Zdrowe hamburgery. Możesz je zjeść bez wyrzutów sumienia [5 FIT PRZEPISÓW]

Starasz się zdrowo odżywiać, ale czasami nachodzi cię ochota na coś niezdrowego? Mamy dla ciebie 5 przepisów na fit hamburgery, które możesz przygotować i zjeść bez wyrzutów sumienia! Nie zaszkodzą twojej figurze i sprawią, że przejdzie ci ochota na kaloryczne i przetworzone jedzenie. Zapewniamy, że połączenie odpowiednich składników da genialny efekt!

Zdrowe hamburgery. Możesz je zjeść bez wyrzutów sumienia [5 FIT PRZEPISÓW]

Składniki : 500 g mielonego mięsa z piersi indyka , 1 jajko, ząbek czosnku, oregano, bazylia, bułka pełnoziarnista, ulubione warzywa np. sałata, pomidor, cukinia.

Wykonanie: Mięso, jajko, czosnek oraz przyprawy mieszamy i formujemy płaskie kotlety. Smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej. Razem z burgerami grillujemy pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Kroimy drobno warzywa. Bułkę przekrajamy na pół, możemy na kilkanaście sekund położyć ją na suchej, rozgrzanej patelni - będą wtedy bardziej chrupiące. Podajemy z ulubionymi warzywami.

Hamburger z polędwicy wołowej

Fast food w wersji slow #burger #slowburger #mięsko #wolowina #fitburger #otreby #kielki #zdrowyfastfood #namase #nazdrowie

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika @eatslow.movefast 24 Kwi, 2016 o 4:56 PDT

Składniki: 500 g mielonego mięsa z polędwicy wołowej, jajko, ostra papryka, pieprz, sól, bułka pełnoziarnista, ulubione warzywa np. rukola, pomidor, ogórek konserwowy, kiełki, sos jogurtowy (jogurt grecki, zioła prowansalskie, czosnek).

Wykonanie: Mielone mięso, jajko oraz przyprawy mieszamy i formujemy płaskie burgery. Smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej (mięso solimy po uformowaniu burgerów, tuż przed smażeniem). Bułkę przekrajamy na pół, wkładamy na kilkanaście sekund do piekarnika - będą wtedy bardziej chrupiące. Podajemy z ulubionymi warzywami oraz sosem jogurtowym.

Hamburger z kaszy jaglanej i buraka

Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 1 duży burak, pół cebuli, jajko, nasiona kolendry, pieprz, sól, ulubione przyprawy, bułka pełnoziarnista, plaster ananasa, ulubione warzywa np. rukola, ogórek, kiełki

Wykonanie: kaszę jaglaną płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie i studzimy, buraka ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Łączymy wszystkie składniki i przyprawiamy. Formujemy okrągłe burgery i pieczemy około 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Hamburger z zielonej soczewicy i tofu

Składniki: 100 g zielonej soczewicy, 100 g tofu, mały por, pęczek szczypiorku, 2 ząbki czosnku, 10 dkg pieczarek, 2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego, kurkuma, szczypta zmielonych ziaren kminku, szczypta suszonej bazylii, nasiona czarnego sezamu, pieprz, sól, bułka graham, ulubione warzywa

Wykonanie: Soczewicę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, tofu kruszymy na drobne kawałeczki. Pora kroimy w drobne piórka i podsmażamy wraz z czosnkiem oraz pieczarkami. Siekamy drobno szczypiorek. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Uformowane burgery posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 30 minut.

Hamburgery rybne z koperkowym sosem

Składniki: 200 g drosza, 2 ząbki czosnku, pęczek pietruszki, papryczka chili (ilość wedle uznania), jajko, sok z cytryny, 3 łyżki kaszy manny, łyżka oliwy z oliwek, olej kokosowy

Składniki na sos: jogurt naturalny, koperek, sok z limonki, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Burgery: Rybę, pietruszkę, papryczkę chili drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z pozostałymi składnikami. Smażymy uformowane burgery na rozgrzanym oleju kokosowym.

Sos: Jogurt naturalny łączymy z posiekanym koperkiem i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzą i sokiem z limonki.

Więcej na: www.wygodnadieta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.