Składniki : 500 g mielonego mięsa z piersi indyka , 1 jajko, ząbek czosnku, oregano, bazylia, bułka pełnoziarnista, ulubione warzywa np. sałata, pomidor, cukinia.
Wykonanie: Mięso, jajko, czosnek oraz przyprawy mieszamy i formujemy płaskie kotlety. Smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej. Razem z burgerami grillujemy pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Kroimy drobno warzywa. Bułkę przekrajamy na pół, możemy na kilkanaście sekund położyć ją na suchej, rozgrzanej patelni - będą wtedy bardziej chrupiące. Podajemy z ulubionymi warzywami.
Składniki: 500 g mielonego mięsa z polędwicy wołowej, jajko, ostra papryka, pieprz, sól, bułka pełnoziarnista, ulubione warzywa np. rukola, pomidor, ogórek konserwowy, kiełki, sos jogurtowy (jogurt grecki, zioła prowansalskie, czosnek).
Wykonanie: Mielone mięso, jajko oraz przyprawy mieszamy i formujemy płaskie burgery. Smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej (mięso solimy po uformowaniu burgerów, tuż przed smażeniem). Bułkę przekrajamy na pół, wkładamy na kilkanaście sekund do piekarnika - będą wtedy bardziej chrupiące. Podajemy z ulubionymi warzywami oraz sosem jogurtowym.
Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 1 duży burak, pół cebuli, jajko, nasiona kolendry, pieprz, sól, ulubione przyprawy, bułka pełnoziarnista, plaster ananasa, ulubione warzywa np. rukola, ogórek, kiełki
Wykonanie: kaszę jaglaną płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie i studzimy, buraka ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Łączymy wszystkie składniki i przyprawiamy. Formujemy okrągłe burgery i pieczemy około 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
Składniki: 100 g zielonej soczewicy, 100 g tofu, mały por, pęczek szczypiorku, 2 ząbki czosnku, 10 dkg pieczarek, 2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego, kurkuma, szczypta zmielonych ziaren kminku, szczypta suszonej bazylii, nasiona czarnego sezamu, pieprz, sól, bułka graham, ulubione warzywa
Wykonanie: Soczewicę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, tofu kruszymy na drobne kawałeczki. Pora kroimy w drobne piórka i podsmażamy wraz z czosnkiem oraz pieczarkami. Siekamy drobno szczypiorek. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Uformowane burgery posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 30 minut.
Składniki: 200 g drosza, 2 ząbki czosnku, pęczek pietruszki, papryczka chili (ilość wedle uznania), jajko, sok z cytryny, 3 łyżki kaszy manny, łyżka oliwy z oliwek, olej kokosowy
Składniki na sos: jogurt naturalny, koperek, sok z limonki, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Burgery: Rybę, pietruszkę, papryczkę chili drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z pozostałymi składnikami. Smażymy uformowane burgery na rozgrzanym oleju kokosowym.
Sos: Jogurt naturalny łączymy z posiekanym koperkiem i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzą i sokiem z limonki.