Superfoods. Poznaj 9 produktów, które będą hitami nadchodzącego sezonu

Superfoods czyli nieprzetworzone produkty, bogate w składniki odżywcze oraz posiadające dobroczynny wpływ na nasz organizm. Sprawdź, które żywieniowe hity zagoszczą na naszych stołach w najbliższym sezonie!
Superfoods to nieprzetworzone produkty bogate w składniki odżywcze oraz posiadające dobroczynny wpływ na nasz organizm. Sprawdź, które żywieniowe hity zagoszczą na naszych stołach w najbliższym sezonie! Superfoods to nieprzetworzone produkty bogate w składniki odżywcze oraz posiadające dobroczynny wpływ na nasz organizm. Sprawdź, które żywieniowe hity zagoszczą na naszych stołach w najbliższym sezonie! Fotolia.com
Jogurty z owocami są passé! Ten  rok będzie należał do jogurtów z warzywami. Marchewka, ogórek, pieczone buraczki, słodkie ziemniaki 
czy aromatyczne zioła i przyprawy, a do tego gęsty, kremowy jogurt - samo zdrowie!
Jogurty z owocami są passé! Ten rok będzie należał do jogurtów z warzywami. Marchewka, ogórek, pieczone buraczki, słodkie ziemniaki czy aromatyczne zioła i przyprawy, a do tego gęsty, kremowy jogurt - samo zdrowie! Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Moda na kokos trwa już jakiś czas, jednak w tym sezonie zapowiada się istne szaleństwo!
Jest bogactwem kwasów MCT, zawiera naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy strzenia się skóry. Jest także źródłem żelaza, magnezu, cynku oraz licznych witamin z grupy B.  Tego sezonu w kuchni nie może zabraknąć oleju kokosowego, mąki kokosowej czy coraz popularniejszego musu z kokosa.
Moda na kokos trwa już jakiś czas, jednak w tym sezonie zapowiada się istne szaleństwo! Jest bogactwem kwasów MCT, zawiera naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy strzenia się skóry. Jest także źródłem żelaza, magnezu, cynku oraz licznych witamin z grupy B. Tego sezonu w kuchni nie może zabraknąć oleju kokosowego, mąki kokosowej czy coraz popularniejszego musu z kokosa. Fotolia.com
Proszek z korzenia Maca - odżywia i regeneruje, wzmacnia układ odpornościowy, pamięć i koncentrację. Eliminuje zmęczenie, opóźnia procesy starzenia. Doskonałe źródło energii na każdy dzień. Dodaje wigoru, wzmacnia i regeneruje organizm. Prawdziwy skarb Inków. Korzeń macy zawiera średnio 10-14% białka. Jest więc dobrym dodatkiem białkowym w naszej diecie. Zawiera także sporą liczbę aminokwasów. Uważać na nią powinny jedynie osoby mające problemy z tarczycą, gdyż jest to roślina krzyżowa.
Proszek z korzenia Maca - odżywia i regeneruje, wzmacnia układ odpornościowy, pamięć i koncentrację. Eliminuje zmęczenie, opóźnia procesy starzenia. Doskonałe źródło energii na każdy dzień. Dodaje wigoru, wzmacnia i regeneruje organizm. Prawdziwy skarb Inków. Korzeń macy zawiera średnio 10-14% białka. Jest więc dobrym dodatkiem białkowym w naszej diecie. Zawiera także sporą liczbę aminokwasów. Uważać na nią powinny jedynie osoby mające problemy z tarczycą, gdyż jest to roślina krzyżowa. Fotolia.com
Pozytywny wpływ kiszonek jest nam znany nie od dziś, dlatego w tym sezonie stawiamy właśnie na nie. Najlepiej by były domowe, bez zbędnych dodatków czy środków konserwujących. Podczas procesu kiszenia wytwarzają się witaminy z grupy B, które odgrywają ważną rolę w regulacji przemiany materii. Ponad to kiszonki zawierają dużą ilość błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego.
Pozytywny wpływ kiszonek jest nam znany nie od dziś, dlatego w tym sezonie stawiamy właśnie na nie. Najlepiej by były domowe, bez zbędnych dodatków czy środków konserwujących. Podczas procesu kiszenia wytwarzają się witaminy z grupy B, które odgrywają ważną rolę w regulacji przemiany materii. Ponad to kiszonki zawierają dużą ilość błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Fotolia.com
Lucuma. Smakuje jak połączenie słodkich ziemniaków i syropu klonowego, zawiera jednak mnóstwo witamin i antyoksydantów. Sproszkowana Lucuma uważana jest za produkt o niskim indeksie glikemicznym, onacza to, że jest bezpieczna dla diabetyków i innych osób, które muszą uważać na poziom cukru we krwi. Jest
niskokalorycznym słodzikiem, który w sposób naturalny zaspokaja ochotę na słodkości. 
Charakteryzuje się również właściwościami przeciwgrzybicznymi i antybiotycznymi.
