Oto 8 źródeł białka i żadne z nich nie jest mięsem

Białko jest kluczowym elementem w naszym organizmie. Dostarcza energii, pomaga zwalczać toksyny i jest największym budulcem naszych mięśni. Dodatkowo, białko pomaga w spalaniu tłuszczu. Najczęściej spożywamy je w mięsie, ale nie tylko tam możemy je znaleźć! Oto kilka źródeł białka, które nie są mięsem.
Nasiona konopi Nasiona konopi Fot. Diomedia

Nasiona konopi: 5 gramów białka w dwóch łyżkach stołowych

Konopie są źródłem odżywczego i pełnowartościowego białka. Jest ono nawet porównywalne z białkiem zwierzęcym. Stanowi ono około 35 proc. ziarna. Dodatkowo, nasiona konopi mają naturalną witaminę E, czyli tokoferol, który chroni kwasy tłuszczowe przed utlenianiem, czyli "starzeniem się Ponadto, proteiny zawarte w nasionach konopi nie wzdymają tak bardzo, jak białko soi.

Zobacz: Białko w diecie? Oto 10 produktów, dzięki którym dostarczysz więcej protein

Masło migdałowe Masło migdałowe www.recipeshubs.com

Masło migdałowe: 7 gramów białka w dwóch łyżkach stołowych

Masło migdałowe jest doskonałym źródłem białka - pomaga przy procesach spalania tłuszczu i buduje mięśnie. Dodatkowo jest skupiskiem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, dobrze przyswajalnego wapnia, witamin E i B oraz wielu minerałów takich jak potas czy magnez. Masło migdałowe zawiera więcej błonnika, wapnia, potasu i żelaza, a mnie tłuszczów nasyconych niż masło orzechowe. Warto dodać łyżeczkę do płatków owsianych, do koktajlu lub położyć na toście.

Zobacz: Dieta oxy - nowa dieta białkowa święci triumfy

Quinoa - Komosa ryżowa Quinoa - Komosa ryżowa Fot. Shutterstock

Komosa ryżowa: 8 gramów białka w jednej szklance

Komosa ryżowa (inaczej quinoa) zawiera pełnowartościowe białko, witaminy, antyoksydanty, błonnik i sole mineralne. W komosie znajdują się potrzebne nam aminokwasy. W produktach roślinnych jest to wyjątkowe. Quinoa zawiera pełnowartościowe białko - jest go w niej prawie 20 procent. Roślina ta może z powodzeniem zastąpić mięso. To ważne szczególnie dla wegetarian i wegan.

Zobacz: Koktajle białkowe - super budulec mięśni po treningu [3 PRZEPISY]

Orzechy włoskie dostarczają energii i pomagają walczyć ze zbędnymi kilogramami. Orzechy włoskie dostarczają energii i pomagają walczyć ze zbędnymi kilogramami. Shutterstock.com

Orzechy włoskie: 5 gramów białka w dwóch łyżkach stołowych

Orzechy włoskie są źródłem wielu składników mineralnych. Znajduje się w nich duża ilość fosforu, który stymuluje pracę mózgu oraz potasu, żelaza, magnezu, wapnia i cynku. Dodatkowo, orzechy włoskie przewyższają migdały, orzeszki ziemne i orzechy pekanowe ze względu na większą zawartość przeciwutleniaczy i lepszych właściwościach zdrowotnych. Warto je spożywać, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka oraz wielu innych chorób.

Zobacz: Dieta Dukana - dieta białkowa

Pestki dyni Pestki dyni www.thehealthymaven.com

Pestki dyni: 5 gramów białka w dwóch łyżkach stołowych

Pestki dyni są źródłem aminokwasów, cynku, magnezu, żelaza, białka i błonnika. Zawierają również duże ilości kwasów tłuszczowych, witaminy E, B1, B2, B6, A, C oraz D. Można je wykorzystać na wiele sposobów - jako dodatek do sałatek, musli, zup lub sosów. Pestki dyni zwiększają odporność organizmu oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, usprawniają pracę układu nerwowego, pokarmowego oraz krążenia.

Zobacz: Ziarno teff. Pokarm etiopskich maratończyków

Soczewica: 18 gramów białka w jednej szklance

Soczewica jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i może zastąpić mięso. Dodatkowo, jest zdrowa i dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Warto również wiedzieć, że ma dużo cennych wartości mineralnych ? ważnych dla utrzymania dobrej kondycji serca. Soczewica jest także doskonałym źródłem błonnika, który pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi i daje uczucie sytości.

Zobacz: Jedz białko na śniadanie [6 SPOSOBÓW: CO MA DUŻO BIAŁKA]

Tempeh Tempeh www.enbuenasmanos.com

Tempeh: 20 gramów białka w 100 gramach produktu

Tempeh jest wytwarzany z ziaren soi, które poddawane są procesowi fermentacji. Jest jednym z ważniejszych składników kuchni indonezyjskiej. Tempeh jest źródłem białka, żelaza oraz witamin z grupy B. Ponadto jest bogaty w miedź, mangan, wapń i błonnik. W związku z tym, że posiada duże wartości odżywcze, jest stosowany przez wegan oraz wegetarian jako zamiennik nabiału oraz produktów mięsnych. Najlepiej smakuje pieczony lub grillowany.

Zobacz: Produkty, które zawsze powinnaś trzymać w lodówce [LISTA]

Glony Glony Fot. Shutterstock

Algi morskie: 60 gramów białka w 100 gramach produktu

Algi morskie to rodzajów wodorostów. Jest ich bardzo dużo i ciągle odkrywane są nowe gatunki. Glony te zawierają sporo pełnowartościowego białka. Mają go aż 65 proc. i są najbogatszym jego źródłem wśród roślin. Dla porównania, surowe mięso to tylko 27 proc. białka, a soja - 34 proc. To dobra informacja dla wegetarian. Algi często są składnikiem suplementów upiększających i modnych koktajli, coraz częściej można je też znaleźć w sklepach spożywczych, np. w postaci zielonego proszku.

Zobacz: Koji - sfermentowany ryż. Mix zdrowia i egzotyki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.