Słodki deser bez wyrzutów sumienia? Dzięki tym przepisom nie będziesz myśleć o słodyczach!

Masz ochotę na coś słodkiego, ale trzymasz się swoich postanowień? To doskonałe propozycje dla każdego, kto nie chce sięgać po niezdrowe słodycze ze sklepu, ale lubi od czasu do czasu pozwolić sobie na coś słodkiego, bez szkody dla sylwetki!
Ciasteczka owsiane w 20 minut Ciasteczka owsiane w 20 minut Magdalena Hajkiewicz

Ciasteczka owsiane w 20 minut

Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 jaja,
- 3/4 szklanki erytrytolu,
- 4 łyżki
masła orzechowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki żurawiny,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady min. 70 % kakao (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Na początku siekamy orzechy i drobno siekamy żurawinę. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę, jaja, erytrytol, masło orzechowe i proszek do pieczenia i ugniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt suche możemy dolewać niewielkie ilości wody, aż ciasto będzie całkowicie zagniecione. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i żurawinę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Z masy formujemy płaskie ciasteczka i wykładamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 12-15 min w temperaturze 160 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej i polewamy gotowe ciasteczka. Smacznego!

Piernik z batatów - bez glutenu, nabiału i cukru Piernik z batatów - bez glutenu, nabiału i cukru Magdalena Hajkiewicz

Piernik z batatów - bez glutenu, nabiału i cukru

Składniki:
- 2 duże bataty,
- 1,5 szklanki mleka roślinnego (w wersji bez nabiału) lub zwykłego,
- 3 jaja,
- 1 łyżka
masła orzechowego,
- 1 łyżka
oleju kokosowego,
- 70 g ksylitolu,
- 3 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- pół łyżeczki sody,
- opcjonalnie: suszona żurawina, orzechy włoskie, wiórki kokosowe do posypania,

Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przygotowujemy tortownicę wykładając ją papierem do pieczenia. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości (ok. 15- 20 min). Ugotowane bataty umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do nich mleko, jaja, masło orzechowe i olej i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy ksylitol, kakao, przyprawę do piernika i sodę i blendujemy jeszcze przez ok. 2 minuty. Jeśli chcemy, możemy dodać do środka również żurawinę i orzechy włoskie. Masę wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już gotowe. Zaraz po wyciągnięciu ciasto będzie bardzo wilgotne i miękkie, dlatego przed pokrojeniem najlepiej zostawić je na całą noc w lodówce. Na koniec na łaźni wodnej roztapiamy gorzką czekoladę, polewamy nią ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Dietetyczne ciasto kokosowo-czekoladowe Dietetyczne ciasto kokosowo-czekoladowe Magdalena Hajkiewicz

Dietetyczne ciasto kokosowo-czekoladowe

Ciasto czekoladowe jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Do przyrządzenia ciasta potrzebujemy foremki keksówki o wymiarach 25 x 11 cm

Składniki:
- 100 g mąki orkiszowej jasnej,
- 100 g mąki kokosowej,
- 30 g kakao,
- 3 jajka,
- 100 g ksylitolu,
- 30 g oleju kokosowego,
- 300-400 ml wody,
- dowolne bakalie,

Przygotowanie:
W dużej misce umieszczamy wszystkie powyższe składniki i blendujemy na gładką masę (jeśli ciasto będzie zbyt gęste- można dodać nawet do 200 ml wody dodatkowo). Do ciasta możemy dodać ulubione bakalie lub jeśli zależy nam na obniżonej kaloryczności- nie dodawać nic. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej keksówki, na której rozsmarowujemy olej kokosowy, aby ciasto nie przywarło do ścianek. Pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni sprawdzając w międzyczasie czy nie przypala się z góry. Smacznego!

Fit ferrero rocher Fit ferrero rocher Magdalena Hajkiewicz

Fit ferrero rocher

Składniki (na ok. 20 sztuk):
- 100 g
masła orzechowego,
- 20 g o
leju kokosowego,
- miarka odżywki białkowej
,
- 40 g ekspandowanej kaszy jaglanej,
- 30 g wiórek kokosowych,
- 60 g gorzkiej czekolady,
- 30 g orzechów laskowych,

Przygotowanie:
Olej kokosowy i masło orzechowe należy w mikrofalówce przez minutę i podgrzać. Następnie dodać odżywkę białkową i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na 20 min do lodówki, następnie dodać jagły ekspandowane, wiórki kokosowe po czym dokładnie wymieszać i uformować kule. Kulki odstawić do zamrażalnika na 30 min. W międzyczasie roztopić czekoladę na łaźni wodnej i rozgnieść orzechy w moździerzu. Schłodzone kulki oblać czekoladą i posypać rozgniecionymi orzechami. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Więcej przepisów na blogu Magdy: www.wiem-co-jem.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.