Fit desery z burakiem w roli głównej! To zdrowy kulinarny hit [5 PRZEPISÓW]

Buraki są skarbnicą witamin, błonnika i wyjątkowo korzystnie wpływają na nasz organizm. Wzmacniają organizm, zwiększają jego wydolność i dodają energii. Są wyjątkowo tanie, a przez to często niedoceniane. A szkoda, bo w kuchni możemy je wykorzystać na wiele sposobów, nawet do deserów! Zobaczcie 5 zdrowych przepisów, na lekkie desery z burakiem w roli głównej, które nie zaszkodzą twojej figurze!
. . www.fotolia.com

Czekoladowe ciasto z buraków

Składniki:

300 g ugotowanych buraków

3 daktyle (namoczone wcześniej przez 15 minut we wrzątku)

2 łyżki kakao

szczypta sody oczyszczonej

szczypta cynamonu

2 łyżki oleju kokosowego

100 g mąki kasztanowej

1/3 szklanki żurawiny (warto ją wcześniej namoczyć)

Przygotowanie:

Obrane buraki zmiel razem z daktylami. Dodaj do nich pozostałe składniki i wszystko razem wymieszaj. Przełóż masę do niedużej foremki i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 50 minut z włączoną funkcją termoobiegu.

Pozostaw gotowe ciasto w piekarniku, aż do ostygnięcia. Wierzch ciasta możesz ozdobić świeżymi owocami.

. . www.flickr.com

Galaretka z buraków

Składniki:

1 upieczony burak

stewia

imbir

1 łyżeczka żelatyny

cytryna

sok z limonki

Przygotowanie:

Obieramy upieczonego buraka. Następnie miksujemy go z 1 łyżką soku z limonki i dodajemy stewię oraz imbir.

Dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny namoczonej w 1 łyżce wody. Całą masę podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

Całość wylewamy na duży płaski talerz, a gdy galaretka już stężeje - wykrajmy z niej kształt - np. serduszka. Gotowe!

. . www.fotolia.com

Oczyszczający koktajl z buraka i malin

Składniki:

1 mały burak

2 marchewki

1 pomarańcza

2 jabłka

sok z cytryny

1 banan

pół szklanki mrożonych malin

woda (do rozcieńczenia koktajlu)

Przygotowanie:

Dokładnie umyj owoce i warzywa, a następnie je obierz. Pokrój na mniejsze części i wrzuć do blendera. Dolej trochę wody i miksuj do czasu uzyskania gładkiego płynu.

Na koniec spróbuj i dopraw sokiem z cytryny. Możesz też dodać odrobiny miodu lub stewii.

. . www.flickr.com

Muffiny z buraka

Składniki:

puree z 5 małych ugotowanych buraków

100 g maki kokosowej

5 świeżych daktyli

1 łyżkę syropu klonowego (opcjonalnie do dosłodzenia)

szczypta cynamonu szczypta soli morskiej

szczypta sody oczyszczonej

proszek do pieczenia

2 łyżki oleju kokosowego

garść suszonej żurawiny

2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Dodaj do masy suszoną żurawinę. Jeżeli masa będzie zbyt sucha, możesz dodać odrobinę mleka roślinnego (np. sojowego).

Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut.

Pozostaw w piekarniku do wystudzenia.

deser z burakiem deser z burakiem www.flickr.com

Kokosowo-buraczany pudding chia

Składniki:

duża puszka mleka kokosowego

50 ml soku z buraka

4 łyżki nasion chia

2 łyżki syropu z agawy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

jogurt naturalny

do ozdoby: garść jagód, pestki dyni, suszona żurawina, migdały, pestki słonecznika

Przygotowanie:

Do miski wlej mleko kokosowe, sok z buraka, ziarna chia, syrop z agawy i wanilię. Wszystko dokładnie mieszaj przez około 2 minuty i odstaw na 15 minut do lodówki.

Następnie wyjmij masę i przelej do połowy przygotowanych szklanek. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Po tym czasie wyjmij szklanki, a na masę z chia nalej warstwę jogurtu waniliowego. Wierzch posyp jagodami, żurawiną i resztą dodatków. Gotowe!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.