Przepis na sycącą owsiankę na mleku sojowym z orzechami
Składniki:
- 80 g płatków owsianych
- odrobina soli morskiej
- 300 ml wody
- 200 ml mleka sojowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
Do posypania: jeżyny, borówki, pestki dyni, miód, cynamon
Przygotowanie: Do wrzącej wody wrzuć płatki i szczyptę soli. Gotuj przez 5 minut, mieszając. W osobnym naczyniu zagotuj mleko i odstaw do wystygnięcia. Garnek z płatkami wstaw na noc do lodówki. Rano, gdy najdzie cię ochota na owsiankę, wyjmij ją i zacznij powoli podgrzewać, rozcieńczając ją mlekiem i dodając olej kokosowy. Na koniec dorzuć dodatki i gotowe!
Przepis na bananową owsiankę
Składniki:
- 40 g płatków owsianych
- 250 ml mleka
- 1 dojrzały banan
- 10 g orzechów włoskich
- łyżka miodu
- borówki
Przygotowanie: Płatki owsiane wsyp do gorącego mleka i podgrzewaj na małym ogniu przez 10 minut. Część banana pokrój w plasterki, a część rozgnieć na papkę. Bananową masę wrzuć do owsianki pod koniec gotowania. Owsiankę przełóż do miseczki, a jej wierzch posyp orzechami, borówkami i udekoruj plasterkami banana. Gotowe!
Przepis na rozgrzewającą owsiankę z dynią
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 175 g startej dyni
- szczypta gałki muszkatołowej
- 75 g płatków owsianych
- szczypta kardamonu
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 450 ml bulionu
Na wierzch do posypania: prażone pestki słonecznika i dyni
Przygotowanie: Rozgrzej oliwę, a następnie dodaj dynię, czosnek i przyprawy. Podsmażaj około 3 minut. Wlej bulion i dodaj płatki owsiane. Gotuj około 15 minut. Gotowe! Przełóż do miseczek i posyp prażonymi pestkami dyni i słonecznika.
Przepis na wzmacniającą owsiankę z nasionami chia
Składniki:
- pół litra wody
- 80 g płatków owsianych
- szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki nasion chia
Dodatki: borówki, plasterki banana, masło orzechowe, migdały
Przygotowanie: Zagotuj wodę, a następnie wrzuć płatki i nasiona chia, dopraw solą i zmniejsz ogień. Gotuj przez 30 minut, przełóż do miseczki, a wierzch posyp wybranymi dodatkami i polej odrobiną miodu.
Przepis na czekoladowy koktajl owsiany
Składniki:
- mały banan
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka otręb owsianych
- 2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Gotowe!