Śniadania białko-tłuszczowe mają coraz więcej zwolenników, zwłaszcza wśród trenerek fitness. Takie połączenie syci na długi czas i nie powoduje gwałtownego wzrostu cukru we krwi. Dodaje także energii i jest źródłem cennych kwasów omega. Przedstawiamy 5 zdrowych propozycji!
Mozarella z pomidorami i orzechami
Składniki:
- 1 kulka mozarelli
- 6 pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz do smaku
- garść orzechów włoskich
- świeża bazylia
Przygotowanie: Mozarellę oraz pomidorki pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw je solą, pieprzem i dodaj świeże listki bazylii. Całość posyp posiekanymi włoskimi orzechami. Gotowe!
Składniki:
- 4 jajka
- 40 g boczku pokrojonego w kostkę
- pół cukinii
- sól morska
- pieprz
- kurkuma
Przygotowanie:
Cukinię i boczek pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Całość przełóż do małej foremki wysmarowanej masłem klarowanym i piecz około 20 minut w 180 stopniach.
Składniki:
- awokado
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka orzechów nerkowych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wystarczy zblendować na gładką masę i gotowe!
Składniki:
- 300 gram wędzonej makreli
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 cebuli
- świeża natka pietruszki
- pieprz czarny
- 3 pomidory
Przygotowanie:
Makrelę obierz ze skóry i oddziel od ości. Rozdrobnij ją na małe kawałki. Dodaj do niej obrane i pokrojone w drobną kostkę awokado, musztardę, cebulę, natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem.
Z pomidorów wydrąż środki i wypełnij je przygotowana pastą. Gotowe!
Składniki:
- klika plastrów boczku
- pomidorki koktajlowe
- mieszkanka sałat
- czerwona cebula
- pieprz do smaku
- ulubione świeże zioła
Przygotowanie:
Dokładnie umyj warzywa i pokrój na mniejsze części. Całość dopraw świeżymi ziołami i pieprzem. Wysmaż mocno plastry boczku i połóż na przygotowanej sałacie. Gotowe!