Tłuszcz z kokosa jest bardzo szybko przetwarzany w energię, która dostarcza nam sił na cały dzień. To wspaniały sprzymierzeniec w walce o szczupłą sylwetkę, ponieważ nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Przyspiesza również przemianę materii i jest źródłem witamin z grupy B oraz składników odżywczych.
Zawarte w nich składniki poprawiają pracę mózgu i usuwają zmęczenie dzięki kwasom tłuszczowym omega-3. Dostarczają witamin A, D i E oraz witamin z grupy B. Są źródłem składników mineralnych: siarki, potasu, fosforu, wapnia, żelaza, oraz mikroelementów: cynku, jodu, manganu i miedzi. Obecne w rybach morskich białko daje uczucie sytości.
Dzięki zawartości witamin z grupy B, białka oraz węglowodanów złożonych wpływa na pracę mózgu. Ponadto ma właściwości odkwaszające, czyli przeciwdziała zakwaszeniu organizmu, powodującemu zmęczenie, osłabienie i obniżenie nastroju. Dlatego właśnie zyskała miano najzdrowszej z kasz. Jest lekkostrawna i zawiera dużo składników mineralnych, takich jak żelazo czy lecytyna. Dodatkowo obecny w niej krzem ma pozytywny wpływ na stan kości, włosów i paznokci.
Jajka są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka (którego skład aminokwasowy został określony przez badaczy jako idealny). Zapewniają uczucie sytości, usprawniają pracę przewodu pokarmowego, ułatwiają trawienie tłuszczów oraz wpływają na wzmocnienie mięśni szkieletowych. Jeżeli prowadzisz aktywny tryb życia, powinny stanowić niezbędny element twojej diety.
Orzechy włoskie dostarczają energii i pomagają walczyć ze zbędnymi kilogramami za sprawą nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odpowiadają one za regulację przemiany materii, obniżają poziom cholesterolu i ograniczają odkładanie się tłuszczu w komórkach. Pamiętaj tylko, by unikać orzechów prażonych, w miodzie, czekoladzie czy posypce.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, ile energii dodają te niepozorne owoce! Dostarczają mnóstwa sił dzięki zawartości witaminy C. Okazuje się, że w 100 gramach owoców znajduje się aż 260 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C. To zaskakujące, bo liczba ta jest cztery razy większa niż w przypadku pomarańczy. Czarna porzeczka stanowi także bogactwo witaminy P, która wspomaga przyswajanie witaminy C, oraz przeciwutleniaczy, odpowiedzialnych za zdrowy wygląd skóry, opóźniających procesy jej starzenia i hamujących rozwój nowotworów.
Redukuje uczucie zmęczenia, dodaje energii, poprawia nastrój i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu - wszystko za sprawą zawartego w nim żelaza. Kefir jest bardziej lekkostrawny niż jogurt czy mleko, oprócz tego ułatwia odchudzanie - poprawia pracę układu trawiennego i wspomaga oczyszczanie jelit z toksyn. Dodatkowo picie kefiru zmniejsza uczucie głodu, a tym samym niweluje potrzebę podjadania pomiędzy posiłkami.
Grejpfrut ma nie tylko wyśmienity smak. Dzięki temu, że razem z tym owocem dostarczamy sobie sporej dawki witaminy C oraz beta-karotenu, wzmacniamy odporność - nie męczą nas przeziębienia, zapobiegamy katarowi i chrypce. Żeby dostarczyć wszystkich cennych składników, nie oczyszczaj grejpfrutów z białej osłonki, która znajduje się pod skórką - usprawnia ona trawienie i delikatnie przeczyszcza. Dodatkowe zalety? Niski indeks glikemiczny oraz niska kaloryczność (około 50 kcal/100 gramów).