz apetyt w upalne dni. Ale to nie wszystko! Takie śniadanie doskonale zaprezentuje się także na Instagramowej fotce, o czym doskonale wiedzą fani Instagrama!
Smothie bowl składa się z bazy i dodatków. Bazą są zazwyczaj owoce połączone np z jogurtem, miodem, czy kakao zmiksowane na gładką masę. Dodatkami natomiast są zazwyczaj owoce, warzywa, orzechy, pestki, płatki owsiane, czy wiórki kokosowe. Tak naprawdę tylko od nas zależy, co znajdzie się w naszej kolorowej miseczce "szczęścia"!
Karolina Brzuszczyńska
Składniki na bazę koktajlu:
- mrożone truskawki
- 100 g jogurtu naturalnego
- miarka odżywki białkowej (opcjonalnie)
Dodatki:
- jadalne kwiaty
- banan
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 1 łyżka płatków jaglanych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki stanowiące bazę naszego smoothie bowl miksujemy na gładką masę. Następnie przelewamy koktajl do miseczki i układamy na nim dodatki.
Poniżej zdjęcie z Instagrama, przedstawiające apetyczne smoothie bowl. Nasze na zdjęciu prezentuje się równie dobrze, smakuje wyśmienicie i daje porządną dawkę energii na resztę dnia - jesteśmy na tak!
Latte z buraka to hit ostatnich miesięcy! Tradycyjna kawa z mlekiem niestety ma sporo kalorii i przyczynia się do powstawania cellulitu, jednak zdrowa, buraczana wersja tego napoju ma same zalety! Odtruwa organizm, dodaje siły, podnosi odporność i doskonale nawadnia, po prostu witaminowa bomba!
- 1 burak
- 200 ml mleka migdałowego
- łyżeczka miodu
- odrobina cynamonu
Judyta Witkiewicz
Jak ją przygotować?
Buraka wystarczy pokroić na kawałki i wycisnąć z niego sok w sokowirówce. Następnie do wysokiej szklanki należy wlać podgrzane i spienione mleko migdałowe. Do mleka trzeba dolać wyciśnięty sok z buraka i posłodzić miodem.
Czy posmakował nam hit z Instagrama?
Smak latte z buraka jest dość specyficzny. Mimo mleka migdałowego, miodu i cynamonu, mocno wyczuwalny jest smak buraka, który w tej kawie akurat mi nie pasuje. Krótko mówiąc, latte z buraka nie przypadło nam do gustu. Chociaż bardzo ładnie wygląda na zdjęciach, zdecydowanie wolimy w smaku zwykłą kawę.
Użytkownicy Instagrama coraz częściej chwalą się fotkami swojego śniadania, na które zjadają jajka właśnie w takiej postaci. Co ciekawe, jajka w takim wydaniu przygotowuje się równie szybko, jak np. gotowane na twardo.
Składniki:
- 4 jajka
- sól
- odrobina masła
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek, a każde z nich umieszczamy w innej miseczce. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nasmarowanym odrobiną masła, rozsmarowujemy białko, tak by powstały okrągłe chmurki.
W środku każdej z nich robimy wgłębienie, a w nim umieszczamy żółtko. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 6-8 minut.
Czy warto spróbować je zrobić? Tak! Są bardzo proste w przygotowaniu i dają duże pole do popisu, gdyż możemy do nich dodawać dowolne składniki, np. świeże zioła, warzywa, itp. Polecamy!