Składniki:
300 g ugotowanych buraków
3 daktyle (namoczone wcześniej przez 15 minut we wrzątku)
2 łyżki kakao
szczypta sody oczyszczonej
szczypta cynamonu
2 łyżki oleju kokosowego
100 g mąki kasztanowej
1/3 szklanki żurawiny (warto ją wcześniej namoczyć)
Przygotowanie:
Obrane buraki zmiel razem z daktylami. Dodaj do nich pozostałe składniki i wszystko razem wymieszaj. Przełóż masę do niedużej foremki i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 50 minut z włączoną funkcją termoobiegu.
Pozostaw gotowe ciasto w piekarniku, aż do ostygnięcia. Wierzch ciasta możesz ozdobić świeżymi owocami.
Składniki:
1 upieczony burak
stewia
imbir
1 łyżeczka żelatyny
cytryna
sok z limonki
Przygotowanie:
Obieramy upieczonego buraka. Następnie miksujemy go z 1 łyżką soku z limonki i dodajemy stewię oraz imbir.
Dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny namoczonej w 1 łyżce wody. Całą masę podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Całość wylewamy na duży płaski talerz, a gdy galaretka już stężeje - wykrajmy z niej kształt - np. serduszka. Gotowe!
Składniki:
1 mały burak
2 marchewki
1 pomarańcza
2 jabłka
sok z cytryny
1 banan
pół szklanki mrożonych malin
woda (do rozcieńczenia koktajlu)
Przygotowanie:
Dokładnie umyj owoce i warzywa, a następnie je obierz. Pokrój na mniejsze części i wrzuć do blendera. Dolej trochę wody i miksuj do czasu uzyskania gładkiego płynu.
Na koniec spróbuj i dopraw sokiem z cytryny. Możesz też dodać odrobiny miodu lub stewii.
Składniki:
puree z 5 małych ugotowanych buraków
100 g maki kokosowej
5 świeżych daktyli
1 łyżkę syropu klonowego (opcjonalnie do dosłodzenia)
szczypta cynamonu szczypta soli morskiej
szczypta sody oczyszczonej
proszek do pieczenia
2 łyżki oleju kokosowego
garść suszonej żurawiny
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Dodaj do masy suszoną żurawinę. Jeżeli masa będzie zbyt sucha, możesz dodać odrobinę mleka roślinnego (np. sojowego).
Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut.
Pozostaw w piekarniku do wystudzenia.
Składniki:
duża puszka mleka kokosowego
50 ml soku z buraka
4 łyżki nasion chia
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
jogurt naturalny
do ozdoby: garść jagód, pestki dyni, suszona żurawina, migdały, pestki słonecznika
Przygotowanie:
Do miski wlej mleko kokosowe, sok z buraka, ziarna chia, syrop z agawy i wanilię. Wszystko dokładnie mieszaj przez około 2 minuty i odstaw na 15 minut do lodówki.
Następnie wyjmij masę i przelej do połowy przygotowanych szklanek. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij szklanki, a na masę z chia nalej warstwę jogurtu waniliowego. Wierzch posyp jagodami, żurawiną i resztą dodatków. Gotowe!