Składniki:
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba
- pół ząbka czosnku
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- garść pomidorków koktajlowych
- przyprawy: sól, pieprz, płatki chili, bazylia, czerwona cebula
Przygotowanie:
Pieczywo opiecz w tosterze lub na patelni grillowej. Następnie natrzyj je przeciętym na pół ząbkiem czosnku i skrop oliwą.
Awokado umyj, przekrój i usuń pestkę. Miąższ rozgnieć widelcem na talerzu, dopraw solą i pieprzem.
W garnku zagotuj 3 szklanki wody z dodatkiem odrobiny soli, a następnie zamieszaj łyżką i zrób wir wodny, by w sam środek wbić jajko. Gotuj je przez ok. 3 minuty aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Wyłożyć łyżką cedzakową na talerz i powtórzyć z drugim jajkiem.
Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki, dopraw przyprawami i ziołami, skrop oliwą. Ułóż na talerzach, a obok połóż grzanki posmarowane pastą z awokado. Na wierzchu delikatnie połóż jajka. Gotowe!
Składniki:
- 4 duże liście sałaty
- opakowanie hummusu
- 1 pomidor
- 1 średnia marchewka
- 1 żółta papryka
- 2 ogórki
- pół szklanki kiełków
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1/8 główki czerwonej kapusty czerwonej
- 1/2 łyżeczki tartych buraków z chrzanem
Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie składniki - warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój w cienkie paseczki.
Umyj liście sałaty i delikatnie rozłóż na desce. Posmaruj je hummusem, ułóż na nim pokrojone warzywa i kiełki, a następnie posmaruj buraczkami z chrzanem. Napełnione liście delikatnie zawijaj. Gotowe!
Składniki:
- 1 szklanka suszonych pomidorów
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki syropu z agawy
- sól i czarny pieprz
Dodatki: drobno posiekana czerwona cebula, drobno posiekane ogórki kiszone, drobno posiekane kapary, garść kiełków oraz ulubione pieczywo, cukinia do ozdoby
Przygotowanie:
Suszone pomidory odsącz dokładnie z oleju i zmiel razem z kaszą jaglaną.
Zmieloną masę przełóż do miski i przy pomocy łyżki wymieszaj sosem sojowym, oliwą z oliwek, syropem z agawy oraz solą i czarnym pieprzem.
Kromki pieczywa posmaruj gotowym tatarem i połóż na wierzch ulubione dodatki - np. czerwoną cebulę, grillowane plasterki cukini, kapary, czy posiekanego kiszonego ogórka.
Składniki:
- 25 g orzechów włoskich
- 4 świeże figi
- 80 g miękkiego koziego sera
- mieszanka sałat
- oliwa
Sos:
- 50 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną sałatę wyłóż na talerz. Dodaj pokrojone w ćwiartki świeże figi, pokruszony kozi ser i posiekane orzechy włoskie. Całość polej przygotowanym sosem i odrobiną oliwy z oliwek.
Składniki:
- czarna fasola
- 1 puszka tuńczyka (w sosie własnym)
- pomidorki koktajlowe
- czerwona fasola
- biała fasola
- cieciorka z puszki
- oliwa z oliwek
- kilka rzodkiewek
- świeże zioła
- cytryna
- zielona fasolka szparagowa
Sos: oliwa z oliwek, łyżeczka musztardy, sok z cytryny, ulubione zioła, szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie składniki - odsącz tuńczyka, fasolę i cieciorkę, ugotuj fasolkę szparagową, przygotuj sos. Wszystkie składniki ułóż na talerzu i polej sosem. Gotowe!