Składniki:
cukinia
marchewka
pomidory
papryka
szczypior
oliwka kalamata
orzechy włoskie
pieprz
sól
Przygotowanie:
Umyj warzywa, które będą stanowić składniki do tego dania. Obierz marchewkę, a później cukinii i marchewce za pomocą obieraczki nadaj kształt pasków. Wrzuć do miski. Przygotuj talerz. Wyłóż warzywny makaron. Pokrój pomidory, paprykę oraz szczypior. Wszystkie składniki połóż na porcji makaronu. Na samym końcu dodaj oliwki, orzechy oraz przypraw solą i pieprzem.
Składniki:
tacos
pierś z kurczaka
pomidorki koktajlowe
papryka czerwona
cebula czerwona
awokado
limonka
natka pietruszki
kurkuma
pieprz i sól
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na samym początku pokrój kurczaka w kostkę. Przypraw solą, pieprzem oraz kurkumą i odłóż na chwilę. W następnej kolejności zajmij się krojeniem warzyw. Pokrój pomidory, cebulę, paprykę oraz awokado na drobne części. Kurczaka usmaż na patelni, żeby się zarumienił. Kiedy wszystkie produkty masz w zasięgu ręki, zacznij warstwowo układać w tacos. Na sam koniec połóż pietruszkę i skrop sokiem z limonki.
Składniki:
komosa ryżowa
kurczak
sól
pieprz
oliwa z oliwek
papryka czerwona i zielona
kukurydza
natka pietruszki
sok z limonki
Przygotowanie:
Wsyp do garnka dwie szklanki komosy ryżowej. Zalej wodą i gotuj do momentu, kiedy napęcznieje. W międzyczasie zajmij się warzywami. Pokrój na cienkie paski czerwoną i zieloną paprykę oraz przygotuj garść kukurydzy. Następnie umyj i przypraw pierś z kurczaka. Usmaż z obu stron na oliwie z oliwek. Na dnie lunchboxa wysyp komosę ryżową, ułóż warzywa i połóż pierś. Na sam koniec dodaj natkę pietruszki i ćwiartkę soku z limonki.
Składniki:
I wersja
awokado
2 jajka
sól i pieprz
natka pietruszki
II wersja
awokado
pomidory koktajlowe
papryka zielona
łosoś
natka pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Przepołów awokado i usuń pestkę. Wydrąż odrobinę miąższu, żeby zmieścił się farsz. Do pierwszego wariantu wbij jajko. Następnie posól i popierz. W drugiej wersji pokrój pomidorki i paprykę. Na sam wierzch połóż wędzonego łososia. Obie wersje włóż do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i piecz przez 15 minut. Na koniec dodaj natkę pietruszki do smaku.