Nasiona chia mają więcej wapnia niż mleko, więcej błonnika niż otręby i więcej żelaza niż szpinak. Te ziarenka były podstawą diety Azteków, którzy cenili ich właściwości, ponieważ pomagają one w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej. Ale czy wiedzieli, że nasiona szałwii hiszpańskiej są również pomocne przy odchudzaniu?
Duża ilość białka sprawia, że czujesz się najedzony przez dłuższy czas, więc nie będziesz mieć ochoty podjadać między posiłkami. Dodając nasiona chia do posiłków zmniejszy się łaknienie oraz chęć podjadania. Białko przyczynia się również do budowy masy mięśniowej.
Nasiona chia są bogatym źródłem protein. Poleca się jesz szczególnie osobom, które spożywają mało produktów pochodzenia zwierzęcego.
Zobacz: Gluten, stewia, amarantus. Co wiesz o zdrowym odżywaniu? [QUIZ]
Błonnik wspomaga trawienie. Właśnie dlatego, spożywając nasiona chia będziesz mniej nadęty. Błonnik zawarty w szałwii hiszpańskiej zapobiega wzdęciom oraz zaparciom. Aż 40% masy nasion chia to błonnik ? są jednym z najbogatszych źródeł błonnika. Ponadto błonnik, który jest w nasionach chia pochłania dużo wody ? staje się substancją przypominającą żel i rozszerza się w żołądku.
Zobacz: Aliness Nasiona Chia - właściwości, zastosowanie i zdrowe przepisy
W 28 gramach nasion chia jest aż 12 gramów węglowodanów. Jednak 11 gramów to błonnik, którego nasz organizm nie trawi. Stąd tylko 1 gram na 28 to prawdziwa zawartość węglowodanów w nasionach chia. Dlatego właśnie są żywnością nisko-węglowodanową.
Nasiona chia są idealne dla poprawienia nastroju. Wspomagają one proces uwalniania serotoniny. Niski poziom serotoniny może powodować zmęczenie i zaburzenia depresyjne. Dlatego więcej serotoniny = mniej stresu = mniej kortyzolu. Nadmiar kortyzolu przyczynia się natomiast do otyłości brzusznej.
Zobacz: Nasiona chia i jagody goji. Polska odpowiedź na modne jedzenie
Nasiona chia, podobnie jak siemię lniane bogate są w kwasy tłuszczowe Omega-3. Dodatkowo, dobre tłuszcze pomagają przy spalaniu tkanki tłuszczowej. Podobnie jak białko, powodują uczucie sytości, dzięki czemu jesteśmy mniej skłonni do przejadania się.