Natalia to miłośniczka zdrowego stylu życia. Ukończyła Warszawski Uniwersytet Medyczny i jest specjalistką do spraw żywienia i zdrowia publicznego. Dodatkowo, Natalia jest instruktorką fitness, trenerką personalną, a od niedawna również zawodniczką sportów sylwetkowych. Prowadzi również swój funpage na Facebooku. Przygotowała dla was pięć przepisów na desery, które są zdrowe i nie zaszkodzą sylwetce.
Zobacz: Zdrowe odżywianie przez cały dzień. Oto posiłki, dzięki którym nie utyjesz [4 PRZEPISY]
Składniki:
- banan
- masło orzechowe
- owoce np. maliny
Sposób przygotowania:
Banana przekroić na pół, posmarować masłem orzechowym dobrej jakości, dodać owoce np. maliny i gotowe!
Zobacz: Zdrowe śniadanie? Domowe musli doda ci energii na cały dzień [5 PRZEPISÓW]
Składniki:
Baza:
- pół szklanki namoczonych daktyli
- 1,5 szklanki namoczonych nerkowców
- pół szklanki wiórek kokosowych
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
Warstwa karmelowa:
- pół szklanki namoczonych daktyli
- 3 łyżeczki mleka roślinnego np. migdałowego lub sojowego
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
Polewa:
- 1/2 szklanki pokruszonych migdałów (mogą być inne orzechy)
- gorzka czekolada ok 85% kakao
Sposób przygotowania:
Baza:
- zmiksuj nerkowce, wiórki kokosowe, daktyle oraz dodaj syrop
- powstałą masę umieść w blaszce wyłożonej papierem i równo rozsmaruj
- wstaw do zamrażalnika
Warstwa karmelowa:
- zmiksuj daktyle
- dodaj masło orzechowe, mleko i syrop lub miód
- wyłóż karmelową masę na przygotowaną wcześniej bazę
Polewa:
- zmiksuj orzechy i posyp nimi karmelową warstwę
- rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej
- płyną czekoladą polej batony
Zobacz: 5 deserów, które podbiją twoje podniebienie [PRZEPISY]
Składniki:
- 200g migdałów
- 2,5 szklanki wcześniej namoczonych daktyli
- łyżeczka cynamonu
- szklanka namoczonych nerkowców
- dojrzały banan
- 3 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- 6 sztuk kiwi
- 2 szklanki borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
Migdały, daktyle, cynamon i wanilię należy zmiksować na jednolitą masę. Blaszkę na tartę wyłożyć papierem lub posmarować olejem kokosowym. Przygotowaną masę umieścić w blaszce i wstawić do zamrażarki na ok 30 min. W tym czasie nerkowce, 3 daktyle, pół łyżeczki cynamonu i sok z cytryny zmiksować. Powstałe ciasto umieścić na migdałowym spodzie tarty i wstawić do zamrażarki na kolejne 10 minut. Kiwi (2 sztuki) i pół szklanki borówek oraz 4 daktyle zmiksuj tak, żeby powstała galaretowata masa. ,,Galaretkę? wyłóż na bananową warstwę tarty. Pokrój 4 sztuki kiwi w cienki plasterki i udekoruj tartę dodając borówki. Tartę wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Składniki:
- 90g mąki kokosowej
- 2 miarki odżywki białkowej najlepiej czekoladowej lub 4 łyżki kakao
- 4 daktyle
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 4 duże łyżki masła orzechowego
- szklanka wiórek kokosowych
- pół szklanki mleka kokosowego
- ok 1/4 wody (użyłam wody kokosowej)/mleko migdałowe
- ekstrakt z laski wanilii
- 2-3 łyżeczki erytrolu/stewii (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Warstwa czekoladowa:
Zaczynamy od przygotowania warstwy czekoladowej. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Olej kokosowy podgrzewamy (tak, żeby miał płynną postać) następnie dodajemy mąkę kokosową, odżywkę białkową/kakao, daktyle, masło orzechowe. Wszystkie składniki mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę, jeśli masa będzie zbyt sucha dodajemy wodę/mleko migdałowe. Powstałą masę kładziemy pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia lub folii aluminiowej (po to, żeby nam się nie przyklejały do stołu i wałka) i wałkujemy. Kolejny krok to wycinanie krążków. Można użyć foremki lub małej szklanki, musi nam wyjść parzysta liczba kółek. Powstałe krążki wstawiamy do lodówki na min 30 minut.
Kokosowe nadzienie:
Mielimy wiórki kokosowe, żeby były drobniutkie. Dodajemy do nich mleko kokosowe, ekstrakt z wanilii i słodzik opcjonalnie. Wszystkie składniki mieszamy.
Ciastka oreo:
Na krążku układamy nadzienie, ładnie je formujemy (u mnie nie wyszło tak ładnie ) i zamykamy drugim krążkiem lekko dociskając dłonią. Ciasteczka należy wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Zobacz: Czerwone koktajle, które opóźniają starzenie się [5 PRZEPISÓW]
Składniki:
- 2 banany
- pół szklanki mrożonych malin (plus garść malin dla ozdoby)
- 1/4 szklanki mleka migdałowego
- miarka odżywki białkowej o smaku czekoladowym
- płatki kokosa
- sos Walden Farms smak czekoladowy
Sposób przygotowania:
Banany zmiksuj w blenderze i przełóż do słoiczka. Następnie maliny, odżywkę białkową i mleko zblenduj oraz dodaj jako drugą warstwę deseru. Deser podawaj udekorowany mrożonymi malinami, płatkami kokosa i sosem np. Walden Farms.
Natalia NatFit - Personal trainer - Odwiedź jej stronę
Zobacz: Dietetyczne przepisy. Co możesz zrobić z wykorzystaniem kakao [5 PRZEPISÓW]