Śniadania w wersji FIT. Najlepszy początek dnia jaki możesz sobie wyobrazić

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Warto zadbać o to, żeby poranek zaczął się od pełnowartościowych dań, które zaspokoją głód i dodadzą energię na kilka najbliższych godzin.

Śniadania w wersji FIT. Najlepszy początek dnia jaki możesz sobie wyobrazić

SKŁADNIKI:
5 jajek
szpinak
pomidory
szczypior
oliwa z oliwek
pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce wymieszaj jajka i przypraw solą oraz pieprzem. Przygotuj formę na muffiny. Posmaruj ją oliwą z oliwek. Na dno wyłóż szpinak, wrzuć pokrojone pomidory. Wszystko zalej jajkami. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach. Gotowe muffinki posyp szczypiorem i jedz z dipem jogurtowym oraz pieczywem.

Owsianka na dwa sposoby


SKŁADNIKI:
I wersja
250 g płatków owsianych
kiwi
maliny
suszone owoce
mięta
cynamon


II wersja
250 g płatków owsianych
borówki
banan
nasiona chia
syrop klonowy


PRZYGOTOWANIE:
Zalej płatki górskie wrzątkiem i odczekaj 5 minut. Odpowiednią porcję nałóż do miski i dodawaj składniki
I wersja
Na samym środku ułóż maliny. Z jednej strony suszone owoce, a drugiej kiwi. Posyp cynamonem i dodaj miętę.
II wersja
Wrzuć garść borówek, dodaj banana. Następnie posyp nasionami chia i polej syropem klonowym.

Awokado faszerowane na dwa sposoby

SKŁADNIKI:

- 1 wariant
awokado
2 jajka
sól i pieprz
natka pietruszki

- 2 wariant
awokado
pomidory koktajlowe
papryka zielona
łosoś
natka pietruszki
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE: Przepołów awokado i usuń pestkę. Wydrąż odrobinę miąższu, żeby zmieścił się farsz. Do pierwszego wariantu wbij jajko. Następnie posól i popierz. W drugiej wersji pokrój pomidorki i paprykę. Na sam wierzch połóż wędzonego łososia. Obie wersje włóż do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i piecz przez 15 minut. Na koniec dodaj natkę pietruszki do smaku.

Tosty z batata

Składniki:
batat
chili
awokado
jajko
natka pietruszki
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Słodkiego ziemniaka dokładnie umyj i pokrój średniej wielkości plastry. Pokrój awokado oraz papryczkę chili. Na rozgrzanej patelni usmaż batata (około 8 minut na każdą ze stron). Później zrób jajko sadzone. Tosty możesz jeść w różnych kombinacjach. My na jednym położyliśmy jajko oraz natkę pietruszki, a na drugim plasterki awokado oraz chili. Wszystko posól oraz popierz do smaku.

Zdrowa i pełna witamin sałatka do ręki

SKŁADNIKI:
Sos:
oregano
czosnek granulowany
sól
pieprz
oliwa
sok z cytryny

Sałatka:
sałata rzymska
pomidorki koktajlowe
nerkowce
awokado
czarne oliwki
bazylia

PRZYGOTOWANIE:
Na samym początku przygotuj sos. Do kubka wsyp przyprawy, zalej łyżką oliwy i wymieszaj. Następnie urwij i umyj odpowiednio duże liście sałaty. Pokrój warzywa i owoce oraz proporcjonalnie wyłóż na sałacie. Na samym końcu skrop wszystko przygotowanym sosem. Gotową sałatkę bierz w rękę i pędź tam, gdzie musisz.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.