Lucuma. Smakuje jak połączenie słodkich ziemniaków i syropu klonowego, zawiera jednak mnóstwo witamin i antyoksydantów. Sproszkowana Lucuma uważana jest za produkt o niskim indeksie glikemicznym, onacza to, że jest bezpieczna dla diabetyków i innych osób, które muszą uważać na poziom cukru we krwi. Jest niskokalorycznym słodzikiem, który w sposób naturalny zaspokaja ochotę na słodkości. Charakteryzuje się również właściwościami przeciwgrzybicznymi i antybiotycznymi. Fotolia.com
Fioletowa kukurydza. Jest tym samym gatunkiem, co żółta kukurydza, natomiast ta zawiera mnóstwo antocyjanów! Związki te mają silne działanie przeciwzapalne, regenerujące i przeciwutleniające. Dlatego stanowią skuteczną broń w walce z wolnymi rodnikami. Działanie antyoksydacyjne fioletowej kukurydzy jest dużo silniejsze niż jagód goji.
Fioletowa kukurydza. Jest tym samym gatunkiem, co żółta kukurydza, natomiast ta zawiera mnóstwo antocyjanów! Związki te mają silne działanie przeciwzapalne, regenerujące i przeciwutleniające. Dlatego stanowią skuteczną broń w walce z wolnymi rodnikami. Działanie antyoksydacyjne fioletowej kukurydzy jest dużo silniejsze niż jagód goji. Fotolia.com
Mało kto wie, że pestki arbuza są tak wartościowe. Zawarty w nich magnez, cynk, żelazo, witaminy z grupy B czy nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają leczenie infekcji oraz stanów zapalnych. Ale uwaga, są dosyć kaloryczne!
Mało kto wie, że pestki arbuza są tak wartościowe. Zawarty w nich magnez, cynk, żelazo, witaminy z grupy B czy nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają leczenie infekcji oraz stanów zapalnych. Ale uwaga, są dosyć kaloryczne! Fotolia.com
Algi podbijają świat - ich wartość odżywcza oraz właściwości prozdrowotne i zdobywają im szeroką rzesze zwolenników. Jest w nich niemal wszystko to, czego potrzebuje nasz organizm. Przede wszystkim bogactwo łatwo przyswajalnych makro i mikroelementów (m.in. sód, wapń, potas, chlor, siarka, fosfor, jod, żelazo, fluor, miedź, selen, mangan, nikiel), witaminy (C, z grupy B, w tym kwas foliowy, E, beta-karoten) , a także wysokiej jakości białko. Za ich minus uznać można było jedynie ich smak ale to uległo zmianie. Naukowcy z Portland w amerykańskim stanie Oregon wyhodowali algi o wyjątkowych właściwościach - wyglądem przypominają czerwoną sałatę, a smakiem smażony bekon! Wystarczy je podgrzać i lekko zarumienić, a roślina ta z powodzeniem zastąpi ukochany przysmak mięsożerców.
Algi podbijają świat - ich wartość odżywcza oraz właściwości prozdrowotne i zdobywają im szeroką rzesze zwolenników. Jest w nich niemal wszystko to, czego potrzebuje nasz organizm. Przede wszystkim bogactwo łatwo przyswajalnych makro i mikroelementów (m.in. sód, wapń, potas, chlor, siarka, fosfor, jod, żelazo, fluor, miedź, selen, mangan, nikiel), witaminy (C, z grupy B, w tym kwas foliowy, E, beta-karoten) , a także wysokiej jakości białko. Za ich minus uznać można było jedynie ich smak ale to uległo zmianie. Naukowcy z Portland w amerykańskim stanie Oregon wyhodowali algi o wyjątkowych właściwościach - wyglądem przypominają czerwoną sałatę, a smakiem smażony bekon! Wystarczy je podgrzać i lekko zarumienić, a roślina ta z powodzeniem zastąpi ukochany przysmak mięsożerców. Fotolia.com
Orzechy Pekan. Wyglądem i smakiem przypominają znane nam doskonale orzechy włoskie, ale tutaj niespodzianka - są od nich dużo bogatsze w składniki odżywcze. Wpływają na poprawę stanu włosów, skóry i paznokci, wzmacniając je oraz nadając zdrowy wygląd. Dzięki
zawartości antyoksydantów stanowią źródło młodości i korzystnie wpływają na wygląd całego ciała. Charakteryzują się wysoką zawartością witaminy B1 wpływającej na układ nerwowy oraz cynku, który odgrywa istotną rolę w odbudowie tkanek i budowie białka.
Orzechy Pekan. Wyglądem i smakiem przypominają znane nam doskonale orzechy włoskie, ale tutaj niespodzianka - są od nich dużo bogatsze w składniki odżywcze. Wpływają na poprawę stanu włosów, skóry i paznokci, wzmacniając je oraz nadając zdrowy wygląd. Dzięki zawartości antyoksydantów stanowią źródło młodości i korzystnie wpływają na wygląd całego ciała. Charakteryzują się wysoką zawartością witaminy B1 wpływającej na układ nerwowy oraz cynku, który odgrywa istotną rolę w odbudowie tkanek i budowie białka. Fotolia.com
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.