Haps fit to przepisy na zdrowe i dietetyczne przekąski dla wszystkich, którzy dbają o swoją dietę i dobry wygląd. Jako pierwsze danie proponujemy chipsy z jarmużu.
Któż z nas nie lubi słonych przekąsek? Jeżeli masz słabość do podjadania w ciągu dnia, wypróbuj chipsy z jarmużu. To warzywo jest przede wszystkim bogactwem przeciwutleniaczy, które mają silne działanie antynowotworowe. Zawiera również potas, wapń oraz witaminy Ci i K.
Składniki:
jarmuż
sól, pieprz
oregano
czosnek
papryka słodka
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Umyj i osusz liście jarmużu. Jeżeli pojawią się grubsze łodygi, urwij je. Wszystkie liście wrzuć do miski i wymieszaj z przyprawami oraz oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez 5-8 minut. Miej jarmuż na oku, ponieważ bardzo łatwo go spalić. Chipsy można podawać z dipem jogurtowym lub guacamole.
Jesteś fanką słodyczy? Koniecznie wypróbuje ten przepis. Dzięki zawartości zdrowych składników nie musisz się martwić o nadmierne kilogramy. Co więcej, nasiona chia wpływają na przyspieszenie metabolizmu, zmniejszają łaknienie i obniżają ciśnienie krwi.
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
łyżeczka miodu
4 łyżki nasion chia
mięta
jedno dojrzałe mango
Przygotowanie:
Do szklanki wlej mleko kokosowe. Wsyp nasiona chia i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw na 2-3 godziny, aż nasiona napęcznieją. Obierz mango, pokrój i zmiksuj. Na gęstą masę wlej mus z mango i udekoruj świeżą miętą.
Zdrowa pizza to kulinarna rewolucja dla wszystkich włoskich smakoszy. Arbuz, który stanowi jej spód to bogactwo przeciwutleniaczy i wielu cennych składników odżywczych takich, jak: potas, magnez, witaminy A i C.
Składniki:
arbuz
garść czarnych oliwek
garść fety
mięta
odrobina syropu klonowego
sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
Przekrój arbuza na pół. Później ukrój około 5. centymetrowy plaster i połóż go poziomo. Na plastrze połóż oliwki, fetę i miętę. Wszystko skrop odrobiną syropu klonowego i sokiem z cytryny. Pizza jest już gotowa do zjedzenia.
Słoikom mówimy stanowcze tak! Wybieramy najzdrowsze produkty i układając je warstwami tworzymy doskonały posiłek. Kasz kuskus, która stanowi jej trzon to bogactwo białka, żelaza, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Ma niską zawartość tłuszczu i nie zawiera cholesterolu.
Składniki:
kasza kuskus - 50g
mieszanka sałat (według uznania)
pomidorki koktajlowe
czerwona cebula
rzodkiewki
szczypior
oliwa z oliwek
sól, pieprz
kiełki słonecznika
Przygotowanie:
Pokrój szczypior, pomidorki, czerwoną cebulę oraz rzodkiewkę. Na samo dno wsyp odmierzoną kaszę kuskus. Zalej wrzątkiem, posól, popieprz - przemieszaj. Odczekaj chwilę, aż kasza napęcznieje. Następnie włóż sałatę, później pomidorki, czerwoną cebulę, rzodkiewki i szczypior. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a na wierzchu ułóż kiełki słonecznika.
Zdrowe smoothie to prawdziwy hit. Przygotowaliśmy dużą dawkę witamin w jednym kubeczku. Czerwone porzeczki to bogactwo potasu oraz witamin PP, które regulują poziom cholesterolu. Mają również pozytywne działanie na skórę, dzięki garbnikom, które mają właściwości ściągające, działanie przeciwzapalne oraz regulują wydzielanie sebum.
Składniki:
jogurt naturalny - pół szklanki
garść jagód
garść czerwonych porzeczek
jeżyny
Przygotowanie:
Koktajl możesz przygotować w wersji warstwowej, jak również jednolitej. Na nagraniu został przedstawiony pierwszy wariant. Na dno wlej jogurt naturalny. Następnie zblenduj jagody i porzeczki w osobnych kubkach. Drugą warstwę stanowią jagody, a trzecią czerwone porzeczki. Na samej górze połóż jeszcze jeżyny oraz czerwoną porzeczkę. Całość jest fenomenalną formą owocowej dawki witamin.
Tradycyjne tosty już ci się znudziły? Zamień pieczywo na słodkie ziemniaki. Bataty zawierają karoteny i karotenoidy, które mają korzystny wpływ na nasz wzrok. Są również bogate w beta-karoten, który zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Składniki:
batat
chili
awokado
jajko
natka pietruszki
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Słodkiego ziemniaka dokładnie umyj i pokrój średniej wielkości plastry. Pokrój awokado oraz papryczkę chili. Na rozgrzanej patelni usmaż batata (około 8 minut na każdą ze stron). Później zrób jajko sadzone. Tosty możesz jeść w różnych kombinacjach. Na jednym możesz położyć jajko oraz natkę pietruszki, a na drugim plasterki awokado oraz chili. Wszystko posól oraz popierz do smaku.