Jajka są źródłem pełnowartościowego białka i wielu cennych witamin. Ponadto hamują apetyt, sycą na długi czas i pomagają utrzymać zgrabną figurę. Mamy dla propozycje 4 nietypowych dań z jajkami w roli głównej.
Wiele gwiazd fitness zaczyna dzień od śniadanie, w którym głównym składnikiem są jajka. Warto testować różne przepisy i wariacje śniadaniowe, tak aby wybrać najlepsze dla siebie.
Jeśli możesz wybieraj jajka z ekologicznej hodowli. Pamiętaj, że jakość jajka zależy od tego czym kura była karmiona. Poznaj nasze 4 przepisy.
Składniki:
- 30 g płatków owsianych
- 120 ml wody
- szczypta soli do smaku
- pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżki startego sera
- świeże zioła do dekoracji
?Przygotowanie:
Ugotowane i jeszcze gorące płatki owsiane wymieszaj z serem. Usmaż jajko sadzone na patelni. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie ułóż na owsiance. Posyp świeżymi ziołami. Gotowe!
Składniki:
4 jajka
2 ząbki czosnku
1 kartonik pomidorów krojonych
1 cebula
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
1 łyżka oliwy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili. Smażymy całość przez około minutę i wlewamy pomidory z kartonika.
Następnie wrzucamy pokrojoną paprykę. Sos mieszamy i dodajemy ocet i kmin rzymski. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez 5 minut.
Po upływie kilku minut robimy cztery wgłębienia i wbijamy w nie cztery jajka. Gotujemy przez ok. 10 minut, aż białka jajek się zetną.
Gotową szakszukę posypujemy posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Gotowe!
http://myfitness.pl/fitness/56,107702,21595176,pomidorowa-szakszuka,,3.html
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej bazylii i szczypiorku (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek, a każde z nich umieszczamy w innej miseczce. Białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy resztę składników i chwilę mieszamy mikserem na wolnych obrotach.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nasmarowanym odrobiną oliwy, rozsmarowujemy białko, tak by powstały okrągłe chmurki.
W środku każdej z nich robimy wgłębienie, a w nim umieszczamy żółtko. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 6 - 8 minut.
http://myfitness.pl/fitness/56,107702,21595176,chmurki-z-jajek,,4.html