Czarna lemoniada, smoothie bowl, latte z buraka... Przetestowa³y¶my hity z Instagrama!

W ostatnim czasie zauwa¿y³y¶my, ¿e na Instagramie pojawi³o siê kilka ciekawych kulinarnych trendów. Blogerki chwal± siê zdjêciami swojego ¶niadania, na które zjadaj± kolorowe smoothie bowl i wypijaj± czerwone latte z buraka. Postanowi³y¶my je przetestowaæ! Efekty zaskoczy³y nawet nas...
Czarna lemoniada Czarna lemoniada Karolina Rybicka

Czarna lemoniada

Coraz wiêcej osób chwali siê fotkami z tajemniczym czarnym napojem. To czarna lemoniada - nic innego jak klasyczna lemoniada robiona z wody i cytryny z dodatkiem jednego sk³adnika, który nadaje jej kolor czarny. Ten magiczny dodatek potrafi zdzia³aæ cuda, a jest nim... wêgiel aktywny!

Choæ na pierwszy rzut oka czarna lemoniada wygl±da nieco dziwnie, doskonale sprawdza siê podczas detoksu i maksymalnie pozwala oczy¶ciæ organizm. Czarna lemoniada sta³a siê absolutnym hitem kulinarnym.

Czarna lemoniada - z czego jest zrobiona?

Czarna lemoniada najczê¶ciej przygotowywana jest z wody mineralnej lub kokosowej, soku z cytryn, syropu klonowego i... wêgla aktywnego! Wêgiel aktywny pozyskiwany jest z ³upin kokosa, drewna i torfu. To jeden z najlepszych specyfików, który wspomaga detoks organizmu.

W³a¶ciwo¶ci wêgla aktywnego

- usuwa toksyny z organizmu,

- ³agodzi dolegliwo¶ci uk³adu pokarmowego,

- zmniejsza podatno¶æ na wzdêcia,

- sprawdza siê przy bezsenno¶ci,

- ¶wietnie sprawdza siê w leczeniu wrzodów, egzemy, gor±czki, zapalenia oskrzeli i astmy.

Czarna lemoniada - w³a¶ciwo¶ci

Jak ju¿ wcze¶niej wspominali¶my czarna lemoniada doskonale sprawdza siê podczas detoksu. Taki napój ma silne dzia³anie oczyszczaj±ce, dziêki czemu maksymalnie szybko mo¿emy pozbyæ siê toksyn z organizmu.Co wiêcej wêgiel aktywny w po³±czeniu z cytrusami daje niez³y zastrzyk energii. Czarna lemoniada ma równie¿ w³a¶ciwo¶ci odchudzaj±ce, dlatego szczególnie polecana jest wszystkim tym, którzy chc± zrzuciæ kilka zbêdnych kilogramów do lata.

Sk³adniki na czarn± lemoniadêKarolina Rybicka

Czarna lemoniada - przygotowanie

Taki napój z powodzeniem mo¿esz wykonaæ w domu. Jedyne czego potrzebujesz to woda lub woda kokosowa, sok z cytryn, co¶ do pos³odzenia (erytrytol, ksylitol, syrop klonowy lub miód) i wêgiel aktywny w tabletkach. Do szklanki wlej wodê, dodaj sok z cytryn i s³odzik i w tak powsta³ym roztworze rozpu¶æ jedn± tabletkê wêgla aktywnego lub wsyp ju¿ gotowy proszek z kapsu³ki.

Na Instagramie czarna lemoniada prezentuje siê tak, jak na zdjêciu poni¿ej, wiêc bardzo podobnie do naszej. Trzeba przyznaæ, ¿e niezwykle efektownie wygl±da na zdjêciach. Ponadto jest prosta w przygotowaniu, z dodatkiem miodu lub ksylitolu smakuje naprawdê nie¼le, no i... to niezwykle prosty sposób, by oczy¶ciæ organizm. My jeste¶my na tak!

Aga Szymczak

www.instagram.com/amazoniajuice/

Smoothie bowl - HIT tego lata Smoothie bowl - HIT tego lata Karolina Brzuszczyñska

Smoothie bowl

Smoothie bowl to nietypowe po³±czenie koktajlu z owsiank±. Smoothie podawane w miseczce, po brzegi wype³nionej owocami, orzechami lub kwiatami to lekki i zdrowy posi³ek, który zaspokoi nasz apetyt w upalne dni. Ale to nie wszystko! Takie ¶niadanie doskonale zaprezentuje siê tak¿e na Instagramowej fotce, o czym doskonale wiedz± fani Instagrama!

