Składniki:
Ciasto: 150 g zmiksowanych na mąkę migdałów, 150 g mąki ryżowej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju kokosowego, ziarenka z laski wanilii, 2/3 szklanki wody.
Masa makowa: 200 g maku, 250 g suszonych daktyli, 50 g rodzynek, 50 g suszonych moreli, 50 g zmiksowanych na drobne kawałeczki orzechów nerkowca, 50 g zmiksowanych na drobne kawałeczki migdałów, starta skórka z pomarańczy, białko z 3 jaj.
Wykonanie: mak razem z daktylami zalej szklanką wrzątku i odstaw, aby napęczniał. Wymieszaj i zagnieć wszystkie składniki na ciasto - w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej wody lub podsyp mąką ryżową. Kulkę ciasta obwiń folią i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj masę makową. Mak zmiel razem z daktylami lub zmiksuj dokładnie blenderem. Dodaj bakalie i wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z masą makową. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na nim połowę przygotowanego ciasta. Na ciasto wyłóż masę makową. Drugą połowę ciasta rozwałkuj i potnij w paski - ułóż je na masie makowej w kratkę Ciasto wstaw do piekarnika i piecz w temp. 160°C przez ok. 1 godzinę i 15 minut.
Smakuje niemal identycznie co tradycyjny sernik, ale ma o wiele mniej kalorii dzięki zastąpieniu twarogu sojowym serkiem tofu.
Składniki
Spód: 1 szklanka wiórków kokosowych, daktyle, cynamon (łyżeczka) 1 szklanka orzechów włoskich.
Masa: tofu (2 kostki po ok. 200 g) puszka mleczka kokosowego (400 g) mąka ziemniaczana (2 łyżki) sok z cytryny, kilka łyżek ksylitolu/miodu/stewii, garść skórki pomarańczowej.
Przygotowanie:
Spód - namaczamy garść daktyli w gorącej wodzie, następnie blendujemy, orzechy mielimy albo kroimy na drobne kawałeczki, dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy (powinno powstać w miarę jednolite i plastyczne w konsystencji ciasto). Wykładamy nim dno tortownicy wyłożonej wcześniej papierem.
Masa: tofu rozgniatamy na małe kawałki i miksujemy z sokiem z cytryny i mlekiem kokosowym (pamiętajmy, że część stała musi być oddzielona od wody, w związku z tym mleko nie może posiadać w składzie zbyt wielu emulgatorów i koniecznie należy trzymać je w lodówce przed przyrządzaniem ciasta - przynajmniej jedną dobę). Dodajemy słodkie wybrany słodki dodatek, mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową. Lekko mieszamy. Wylewamy na spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez kilkadziesiąt minut (nie dłużej niż godzinę).
Propozycja dla tych z nas, którzy wolą jednak sernik w wydaniu nabiałowym. Smakuje identycznie co zwykły sernik, tyle, że w roli sera występuje zdrowy jogurt naturalny.
Składniki
Spód: płatki owsiane (ok. pół szklanki) 2 żółtka, 5 łyżek mleka, ksylitol (1 łyżka) albo łyżka syropu klonowego lub daktylowego, łyżeczka proszku do pieczenia, odrobina olejku waniliowego.
Masa: 2 jogurty naturalne (duże - 400 g każdy) 4 białka, pół szklanki miodu lub ksylitolu, budyń (2 opakowania). Możesz też dodać ulubione świeże owoce
Przygotowanie: składniki tworzące spód łączymy i przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem, pieczemy przez ok. kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy masę. Ubijamy białka na pianę, dodajemy ksylitol, budyń (w proszku) i jogurty. Mieszamy i przelewamy na spód. Pieczemy dalej przez ok. godzinę.
Składniki: mąka orkiszowa i kukurydziana (po 1 szklance), cynamon - pół łyżeczki, przyprawa do piernika - łyżeczka, mniej niż pół łyżeczki proszku do pieczenia i łyżeczka sody, szczypta soli, puree dyniowe (1 szklanka), 5 łyżek oleju kokosowego, pół szklanki miodu, 2 łyżki octu jabłkowego, 1/3 szklanki mleka (może być też roślinne) ulubione bakalie.
Przygotowanie: mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, mokre blendujemy, przelewamy do suchych i mieszamy, dodajemy bakalie, przelewamy całość do keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę.
To propozycja na nieco lżejszą wersję pralin Raffaello.
Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 250 ml mleka kokosowego, 4 łyżeczki ksylitolu lub miodu, laska wanilii, 50 g zmielonych migdałów, 20 całych migdałów, wiórki kokosowe (około 200 g).
Przygotowanie: Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut, a następnie obrać ze skórki. Kaszę wsypać do garnka, prażyć, cały czas mieszając do momentu, aż zacznie przyjemnie pachnieć. Następnie przesypać na sitko, sparzyć wrzątkiem i ponownie przełożyć do garnka. Zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać ksylitol, rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii. Gotować pod przykryciem do miękkości. Zestawić z ognia, wyjąć wanilię, wyskrobać ze środka ziarenka, dodać mielone migdały oraz pół szklanki wiórków kokosowych, dokładnie wymieszać. Powinna powstać dość gęsta, kleista papka. Z kaszy formować zwilżonymi dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego. Do środka wkładać po jednym migdale, obtaczać w wiórkach kokosowych.