Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 jaja,
- 3/4 szklanki erytrytolu,
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki żurawiny,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady min. 70 % kakao (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na początku siekamy orzechy i drobno siekamy żurawinę. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę, jaja, erytrytol, masło orzechowe i proszek do pieczenia i ugniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt suche możemy dolewać niewielkie ilości wody, aż ciasto będzie całkowicie zagniecione. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i żurawinę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Z masy formujemy płaskie ciasteczka i wykładamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 12-15 min w temperaturze 160 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej i polewamy gotowe ciasteczka. Smacznego!
Składniki:
- 2 duże bataty,
- 1,5 szklanki mleka roślinnego (w wersji bez nabiału) lub zwykłego,
- 3 jaja,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 70 g ksylitolu,
- 3 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- pół łyżeczki sody,
- opcjonalnie: suszona żurawina, orzechy włoskie, wiórki kokosowe do posypania,
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przygotowujemy tortownicę wykładając ją papierem do pieczenia. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości (ok. 15- 20 min). Ugotowane bataty umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do nich mleko, jaja, masło orzechowe i olej i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy ksylitol, kakao, przyprawę do piernika i sodę i blendujemy jeszcze przez ok. 2 minuty. Jeśli chcemy, możemy dodać do środka również żurawinę i orzechy włoskie. Masę wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już gotowe. Zaraz po wyciągnięciu ciasto będzie bardzo wilgotne i miękkie, dlatego przed pokrojeniem najlepiej zostawić je na całą noc w lodówce. Na koniec na łaźni wodnej roztapiamy gorzką czekoladę, polewamy nią ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto czekoladowe jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Do przyrządzenia ciasta potrzebujemy foremki keksówki o wymiarach 25 x 11 cm
Składniki:
- 100 g mąki orkiszowej jasnej,
- 100 g mąki kokosowej,
- 30 g kakao,
- 3 jajka,
- 100 g ksylitolu,
- 30 g oleju kokosowego,
- 300-400 ml wody,
- dowolne bakalie,
Przygotowanie:
W dużej misce umieszczamy wszystkie powyższe składniki i blendujemy na gładką masę (jeśli ciasto będzie zbyt gęste- można dodać nawet do 200 ml wody dodatkowo). Do ciasta możemy dodać ulubione bakalie lub jeśli zależy nam na obniżonej kaloryczności- nie dodawać nic. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej keksówki, na której rozsmarowujemy olej kokosowy, aby ciasto nie przywarło do ścianek. Pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni sprawdzając w międzyczasie czy nie przypala się z góry. Smacznego!
Składniki (na ok. 20 sztuk):
- 100 g masła orzechowego,
- 20 g oleju kokosowego,
- miarka odżywki białkowej,
- 40 g ekspandowanej kaszy jaglanej,
- 30 g wiórek kokosowych,
- 60 g gorzkiej czekolady,
- 30 g orzechów laskowych,
Przygotowanie:
Olej kokosowy i masło orzechowe należy w mikrofalówce przez minutę i podgrzać. Następnie dodać odżywkę białkową i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na 20 min do lodówki, następnie dodać jagły ekspandowane, wiórki kokosowe po czym dokładnie wymieszać i uformować kule. Kulki odstawić do zamrażalnika na 30 min. W międzyczasie roztopić czekoladę na łaźni wodnej i rozgnieść orzechy w moździerzu. Schłodzone kulki oblać czekoladą i posypać rozgniecionymi orzechami. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Więcej przepisów na blogu Magdy: www.wiem-co-jem.pl