Oto dania, które sprawią, że zjesz więcej warzyw w ciągu dnia [4 PRZEPISY]

Nie zawsze udaje ci się zjeść tyle warzyw w ciągu dnia, ile powinnaś? Te łatwe i zdrowe przepisy sprawią, że dostarczysz ich odpowiednią ilość każdego dnia!

Witariańskie spaghetti z cukinii i marchewki

Składniki:

cukinia

marchewka

pomidory

papryka

szczypior

oliwka kalamata

orzechy włoskie

pieprz

sól

Przygotowanie:

Umyj warzywa, które będą stanowić składniki do tego dania. Obierz marchewkę, a później cukinii i marchewce za pomocą obieraczki nadaj kształt pasków. Wrzuć do miski. Przygotuj talerz. Wyłóż warzywny makaron. Pokrój pomidory, paprykę oraz szczypior. Wszystkie składniki połóż na porcji makaronu. Na samym końcu dodaj oliwki, orzechy oraz przypraw solą i pieprzem.

Tacos w dietetycznej wersji - Viva México!

Składniki:

tacos

pierś z kurczaka

pomidorki koktajlowe

papryka czerwona

cebula czerwona

awokado

limonka

natka pietruszki

kurkuma

pieprz i sól

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Na samym początku pokrój kurczaka w kostkę. Przypraw solą, pieprzem oraz kurkumą i odłóż na chwilę. W następnej kolejności zajmij się krojeniem warzyw. Pokrój pomidory, cebulę, paprykę oraz awokado na drobne części. Kurczaka usmaż na patelni, żeby się zarumienił. Kiedy wszystkie produkty masz w zasięgu ręki, zacznij warstwowo układać w tacos. Na sam koniec połóż pietruszkę i skrop sokiem z limonki.

Lunchbox, dzięki któremu już nigdy nie sięgniesz po schabowego

Składniki:

komosa ryżowa

kurczak

sól

pieprz

oliwa z oliwek

papryka czerwona i zielona

kukurydza

natka pietruszki

sok z limonki

Przygotowanie:

Wsyp do garnka dwie szklanki komosy ryżowej. Zalej wodą i gotuj do momentu, kiedy napęcznieje. W międzyczasie zajmij się warzywami. Pokrój na cienkie paski czerwoną i zieloną paprykę oraz przygotuj garść kukurydzy. Następnie umyj i przypraw pierś z kurczaka. Usmaż z obu stron na oliwie z oliwek. Na dnie lunchboxa wysyp komosę ryżową, ułóż warzywa i połóż pierś. Na sam koniec dodaj natkę pietruszki i ćwiartkę soku z limonki.

Awokado faszerowane na dwa sposoby

Składniki:

I wersja

awokado

2 jajka

sól i pieprz

natka pietruszki

II wersja

awokado

pomidory koktajlowe

papryka zielona

łosoś

natka pietruszki

sól i pieprz

Przygotowanie:

Przepołów awokado i usuń pestkę. Wydrąż odrobinę miąższu, żeby zmieścił się farsz. Do pierwszego wariantu wbij jajko. Następnie posól i popierz. W drugiej wersji pokrój pomidorki i paprykę. Na sam wierzch połóż wędzonego łososia. Obie wersje włóż do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i piecz przez 15 minut. Na koniec dodaj natkę pietruszki do smaku.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.