Przyrządzenie smacznych, zdrowych i niskokalorycznych przekąsek nie zajmuje dużo czasu, a może sprawić nam dużo satysfakcji. Zyska na tym także nasza figura, której z pewnością nie zaszkodzą chipsy z jarmużu czy frytki z selera. Oto 5 propozycji po które możesz sięgnąć bez wyrzutów sumienia.
Chipsy jarmużowe
Składniki: jarmuż, sól, papryka wędzona (albo zwykła), inne ulubione przyprawy, odrobina oleju rzepakowego (ok. 2 łyżek)
Wykonanie: myjemy liście jarmużu, pozbywamy się twardszych części, rwiemy na małe kawałki, przekładamy do miski, mieszamy z niewielką ilością oleju i przypraw. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok. 150 stopni. Liście jarmużu przekładamy na pokrytą papierem blaszkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kilka minut (trzeba sprawdzać, czy liście się nie przypalają). Smaczne, aromatyczne i chrupiące, zdrowe chipsy z jarmużu są gotowe!
Składniki: 2, 3 marchewki dość duże, oliwa albo olej (ok. 2 łyżek), sól, tymianek, suszona bazylia
Wykonanie: marchewki myjemy, obieramy, kroimy w plastry (muszą być dość cienkie). Wrzucamy do miski, mieszamy z oliwą, solą i przyprawami. Na blasze wyłożonej papierem układamy plasterki marchwi. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez mniej-więcej kwadrans.
Składniki: średni seler, olej (ok. 2 łyżek), mąka lub kaszka kukurydziana, sól, pieprz, wędzona, papryka, ew. inne ulubione zioła
Wykonanie: seler obieramy ze skórki, kroimy w słupki i gotujemy al dente, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mieszamy mąkę albo kaszkę kukurydzianą z przyprawami. Obtaczamy w takiej panierce ciepłe kawałki selera. Smażymy na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut.
Składniki: 2, 3 bataty, olej (ok. 2 łyżek), sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek
Wykonanie: bataty obieramy ze skórki, kroimy w słupki, w misce mieszamy je z olejem, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku mocno rozgrzanym (ponad 200 stopni) przez 15 minut.
Składniki: kasza jaglana (150 gramów), czosnek (1 ząbek), mąka kukurydziana (30 g), sól, pieprz, curry, pieprz ziołowy, papryka wędzona, tymianek, olej (2 łyżki)
Wykonanie: kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie (do uzyskania kleistej konsystencji). Dodajemy przetarty czosnek. Kaszę przekładamy do takiego naczynia, w którym można ją "uklepać". Zawijamy w folię spożywczą, gdy przestygnie, kroimy w niewielkie kwadraty i panierujemy w mące kukurydzianej zmieszanej z przyprawami lub formujemy z niej niewielkie kulki. Smażymy do lekkiego przyrumienienia. Na koniec zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pieczemy przez kilka minut.