Z badań przeprowadzonych w 2015 roku wynika, że przeciętny Polak zjada aż 45 kg cukru rocznie. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez słodkiego batonika, czy kawałka czekolady. Dlaczego tak bardzo lubimy cukier i czemu wciąż sięgamy po niezdrowe słodycze?
Odpowiedź jest prosta - bo cukier uzależnia i na krótko dodaje nam dużo energii.
Dostarczanie cukru stymuluje organizm do produkcji serotoniny i dopaminy, które poprawiają samopoczucie. W badaniach przeprowadzonych na szczurach odnotowano, że dieta z dużą zawartością cukru wywołuje zmiany w mózgu podobne do tych, jakie następują w wyniku stosowania narkotyków. U ludzi uzależnionych od słodyczy obserwowano natomiast zmieniającą się aktywność mózgu na ich widok, a zmiany te są podobne do tych u narkomanów, sięgających po substancję, od której są uzależnieni.
Niepohamowany apetyt na słodycze może też wynikać z niewłaściwego jedzenia, czy złego sposobu komponowania posiłków. Nasz organizm, aby móc wykonać ważne funkcje życiowe potrzebuje cukru, dlatego jeżeli nie dostarczamy mu zdrowego i naturalnego cukru, on będzie upominał się o słodkie produkty.
Nadmiar cukru we krwi powoduje ciągłe jego wahania w naszym organizmie, a co za tym idzie stałe uczucie głodu. To błędne koło, ponieważ cały czas towarzyszy nam ochota na coś słodkiego.
Pamiętajmy, że sięgając po słodkie produkty dostarczamy naszemu organizmowi jedynie pustych kalorii, z których nie czerpie on żadnych korzyści, ze względu na brak wartości odżywczych.
Nie bez przyczyny cukier nazywany jest białą trucizną. Uzależnia, jest najczęstszą przyczyną otyłości i prowadzi do wielu przewlekłych chorób.
Ponadto cukier:
1. Zabija smak - sprawia, że zaczynamy głównie odczuwać smak słodki, zaś reszta wydaje nam się coraz bardziej mdła.
2. Obciąża organizm - czuje on się pełny, podczas gdy tak naprawdę nie dostarczamy mu żadnych wartości odżywczych.
3. Uzależnia - nasz organizm domaga się coraz większych ilości cukru, stan ten można porównać do uzależnienia od narkotyków. Skutki jego odstawienia na początku są też podobne.
4. Powoduje spadek energii - z początku, po zjedzeniu czegoś słodkiego jej poziom gwałtownie wzrasta, jednak równie szybko spada. Mamy problemy z obudzeniem się rano, czujemy się senni i śpiący.
5. Powoduje insulino-oporność - insulina w naszym organizmie utrzymuje się na wysokim poziomie, przez co z czasem przestaje być on na nią wrażliwy.
6. Prowadzi do problemów ze snem, koncentracją i pamięcią.
7. Wzmaga uczucie głodu.
8. Jest przyczyną zmian nastroju.
9. Wywołuje ból głowy.
10. Powoduje stany depresyjne.
11. Jest przyczyną próchnicy.
1. Powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi energetycznego pożywienia, czyli bogatego w substancje odżywcze takie, jak: witaminy, minerały, wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
2. Posiłki powinny być spożywane regularnie. Najlepiej 5 niewielkich porcji, co 3-4 godziny.
3. Sięgajmy po naturalne produkty, które nie będą zawierały sztucznych barwników, cukru, konserwantów i polepszaczy smaku.
4. Unikajmy gotowych produktów typu instant.
5. Jedzmy produkty zawierające naturalne cukry.
6. Przyjmujmy chrom.
Jeśli na co dzień masz ogromną ochotę na słodycze sięgnij po chrom. Jest to minerał, którego potrzebujemy w śladowych ilościach, jednak jego obecność ma ścisły związek z przemianą materii i wszystkim co kręci się wokół tematu: cukier!
Chrom jest odpowiedzialny za przemiany metaboliczne glukozy, niektórych białek i tłuszczów. Pobudza on aktywność insuliny na poziomie komórkowym i ogólnoustrojowym, dlatego często jest wykorzystywany jako suplement diet wspomagający odchudzanie i przyrost beztłuszczowej masy działa.
Chrom sprawia, że nasze ciało jest bardziej wrażliwe na insulinę. Dzięki niemu łatwiej jest pobrać glukozę i dostarczyć ją do komórek. Co ciekawe, liczne badania potwierdzają, że osoby, które na co dzień spożywają sporo produktów takich jak: białe pieczywo, ciastka, batony oraz mało czasu poświęcają na aktywność fizyczną, zaczynają mieć niedobory chromu. To brzmi jak paradoks: chromu zaczyna nam brakować wtedy, gdy potrzebujemy go najbardziej.
Dlatego, jeżeli nie możemy zapanować nad apetytem na słodycze warto sięgnąć po chrom. Bezpieczne i zalecane dzienne spożycie dla osób dorosłych to 50-200 g dziennie. Warto pamiętać, że najwięcej chromu znajdziemy w takich produktach, jak: ostrygi, zielona papryka, kurczak i jabłka.
Wcale nie musimy całkowicie rezygnować z cukru. Warto jednak wybierać produkty zawierające naturalny cukier, czyli owoce, warzywa i pełnoziarniste produkty zbożowe, które powinny stanowić podstawę naszej diety.
Pamiętajmy, że cukier jest niezbędny, by prawidłowo funkcjonował nasz mózg, czy mięśnie. Niedobór glikozy w naszym organizmie prowadzi do wahań nastroju, senności i pogorszenia koncentracji.
Jeżeli dopada nas ochota na słodkie produkty, warto też pomyśleć nad zrobieniem domowych słodyczy, na bazie zdrowych składników, na przykład domowych owocowych lodów, kulek mocy, czy pełnoziarnistych batonów.
I Owsiane kulki mocy
Składniki:
pół szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki wiórków kokosowych
5-6 daktyli
Przygotowanie:
Płatki owsiane zmiksuj na drobno z wiórkami kokosowymi. Daktyle zalej ciepłą wodą i mocz je przez kwadrans aż zmiękną, po czym zblenduj je z pozostałymi składnikami. Z powstałej masy ulep kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Możesz je dodatkowo obtoczyć w wiórkach kokosowych lub sproszkowanym surowym kakao. Praliny schowaj do lodówki, żeby stwardniały. Po kwadransie powinny być gotowe - przechowuj je w temperaturze pokojowej do kilku dni.
II Jogurtowe batony proteinowe
Składniki:
płatki owsiane górskie
jogurt naturalny
orzechy
suszone owoce
siemię lniane
białko serwatkowe
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki, czyli bez jogurtu (proporcje według upodobań) mieszamy w misce, a następnie dodajemy jogurt naturalny - tyle, żeby skleić całość, ale nie przesadzić, bo mogą być zbyt rzadkie. Mieszamy dłońmi, bo dzięki temu łatwiej będzie wyczuć, czy mamy dobrą konsystencję. Formujemy batoniki. Całość odstawiamy do lodówki. Gotowe!