Śniadanie wcale nie musi być nudne! Blogerka i youtuberka, oraz fanka zdrowego stylu życia - Paulina Kuczyńska, zdradza 5 przepisów na swoje ulubione słodkie, ale zdrowe śniadania. Dzięki nim już nigdy nie zapomnisz o porannym posiłku!
Składniki:
- 2 łyżki nasion chia
- mleko kokosowe
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- garść malin
- 1 łyżeczka miodu
- cynamon
- garść musli bezglutenowego
Przygotowanie:
2 łyżki nasion chia zalej 1/2 szklanki mleka kokosowego i odstaw na 15 minut. Po upływie 15 minut przemieszaj łyżką nasiona chia wraz z mlekiem, dosyp wiórki kokosowe, ponownie wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby pudding nabrał właściwej konsystencji. W między czasie przygotuj mus z malin. Mrożone maliny zblenduj razem z miodem i cynamonem i odstaw do lodówki. Gotowy pudding ułóż warstwami: chia z kokosem - musli (w moim przypadku bezglutenowe) - mus z malin. Smacznego!
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- siemię lniane
- sezam
- nasiona chia
- 1/2 małego mango
- truskawki
- maliny
- łyżeczka miodu
- 1,5 łyżki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Szklankę kaszy jaglanej gotujemy w 2 szklankach wody, tak długo, aż cała woda się wchłonie. Praktyczna wskazówka: podana przeze mnie ilość kaszy starczy Wam na 3 porcje.
Kiedy nasza kasza się gotuje, na suchej patelni prażymy sezam, aż się lekko zarumieni i nabierze aromatu. Następnie w ten sam sposób prażymy siemię lniane. Proponuję przykryć patelnię pokrywką, ponieważ siemię lubi skakać w trakcie prażenia :)
Praktyczna wskazówka: uprażcie od razu większą ilość siemienia lnianego i sezamu i przesypcie do słoiczka, żebyście nie musiały tego robić codziennie.
Ugotowaną kaszę i uprażone siemię z sezamem odstawiamy do ostygnięcia.
Na lekko rozgrzaną patelnię, dajemy odrobinę oleju kokosowego i podsmażamy ostudzoną kaszę, tak, żeby miała sypką konsystencję. Siemię lniane mieszamy razem z nasionami chia i sezamem i dodajemy odrobinę takiej mieszanki do kaszy.
Owoce kroimy i mieszamy z łyżeczką miodu.
Nareszcie gotowe! Kaszę jaglaną z nasionami przesypujemy do miseczki, na wierzch układamy owoce wymieszane miodem i zalewamy to 1,5 łyżki jogurtu greckiego.
Składniki:
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ciemne kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (ilość wedle uznania, w zależności od tego jak bardzo tarta ma być czekoladowa
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy przez ok. 15 min (według instrukcji na opakowaniu). Następnie przesypujemy ją do miski, łączymy z pozostałymi składnikami i blendujemy na gładką masę. Ciasto przelewamy do formy na tartę i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej typ 2000
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- odrobina oleju kokosowego
- maliny
- jogurt bałkański
Przygotowanie:
1) Mąkę orkiszową łączymy z łyżeczką proszku do pieczenia.
2) Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka dokładnie mieszamy z miodem.
3) Do żółtek z miodem dodajemy mleko. Następnie mokre składniki łączymy z suchymi. Dokładnie mieszamy.
4) Do ciasta na gofry dodajemy ubite białka i jeszcze raz delikatnie mieszamy całość.
5) Gofrownicę smarujemy pędzelkiem z odrobiną oleju kokosowego i smażymy tak długo, aż nasze gofry się zarumienią i będą chrupiące.
Polewa:
Maliny zmiksowałam z jogurtem bałkańskim, jeśli wolicie słodszą polewę, możecie dodać odrobinę miodu. Dodatkowo gofry posypałam świeżymi malinami.
Składniki na ciasto:
2 żółtka
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
1,5 łyżeczki ksylitolu
100 ml oleju kokosowego
4 łyżki zimnej wody
Szczypta soli
Składniki na krem:
masło orzechowe
serek ricotta
borówki
maliny
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z jajkami, ksylitolem, olejem kokosowym, wodą i szczyptą soli i zagniatamy na ciasto do pełnego połączenia składników. Formę do babeczek wykładamy ciastem i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 35 minut. Następnie odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Masło orzechowe mieszamy z ricottą i wykładamy krem do babeczek. Na wierz wykładamy owoce. Smacznego!