Zdrowie zaczyna się w jelitach. Zmień dietę i postaw na produkty bogate w probiotyki

Odpowiednia ilość dobroczynnych bakterii i drożdży w organizmie warunkuje jego dobrą kondycję i odporność na różne czynniki patogenne. Najpopularniejsze i najpowszechniejsze z nich to tzw. probiotyki. Warto pamiętać o tym, aby dostarczać je regularnie w codziennej diecie, a z gotowych preparatów aptecznych korzystać jedynie wtedy, gdy potrzebujemy więcej bakterii w związku z rekonwalescencją po przebytych chorobach i stosowaniu kuracji antybiotykowej.
Chcesz się cieszyć zdrowiem? Sięgaj po probiotyki! Chcesz się cieszyć zdrowiem? Sięgaj po probiotyki! www.fotolia.com

Warto sięgać po priobiotyki

O właściwą podaż probiotyków warto zadbać - nie tylko wtedy, gdy zmuszeni byliśmy do zastosowania antybiotyków, ale również prewencyjnie - by racjonalnie budować kondycję organizmu i nie dopuszczać do częstego występowania chorób. Chodzi tu nie tylko o choroby typu przeziębienie, zapalenie gardła, czy grypa, ale również o choroby układu trawiennego. Obecność właściwej ilości probiotyków w organizmie, warunkuje jego prawidłowe funkcjonowanie. Mikroorganizmy probiotyczne biorą udział w metabolizmie kwasów żółciowych i cholesterolu, przez co zmniejszają jego poziom we krwi, wspomagają leczenie biegunek, likwidują wzdęcia i zaparcia, zmniejszają ryzyko wystąpienia alergii, korzystnie wpływają na efektywny metabolizm, a co za tym idzie - również utrzymanie prawidłowej masy ciała lub redukcję nadprogramowych kilogramów.

Sporadyczne spożywanie pokarmów bogatych w naturalne probiotyki nie pozwoli wytworzyć stabilnej flory - takie posiłki należy dostarczać organizmowi regularnie. O jakich potrawach i składnikach diety mowa? Są to produkty tradycyjne - popularne w naszej kuchni od wieków - warto sobie o nich przypomnieć i mieć na uwadze jak najwyższą jakość tych produktów. Powinniśmy się nimi raczyć często również z tego powodu, że są powszechnie dostępne, tanie i smaczne. Warto zaznaczyć, że wiele z nich jesteśmy w stanie wyprodukować samodzielnie, a jeśli sięgamy po te z półek sklepowych - zwracajmy uwagę na skład.

Fermentowane produkty mleczne

W jakich produktach spożywczych możemy znaleźć dobroczynne bakterie? Prawdopodobnie większość z nas skojarzy zdrową florę bakteryjną z przetworami mlecznymi - i nie mylimy się. Rzeczywiście - warto rekomendować spożywanie wysokiej jakości fermentowanych produktów mlecznych. Chodzi tu przede wszystkim o jogurty naturalne, kefir i maślankę. Wszystkie w wersji naturalnej i bez dodatków smakowych. Dlaczego? Po pierwsze - zupełnie niepotrzebnie dodajemy im kalorii, po drugie - nie zawsze są to dodatki wysokiej jakości. Jeśli w składzie znajdą się owoce, mogą im towarzyszyć również: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy czy kwasek cytrynowy. Podobnie - nie wybierajmy jogurtów i innych produktów z opcją 0% tłuszczu, które nie mają większej wartości odżywczej. Na opakowaniach zawsze powinna znajdować się informacja o bakteriach probiotycznych w składzie (z wyszczególnieniem o jakie konkretnie szczepy chodzi).

Ogórki kiszone są bogactwem zdrowych bakterii, które korzystnie wpływają na naszą florę bakteryjną. Ogórki kiszone są bogactwem zdrowych bakterii, które korzystnie wpływają na naszą florę bakteryjną. iStock

Kiszonki

Zdrowe bakterie znajdziemy też w kiszonkach - tak popularnych w naszej tradycyjnej, polskiej kuchni. Na szczęście dziś znów coraz częściej korzystamy ze smakowo-zdrowotnych atutów kiszonych warzyw. W tej grupie probiotycznej żywności na szczególną uwagę zasługują oczywiście ogórki kiszone (kwaszone) oraz kapusta kiszona.

Jeśli możemy - warto korzystać z "babcinych" przepisów i samodzielnie zakisić kapustę i ogórki - ewentualnie skorzystać z pewnej oferty zaprzyjaźnionych gospodarstw. Nie zawsze jednak się to uda, wybierajmy więc produkty najbardziej "zbliżone" do tradycyjnych. Nie muszą posiadać etykietki "bio". Oferta kiszonek jest dość spora i bez większych problemów znajdziemy kapustę kiszoną i kwaszone ogórki bez dodatku konserwantów.

W kwasie chlebowym znajdziemy sporo cennych dla zdrowia bakterii probiotycznych. W kwasie chlebowym znajdziemy sporo cennych dla zdrowia bakterii probiotycznych. istock

Probiotyki w płynie. czyli kwas chlebowy

Sporo cennych dla zdrowia bakterii probiotycznych znajdziemy również w płynnych produktach fermentowanych, takich jak kwas chlebowy, który w ostatnich latach znów pojawił się na sklepowych półkach. Rzeczywiście, produkowany z drożdży, z użyciem bakterii kwasu mlekowego kwas chlebowy jest doskonałym źródłem drobnoustrojów tworzących zdrową florę bakteryjną. Jest jednak pewien warunek - wiele produktów dostępnych w sklepach to kwas chlebowy jedynie z nazwy, w którym nie brakuje niezdrowych dodatków smakowych oraz konserwantów. W produktach, które powstają w wyniku tradycyjnego procesu kwaszenia oprócz probiotyków znajdziemy również wiele innych cennych składników odżywczych, takich jak: witaminy B, C, PP (kapusta kiszona) witaminy z grupy B, C, E (ogórki kiszone) B i C (kwas chlebowy). Spożywanie tych produktów zapewnia nam także większy udział błonnika pokarmowego w diecie - a co za tym idzie - usprawniamy procesy trawienne, oczyszczamy nasz organizm i na dłużej utrzymujemy poczucie sytości.

Zobacz: wygodnadieta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.