Smoothie bowl - jak je przygotowaæ?

Smothie bowl sk³ada siê z bazy i dodatków. Baz± s± zazwyczaj owoce po³±czone np z jogurtem, miodem, czy kakao zmiksowane na g³adk± masê. Dodatkami natomiast s± zazwyczaj owoce, warzywa, orzechy, pestki, p³atki owsiane, czy wiórki kokosowe. Tak naprawdê tylko od nas zale¿y, co znajdzie siê w naszej kolorowej miseczce "szczê¶cia"!

Smoothie bowlKarolina Brzuszczyñska

Smoothie bowl z jadalnymi kwiatami - przepis redakcji myfitness

Sk³adniki na bazê koktajlu:

- mro¿one truskawki

- 100 g jogurtu naturalnego

- miarka od¿ywki bia³kowej (opcjonalnie)

Dodatki:

- jadalne kwiaty

- banan

- 1 ³y¿eczka wiórków kokosowych

- 1 ³y¿ka p³atków jaglanych

Przygotowanie:

Wszystkie sk³adniki stanowi±ce bazê naszego smoothie bowl miksujemy na g³adk± masê. Nastêpnie przelewamy koktajl do miseczki i uk³adamy na nim dodatki.

Poni¿ej zdjêcie z Instagrama, przedstawiaj±ce apetyczne smoothie bowl. Nasze na zdjêciu prezentuje siê równie dobrze, smakuje wy¶mienicie i daje porz±dn± dawkê energii na resztê dnia - jeste¶my na tak!

 

.Pinterest

Latte z buraka Latte z buraka Judyta Witkiewicz

Latte z buraka

Latte z buraka to hit ostatnich miesiêcy! Tradycyjna kawa z mlekiem niestety ma sporo kalorii i przyczynia siê do powstawania cellulitu, jednak zdrowa, buraczana wersja tego napoju ma same zalety! Odtruwa organizm, dodaje si³y, podnosi odporno¶æ i doskonale nawadnia, po prostu witaminowa bomba!

Sk³adniki, których u¿y³am do przygotowania mojej buraczanej latte:

-        1 burak
-        200 ml mleka migda³owego
-        ³y¿eczka miodu
-        odrobina cynamonu

Latte z burakaJudyta Witkiewicz

Jak j± przygotowaæ?

Buraka wystarczy pokroiæ na kawa³ki i wycisn±æ z niego sok w sokowirówce. Nastêpnie do wysokiej szklanki nale¿y wlaæ podgrzane i spienione mleko migda³owe. Do mleka trzeba dolaæ wyci¶niêty sok z buraka i pos³odziæ miodem.

Czy posmakowa³ nam hit z Instagrama?

Smak latte z buraka jest do¶æ specyficzny. Mimo mleka migda³owego, miodu i cynamonu, mocno wyczuwalny jest smak buraka, który w tej kawie akurat mi nie pasuje. Krótko mówi±c, latte z buraka nie przypad³o nam do gustu. Chocia¿ bardzo ³adnie wygl±da na zdjêciach, zdecydowanie wolimy w smaku zwyk³± kawê.

.Pinterest

Chmurki z jajek Chmurki z jajek Karolina Rybicka

Chmury z jajek

U¿ytkownicy Instagrama coraz czê¶ciej chwal± siê fotkami swojego ¶niadania, na które zjadaj± jajka w³a¶nie w takiej postaci. Co ciekawe, jajka w takim wydaniu przygotowuje siê równie szybko, jak np. gotowane na twardo.

Sk³adniki:

- 4 jajka

- sól

- odrobina mas³a

Przygotowanie:

¯ó³tka oddzielamy od bia³ek, a ka¿de z nich umieszczamy w innej miseczce. Bia³ka ubijamy na sztywn± pianê z odrobin± soli.

Na blaszce wy³o¿onej papierem do pieczenia nasmarowanym odrobin± mas³a, rozsmarowujemy bia³ko, tak by powsta³y okr±g³e chmurki.

W ¶rodku ka¿dej z nich robimy wg³êbienie, a w nim umieszczamy ¿ó³tko. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez oko³o 6-8 minut.

Czy warto spróbowaæ je zrobiæ? Tak! S± bardzo proste w przygotowaniu i daj± du¿e pole do popisu, gdy¿ mo¿emy do nich dodawaæ dowolne sk³adniki, np. ¶wie¿e zio³a, warzywa, itp. Polecamy!

.Pinterest

Wiêcej o: