Szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie lub przekąskę? Mamy dla ciebie 5 przepisów na omlety - zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej, które podkręcą twój metabolizm i dodadzą ci energii na resztę dnia. Dodatkowo są proste, szybkie w przygotowaniu i wyśmienicie smakują.
Omlet ze szpinakiem
Składniki:
- 2 jajka
- łyżeczka mąki
- garść świeżego szpinaku
- pół małej cebuli
- ząbek czosnku
- masło
- 2 pomidory
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzej na patelni masło, a następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj garść świeżego, dokładnie umytego szpinaku. Wyciśnij na patelnię ząbek czosnku i wszystko dokładnie wymieszaj. Duś przez chwilę. Żółtka jajek oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z żółtkami i mąką. Wylej na patelnię przygotowane jajka. Smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka otrębów
- odrobina cynamonu
- miód
- świeże truskawki
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
Ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj je z żółtkami, płatkami owsianymi, otrębami, cynamonem i miodem. Smaż z obu stron do zarumienia. Podawaj z pokrojonymi świeżymi truskawkami.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki wody
- 4 plasterki chudej szynki z indyka
- 2 pomidory
- świeża bazylia
- pieprz i sól do smaku
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Wędlinę i pomidora kroimy w kostkę. Bazylię siekamy. Jajka roztrzepujemy z wodą, doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i podsmażamy wędlinę.
Pokrojonego pomidora i bazylię dodajemy do jajek i wylewamy całą masę na patelnię.
Smażymy pod przykryciem, aż jajko się zetnie. Wykładamy na talerz i podajemy z pokrojonym świeżym pomidorem.
Składniki:
- 2 jajka
- cynamon
- kakao
- jogurt naturalny
- banan
- miód
Przygotowanie:
Zmiksuj jajka z bananem. Dodaj cynamon i kakao. Wszystko zmieszaj ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Wylej masę na rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron do zarumieniania się. Na omleta ułóż plasterki pokrojonego banana i polej jogurtem naturalnym zmieszanym z miodem.
Składniki:
- pół awokado
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 małe jajka
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- woda (ilość zależy od konsystencji ciasta)
- sól, pieprz, natka pietruszki, płatki suszonych pomidorów
- czarne oliwki
Przygotowanie:
Jajka rozbij, roztrzep z mąką oraz wodą, po czym dopraw. Awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i szybko wrzuć awokado, posiekane oliwki i niemal natychmiast wlej masę jajeczną. Smaż, jak klasyczny omlet.