Przepisy na dania z jajkiem. Zadbaj o dostarczenie odpowiedniej ilości białka [4 PRZEPISY]

Jajko jest źródłem pełnowartościowego białka, witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, fosforu, potasu, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, wapnia i sodu. Samo żółtko natomiast to skarbnica beta-karotenu i luteiny. Warto zadbać o to, żeby w naszej diecie pojawiały się jajka. Oto doskonałe przepisy z użyciem tego produktu.

Przepisy na dania z jajkiem. Zadbaj o dostarczenie odpowiedniej ilości białka [4 PRZEPISY]

Jajko jest źródłem pełnowartościowego białka, witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, fosforu, potasu, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, wapnia i sodu. Samo żółtko natomiast to skarbnica beta-karotenu i luteiny. Warto zadbać o to, żeby w naszej diecie pojawiały się jajka. Oto doskonałe przepisy z użyciem tego produktu.

Łosoś pieczony ze szpinakiem i jajkiem

Jajko jest źródłem pełnowartościowego białka, witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, fosforu, potasu, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, wapnia i sodu. Samo żółtko natomiast to skarbnica beta-karotenu i luteiny. Warto zadbać o to, żeby w naszej diecie pojawiały się jajka.

Oto doskonałe przepisy z użyciem tego produktu.

SKŁADNIKI:

łosoś
spora garść szpinaku
jajko
sól i pieprz
oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Do żaroodpornego naczynia wsyp szpinak. Skrop delikatnie oliwą, posól oraz popieprz. Połóż na szpinaku łososia. Obok ryby zrób delikatnie miejsce na jajko i wbij je. Następnie skrop łososia oliwą i na samym końcu popieprz oraz posól zarówno łososia, jak i jajko.

Muffiny jajeczne

SKŁADNIKI:

5 jajek
szpinak
pomidory
szczypior
oliwa z oliwek
pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE:

W dużej misce wymieszaj jajka i przypraw solą oraz pieprzem. Przygotuj formę na muffiny. Posmaruj ją oliwą z oliwek. Na dno wyłóż szpinak, wrzuć pokrojone pomidory. Wszystko zalej jajkami. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach. Gotowe muffinki posyp szczypiorem i jedz z dipem jogurtowym oraz pieczywem.

Awokado faszerowane jajkiem

SKŁADNIKI:

- 1 wariant
awokado
2 jajka
sól i pieprz
natka pietruszki

- 2 wariant
awokado
pomidory koktajlowe
papryka zielona
łosoś
natka pietruszki
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Przepołów awokado i usuń pestkę. Wydrąż odrobinę miąższu, żeby zmieścił się farsz. Do pierwszego wariantu wbij jajko. Następnie posól i popierz. W drugiej wersji pokrój pomidorki i paprykę. Na sam wierzch połóż wędzonego łososia. Obie wersje włóż do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i piecz przez 15 minut. Na koniec dodaj natkę pietruszki do smaku.

Tosty z batata z jajkiem

SKŁADNIKI:

batat
chili
awokado
jajko
natka pietruszki
sól i pieprz
oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Słodkiego ziemniaka dokładnie umyj i pokrój średniej wielkości plastry. Pokrój awokado oraz papryczkę chili. Na rozgrzanej patelni usmaż batata (około 8 minut na każdą ze stron). Później zrób jajko sadzone. Tosty możesz jeść w różnych kombinacjach. My na jednym położyliśmy jajko oraz natkę pietruszki, a na drugim plasterki awokado oraz chili. Wszystko posól oraz popierz do smaku.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.