Białe, pszenne pieczywo powoduje bardzo gwałtowny, niczym cukier, wyrzut insuliny do krwiobiegu. Po zjedzeniu takiej bułki, czy chleba apetyt na węglowodany, w tym słodycze, dodatkowo wzrasta.
Często ochota na słodkie wiąże się z brakiem w naszej diecie witamin oraz składników mineralnych. Umieszczając w codziennej diecie różne warzywa, ochota na słodkości, z pewnością zmaleje.
Zdrowe tłuszcze dają długie uczucie sytości oraz zapobiegają nagłym zmianom stężenia cukru we krwi. Postaw na awokado, kokos lub orzechy, które doskonale sprawdzą się jako przekąska, a nie stanowią zagrożenia dla twojej figury .
Często ochota na słodycze dopada nas wtedy, gdy mamy za duże przerwy między posiłkami. Zaplanuj sobie posiłki na cały dzień, a o słodyczach nie będziesz miała kiedy pomyśleć.
Jeśli nie urozmaicasz swoich posiłków, to nie ma szans abyś długo wytrwała w swoim postanowieniu. Wzbogać swoje dania o różne przyprawy i zioła. Dodadzą one smaku, który sprawi że dieta szybko ci się nie znudzi.