Deser na śniadanie? Tak! Blogerka Paulina Kuczyńska zdradza 5 ulubionych przepisów na słodkie fit śniadania

Śniadanie wcale nie musi być nudne! Blogerka i youtuberka, oraz fanka zdrowego stylu życia - Paulina Kuczyńska, zdradza 5 przepisów na swoje ulubione słodkie, ale zdrowe śniadania. Dzięki nim już nigdy nie zapomnisz o porannym posiłku!
. . www.llealicious.blogspot.com

Deser na śniadanie? Tak! Blogerka Paulina Kuczyńska zdradza 5 ulubionych przepisów na słodkie fit śniadania

Śniadanie wcale nie musi być nudne! Blogerka i youtuberka, oraz fanka zdrowego stylu życia - Paulina Kuczyńska, zdradza 5 przepisów na swoje ulubione słodkie, ale zdrowe śniadania. Dzięki nim już nigdy nie zapomnisz o porannym posiłku!

. . www.llealicious.blogspot.com

Kokosowy pudding chia z soczystym musem z malin

Składniki:

- 2 łyżki nasion chia

- mleko kokosowe

- 2 łyżki wiórków kokosowych

- garść malin

- 1 łyżeczka miodu

- cynamon

- garść musli bezglutenowego

Przygotowanie:

2 łyżki nasion chia zalej 1/2 szklanki mleka kokosowego i odstaw na 15 minut. Po upływie 15 minut przemieszaj łyżką nasiona chia wraz z mlekiem, dosyp wiórki kokosowe, ponownie wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby pudding nabrał właściwej konsystencji. W między czasie przygotuj mus z malin. Mrożone maliny zblenduj razem z miodem i cynamonem i odstaw do lodówki. Gotowy pudding ułóż warstwami: chia z kokosem - musli (w moim przypadku bezglutenowe) - mus z malin. Smacznego!

. . www.llealicious.blogspot.com

Jaglanka

Składniki:

- szklanka kaszy jaglanej

- 2 szklanki wody

- siemię lniane

- sezam

- nasiona chia

- 1/2 małego mango

- truskawki

- maliny

- łyżeczka miodu

- 1,5 łyżki jogurtu greckiego

Przygotowanie:

Szklankę kaszy jaglanej gotujemy w 2 szklankach wody, tak długo, aż cała woda się wchłonie. Praktyczna wskazówka: podana przeze mnie ilość kaszy starczy Wam na 3 porcje.

Kiedy nasza kasza się gotuje, na suchej patelni prażymy sezam, aż się lekko zarumieni i nabierze aromatu. Następnie w ten sam sposób prażymy siemię lniane. Proponuję przykryć patelnię pokrywką, ponieważ siemię lubi skakać w trakcie prażenia :)

Praktyczna wskazówka: uprażcie od razu większą ilość siemienia lnianego i sezamu i przesypcie do słoiczka, żebyście nie musiały tego robić codziennie.

Ugotowaną kaszę i uprażone siemię z sezamem odstawiamy do ostygnięcia.

Na lekko rozgrzaną patelnię, dajemy odrobinę oleju kokosowego i podsmażamy ostudzoną kaszę, tak, żeby miała sypką konsystencję. Siemię lniane mieszamy razem z nasionami chia i sezamem i dodajemy odrobinę takiej mieszanki do kaszy.

Owoce kroimy i mieszamy z łyżeczką miodu.

Nareszcie gotowe! Kaszę jaglaną z nasionami przesypujemy do miseczki, na wierzch układamy owoce wymieszane miodem i zalewamy to 1,5 łyżki jogurtu greckiego.

. . www.llealicious.blogspot.com

Dietetyczna tarta czekoladowa

Składniki:

- 1 woreczek kaszy jaglanej

- 2 łyżki oleju kokosowego

- ciemne kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (ilość wedle uznania, w zależności od tego jak bardzo tarta ma być czekoladowa

- 1 jajko

- 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy przez ok. 15 min (według instrukcji na opakowaniu). Następnie przesypujemy ją do miski, łączymy z pozostałymi składnikami i blendujemy na gładką masę. Ciasto przelewamy do formy na tartę i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

. . www.llealicious.blogspot.com

Dietetyczne gofry z mąki orkiszowej

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej typ 2000

- 2 jajka

- 1 łyżka miodu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 szklanka mleka

- odrobina oleju kokosowego

- maliny

- jogurt bałkański

Przygotowanie:

1) Mąkę orkiszową łączymy z łyżeczką proszku do pieczenia.

2) Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka dokładnie mieszamy z miodem.

3) Do żółtek z miodem dodajemy mleko. Następnie mokre składniki łączymy z suchymi. Dokładnie mieszamy.

4) Do ciasta na gofry dodajemy ubite białka i jeszcze raz delikatnie mieszamy całość.

5) Gofrownicę smarujemy pędzelkiem z odrobiną oleju kokosowego i smażymy tak długo, aż nasze gofry się zarumienią i będą chrupiące.

Polewa:

Maliny zmiksowałam z jogurtem bałkańskim, jeśli wolicie słodszą polewę, możecie dodać odrobinę miodu. Dodatkowo gofry posypałam świeżymi malinami.

. . www.llealicious.blogspot.com

Dietetyczne babeczki z kremem z masła orzechowego

Składniki na ciasto:

2 żółtka

200 g mąki żytniej razowej typ 2000

1,5 łyżeczki ksylitolu

100 ml oleju kokosowego

4 łyżki zimnej wody

Szczypta soli

Składniki na krem:

masło orzechowe

serek ricotta

borówki

maliny

Przygotowanie:

Mąkę łączymy z jajkami, ksylitolem, olejem kokosowym, wodą i szczyptą soli i zagniatamy na ciasto do pełnego połączenia składników. Formę do babeczek wykładamy ciastem i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 35 minut. Następnie odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Masło orzechowe mieszamy z ricottą i wykładamy krem do babeczek. Na wierz wykładamy owoce. Smacznego!

Więcej fit przepisów znajdziecie na blogu Pauliny!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.