Jedz jajka na śniadanie! Sycą na długo i pomagają schudnąć [4 NIETYPOWE PRZEPISY]

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka i wielu cennych witamin. Ponadto hamują apetyt, sycą na długi czas i pomagają utrzymać zgrabną figurę. Mamy dla propozycje 4 nietypowych dań z jajkami w roli głównej!
Fit śniadanie, które zapewni energię. Fit śniadanie, które zapewni energię. Julia Metkalova / Iuliia Metkalova - Fotolia

Jedz jajka na śniadanie! Sycą na długo i pomagają schudnąć [4 NIETYPOWE PRZEPISY]

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka i wielu cennych witamin. Ponadto hamują apetyt, sycą na długi czas i pomagają utrzymać zgrabną figurę. Mamy dla propozycje 4 nietypowych dań z jajkami w roli głównej.

Wiele gwiazd fitness zaczyna dzień od śniadanie, w którym głównym składnikiem są jajka. Warto testować różne przepisy i wariacje śniadaniowe, tak aby wybrać najlepsze dla siebie.

Jeśli możesz wybieraj jajka z ekologicznej hodowli. Pamiętaj, że jakość jajka zależy od tego czym kura była karmiona. Poznaj nasze 4 przepisy.

Owsianka na słono z sadzonym jajkiem. Owsianka na słono z sadzonym jajkiem. www.pinterest.com

Owsianka z sadzonym jajkiem

Składniki:

- 30 g płatków owsianych
- 120 ml wody
- szczypta soli do smaku
- pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżki startego sera
- świeże zioła do dekoracji

?Przygotowanie:

Ugotowane i jeszcze gorące płatki owsiane wymieszaj z serem. Usmaż jajko sadzone na patelni. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie ułóż na owsiance. Posyp świeżymi ziołami. Gotowe!

Omlet z masłem orzechowym Omlet z masłem orzechowym www.pinterest.com

Omlet z masłem orzechowym, bananem i nasionami chia

Składniki:
- 4 jajka
- pół szklanki płatków owsianych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- masło orzechowe do posmarowania omletów
- banan
- łyżeczka nasion chia
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek, a następnie ubijamy je na gęstą pianę. Ugotowane płatki owsiane miksujemy z żółtkami, proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych białek i mieszamy do połączenia się składników.
Patelnię smarujemy oliwą, rozgrzewamy i wylewamy na nią przygotowaną przez nas masę. Omlet smażymy pod przykryciem, około 3 minut z jednej strony i przerzucamy na drugą, aż się zarumieni.
Gotowego omleta smarujemy masłem orzechowym, układamy na nim plasterki banana i posypujemy nasionami chia. Gotowe!

Pomidorowa szakszuka Pomidorowa szakszuka www.pinterest.com

Pomidorowa szakszuka

Składniki:

4 jajka
2 ząbki czosnku
1 kartonik pomidorów krojonych
1 cebula
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego 
1 łyżka oliwy 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili. Smażymy całość przez około minutę i wlewamy pomidory z kartonika.

Następnie wrzucamy pokrojoną paprykę.  Sos mieszamy i dodajemy ocet i kmin rzymski. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez 5 minut.

Po upływie kilku minut robimy cztery wgłębienia i wbijamy w nie cztery jajka. Gotujemy przez ok. 10 minut, aż białka jajek się zetną.

Gotową szakszukę posypujemy posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Gotowe!

http://myfitness.pl/fitness/56,107702,21595176,pomidorowa-szakszuka,,3.html

Chmurki z jajek Chmurki z jajek www.pinterest.com

Chmurki z jajek

Składniki:

- 4 jajka

- 4 łyżki tartego parmezanu

- 1 łyżka posiekanej bazylii i szczypiorku (opcjonalnie)

- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek, a każde z nich umieszczamy w innej miseczce. Białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy resztę składników i chwilę mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nasmarowanym odrobiną oliwy, rozsmarowujemy białko, tak by powstały okrągłe chmurki.

W środku każdej z nich robimy wgłębienie, a w nim umieszczamy żółtko. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez  około 6 - 8 minut.

http://myfitness.pl/fitness/56,107702,21595176,chmurki-z-jajek,,4.html

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.