Konopie są źródłem odżywczego i pełnowartościowego białka. Jest ono nawet porównywalne z białkiem zwierzęcym. Stanowi ono około 35 proc. ziarna. Dodatkowo, nasiona konopi mają naturalną witaminę E, czyli tokoferol, który chroni kwasy tłuszczowe przed utlenianiem, czyli "starzeniem się Ponadto, proteiny zawarte w nasionach konopi nie wzdymają tak bardzo, jak białko soi.
Zobacz: Białko w diecie? Oto 10 produktów, dzięki którym dostarczysz więcej protein
Masło migdałowe jest doskonałym źródłem białka - pomaga przy procesach spalania tłuszczu i buduje mięśnie. Dodatkowo jest skupiskiem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, dobrze przyswajalnego wapnia, witamin E i B oraz wielu minerałów takich jak potas czy magnez. Masło migdałowe zawiera więcej błonnika, wapnia, potasu i żelaza, a mnie tłuszczów nasyconych niż masło orzechowe. Warto dodać łyżeczkę do płatków owsianych, do koktajlu lub położyć na toście.
Komosa ryżowa (inaczej quinoa) zawiera pełnowartościowe białko, witaminy, antyoksydanty, błonnik i sole mineralne. W komosie znajdują się potrzebne nam aminokwasy. W produktach roślinnych jest to wyjątkowe. Quinoa zawiera pełnowartościowe białko - jest go w niej prawie 20 procent. Roślina ta może z powodzeniem zastąpić mięso. To ważne szczególnie dla wegetarian i wegan.
Zobacz: Koktajle białkowe - super budulec mięśni po treningu [3 PRZEPISY]
Orzechy włoskie są źródłem wielu składników mineralnych. Znajduje się w nich duża ilość fosforu, który stymuluje pracę mózgu oraz potasu, żelaza, magnezu, wapnia i cynku. Dodatkowo, orzechy włoskie przewyższają migdały, orzeszki ziemne i orzechy pekanowe ze względu na większą zawartość przeciwutleniaczy i lepszych właściwościach zdrowotnych. Warto je spożywać, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka oraz wielu innych chorób.
Pestki dyni są źródłem aminokwasów, cynku, magnezu, żelaza, białka i błonnika. Zawierają również duże ilości kwasów tłuszczowych, witaminy E, B1, B2, B6, A, C oraz D. Można je wykorzystać na wiele sposobów - jako dodatek do sałatek, musli, zup lub sosów. Pestki dyni zwiększają odporność organizmu oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, usprawniają pracę układu nerwowego, pokarmowego oraz krążenia.
Soczewica jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i może zastąpić mięso. Dodatkowo, jest zdrowa i dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Warto również wiedzieć, że ma dużo cennych wartości mineralnych ? ważnych dla utrzymania dobrej kondycji serca. Soczewica jest także doskonałym źródłem błonnika, który pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi i daje uczucie sytości.
Zobacz: Jedz białko na śniadanie [6 SPOSOBÓW: CO MA DUŻO BIAŁKA]
Tempeh jest wytwarzany z ziaren soi, które poddawane są procesowi fermentacji. Jest jednym z ważniejszych składników kuchni indonezyjskiej. Tempeh jest źródłem białka, żelaza oraz witamin z grupy B. Ponadto jest bogaty w miedź, mangan, wapń i błonnik. W związku z tym, że posiada duże wartości odżywcze, jest stosowany przez wegan oraz wegetarian jako zamiennik nabiału oraz produktów mięsnych. Najlepiej smakuje pieczony lub grillowany.
Zobacz: Produkty, które zawsze powinnaś trzymać w lodówce [LISTA]
Algi morskie to rodzajów wodorostów. Jest ich bardzo dużo i ciągle odkrywane są nowe gatunki. Glony te zawierają sporo pełnowartościowego białka. Mają go aż 65 proc. i są najbogatszym jego źródłem wśród roślin. Dla porównania, surowe mięso to tylko 27 proc. białka, a soja - 34 proc. To dobra informacja dla wegetarian. Algi często są składnikiem suplementów upiększających i modnych koktajli, coraz częściej można je też znaleźć w sklepach spożywczych, np. w postaci zielonego proszku.