Nie możesz schudnąć? Problemem może być jakość treningów i diety. Nie zawsze pamiętamy, że kluczem do sukcesu np. redukcji masy ciała jest nie tylko zmniejszenie liczby kalorii i zwiększenie planu treningowego. Musimy skupić się także na jakości zarówno naszej diety, jak i treningu.
Nie ma jednego, gotowego planu, który sprawdziłby się w każdym przypadku. Wszyscy jesteśmy inni - różnimy się choćby wiekiem i to nie tylko tym metrykalnym, ale również metabolicznym.
Tutaj sprawa się dodatkowo komplikuje, ponieważ może się okazać, że nie jest on tożsamy z datą urodzenia. Zazwyczaj jesteśmy biologicznie młodsi albo starsi i to nawet o kilkanaście lub więcej lat!
Wiek metaboliczny to indywidualnie sprecyzowane kryterium bazowe, za pomocą którego możemy ułożyć efektywny plan - nie tylko odchudzania, ale również budowania lepszej kondycji zdrowotnej.
Wiek metaboliczny to parametr obrazujący kondycję naszego organizmu. Zależy on nie tylko od wieku metrykalnego czy genów, ale także od trybu życia.
Prawidłowe określenie wieku metabolicznego da nam odpowiedź na to, jak do tej pory postępowaliśmy z naszym organizmem i w jaki sposób dawał on sobie radę z różnymi czynnikami zagrażającymi równowadze, bez której na dłuższą metę nie da się utrzymać optymalnej odporności.
Jeśli brakuje ci energii, często zapadasz na różnego rodzaju infekcje albo jeśli mimo podjęcia diety odchudzającej, nie jesteś zadowolony z jej wyników - warto pokusić się o określenie faktycznego wieku naszego organizmu.
Gdyby okazało się, że jest starszy niż wynikałoby to z metryki, należy spróbować zmienić styl życia (jeść mniejsze porcje, ale częściej, zapewnić sobie odpowiednią ilość niezbędnych składników odżywczych, bez których organizm nie będzie miał energii do pracy i redukcji kilogramów, a na dodatek będzie magazynował tłuszcz) oraz dostosować aktywność fizyczną do swoich indywidualnych warunków zdrowotnych i kondycyjnych.
Wiek metaboliczny poznamy dzięki Analizie Składu Ciała. Dzięki niej zdiagnozujemy m.in.: zawartość tkanki tłuszczowej (w kilogramach i procentach), beztłuszczową masę ciała, stan otłuszczenia organów oraz nawodnienie organizmu.
Jeśli będziemy wiedzieli jak przedstawiają się takie składowe naszego ciała jak: metabolizm, masa mięśni, ilość tkanki tłuszczowej oraz wody - dowiemy się ile hipotetycznie lat ma nasz organizm.
Bycie realnie młodszym niż w metryce oznacza, że możemy kontynuować taki styl życia, jaki prowadziliśmy do tej pory. Nadal jednak powinniśmy na bieżąco monitorować stan naszego zdrowia.
Problemem jest wiek metaboliczny wyższy niż metrykalny - wówczas trzeba dokonać różnych zmian, by przyspieszyć metabolizm i dać szansę naturalnym siłom witalnym, które "uśpiliśmy" przez nieracjonalne żywienie i brak ruchu.
Musimy pamiętać, że organizm nie lubi tzw. terapii szokowej i popadanie ze skrajności w skrajność. Na pewno nie pozwoli nam w trybie natychmiastowym pozbyć się bagażu uskładanych lat metabolicznych, a będzie tylko powodować zniechęcenie i frustrację.
Redukcja tkanki tłuszczowej to jednoczesne polepszanie swojej formy i kondycji, oraz racjonalne, efektywne odchudzanie. Jakie założenia dietetyczne będą zatem kluczowe w metabolicznym odmładzaniu organizmu?
Pamiętajmy o najistotniejszych zasadach, ponieważ jeśli naprawdę (czyli trwale) wdrożymy je do naszego życia, możemy być pewni, że kolejne analizy składu ciała będą o wiele bardziej optymistyczne i poczujemy się o wiele młodsi.
1. Zwiększamy zatem udział warzyw i owoców w codziennej diecie (pamiętamy o jak najmniejszej obróbce termicznej - jemy je na surowo albo gotowane na parze, ewentualnie pieczone).
2. Zapewniamy organizmowi odpowiednie nawodnienie (nawet jeśli nie odczuwamy pragnienia, co pogłębia się z wiekiem, pamiętajmy, aby dostarczyć organizmowi co najmniej półtora litra wody dziennie).
3. Zmniejszamy ilość mięsa (szczególnie tłustego) w diecie - zastępujemy je rybami i roślinami strączkowymi.
4. Nie unikamy zdrowych tłuszczów (nieutwardzonych roślinnych, m.in. oliwy, oleju rzepakowego, lnianego: dodawanych do surówek i sałatek, past kanapkowych).
5. Zastępujemy produkty przygotowywane z białej mąki - pełnoziarnistymi odpowiednikami (pieczywo, makarony, kasze).
6. Zapominamy o fast foodach i żywności przetworzonej (tj. żywności typu instant, napojach gazowanych, niezdrowych słodkich i słonych przekąskach pełnych tłuszczów typu trans, konserwantów i sztucznych polepszaczy smakowych).
Po kilku tygodniach zdrowszej diety odczujemy znaczną różnicę, wynikającą z naturalnego procesu oczyszczania organizmu z toksyn. Jeśli utrzymamy motywację - kolejne tygodnie przyniosą nam nowe odkrycia. Ulubione niegdyś batoniki i chipsy okażą się niesmaczne i nie będziemy mieli ochoty po nie sięgać. Zastąpi je jabłko, którego do tej pory unikaliśmy, czy też jogurt naturalny.
Sprawdź: www.wygodnadieta.pl