Guacamole, czyli słynna meksykańska pasta z awokado jest bardzo popularnym i zdrowym przysmakiem. To doskonała propozycja dla osób dbających o sylwetkę i zdrowie - zawiera mnóstwo cennych witamin, syci na długo i jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe. Oto 4 przepisy na guacamole doskonałe!
Składniki:
- 2 awokado
- sok z 1 limonki
- 1 ząbek czosnku
- pół czerwonej cebuli
- kawałek papryczki chili
- garść świeżej kolendry
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Awokado przekrój na pół, miąższ wydrąż łyżką, przełóż do miseczki i od razu skrop sokiem z limonki. Utrzyj ząbek czosnku, posiekaj cebulę, papryczkę i listki kolendry.
Za pomocą widelca rozgnieć awokado na papkę, a następnie dodaj resztę dodatków. Na koniec dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
Składniki:
- pół szklanki truskawek
- garść świeżej bazylii
- pół pokruszonego sera feta
- dojrzałe awokado
Przygotowanie:
Rozgnieć awokado widelcem, dodaj pokruszony ser, pokrojone w małą kostkę truskawki i posiekaną bazylię. Całość skrop sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem.
Składniki:
- awokado
- 3 pomidory
- mała czerwona cebula
- cytryna
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory pokrój na cząstki, usuń gniazda nasienne i drobno posiekaj. Awokado rozdrobnij widelcem, skrop cytryną, wymieszaj z pomidorem i poszatkowaną cebulą. Przypraw do smaku i gotowe!
Składniki:
- awokado
- arbuz pokrojony w kostkę
- ser feta
- czerwona cebula
- sok z cytryny
-pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Awokado obierz i rozdrobnij widelcem. Dodaj resztę składników - pokrojonego w kostkę arbuza, pokruszony ser, posiekaną cebulę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Gotowe!