Pamiętaj, że te produkty zawsze należy trzymać w lodówce i zużyć przed upływem terminu ważności uwidocznionym na opakowaniu.
Jajka
Najlepiej spożyć je w ciągu miesiąca, ale uwaga, od czasu zniesienia, a nie zapakowania. Dlatego kupione jajka możemy trzymać w lodówce krócej. Pamiętaj o tym, by nie kupować uszkodzonych jajek - przyjrzyj się im dokładnie przed zakupem, bo nawet lekkie pęknięcie niesie ryzyko, że jajko się zepsuje. A to najprostsza droga do zatrucia pokarmowego, a nawet zarażenia się Salmonellą.
Mleko
Jeżeli kupujesz świeże to zachowa ono walory odżywcze i smak przez kilka dni. Najlepiej jest przechowywać je w szklanym naczyniu.
Otwarty karton mleka staraj się zużyć w ciągu 3 dni, zamknięty - może leżeć długo.
Pamiętaj, że nabiału lepiej nie zamrażać, bo traci wtedy swoje wartości odżywcze.
Sery
Te produkty nabiałowe mają specyficzne właściwości, dlatego bardzo ważne jest ich prawidłowe przechowywanie.
Powinniśmy chronić je przed wysychaniem i stycznością z innymi produktami, by nie pochłaniały innych zapachów. Najlepiej trzymać je owinięte w papierze i dodatkowo folii aluminiowej.
Jeżeli chodzi o żółte sery - trzymaj w lodówce do dwóch tygodni, brie - 6 dni.
Serki homogenizowane zużyj w ciągu doby od otwarcia opakowania.
Masło i margaryna
Masło najlepiej zużyć w ciągu tygodnia. Margaryny w pudełkach zachowają świeżość przez co najmniej trzy tygodnie.
Te produkty w lodówce mogą spędzić maksimum 2 dni. Pamiętaj, że nie powinny leżeć w pobliżu nabiału, gdyż mogą wzajemnie przeniknąć zapachem.
Jeżeli chodzi o rybę wędzoną - przed wstawieniem do lodówki trzeba wcześniej umieścić ją w szczelnym pojemniku.
Jeżeli zdecydujemy się zamrozić surowe ryby i owoce morza, możemy je wtedy przechowywać w zamrażarce nawet do ośmiu miesięcy.
Świeże mięso przechowujemy nie dłużej niż 1 -2 dni. Pamiętaj, że mowa także o tatarze czy metce.
Surowe mięso powinno być trzymane w temperaturze od 0 do 2°C, ale wcześniej należy je dokładnie umyć, osuszyć i włożyć do specjalnego pojemnika.
Jeżeli zdecydowałaś się na zamrożenie mięsa - wołowina przetrwa od 3 do 12 miesięcy, wieprzowina od 4 do 8, cielęcina 3 - 4.
Nieprawidłowe przechowywanie warzyw i owoców może sprawić, że utracą cenne witaminy i składniki mineralne. Ponadto nieświeże warzywa nigdy nie będą tak smaczne, jak te odpowiednio przechowywane.
Do 2 dni przechowujemy truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie. Do tygodnia wytrzymają banany, jabłka, gruszki.
Warzywa dłużej zachowują świeżość. Do 3 dni przechowuje się świeże zioła, rzodkiewkę, sałatę, szpinak i szparagi.
Do 2 tygodni bób, fasolkę szparagową, brokuły, ogórki, kapustę pekińska, kalafiora, cukinię, bakłażana, paprykę, seler naciowy, kapustę, marchewkę, buraki.
Pamiętaj, że warzyw nie można przechowywać w folii! Wytwarzają wtedy niebezpieczne dla zdrowia azotyny.
Nie trzymamy w lodówce owoców egzotycznych.
1. Nigdy nie przechowuj na tej samej półce surowego mięsa i produktów przygotowanych już do spożycia.
2. Sprawdzaj na bieżąco wszystkie daty przydatności do spożycia.
3. Nie trzymaj w lodówce zbyt wielu produktów, bo utrudnia to właściwy przepływ powietrza i zmniejsza skuteczność chłodzenia.
4. Pakuj starannie produkty o silnym zapachu.
5. Natychmiast usuwaj z lodówki zepsute jedzenie.
6. Data przydatności do spożycia dotyczy tylko produktów zamkniętych. Jeżeli je otworzysz, musisz je zużyć jak najszybciej.
7. Zawartość otworzonych konserw wyłóż na talerzyk lub przełóż do szklanego słoika.
8. Oleje trzymaj w butelkach z ciemnego szkła.
9. Nie wstawiaj do lodówki gorących potraw.
10. Lodówka zawsze musi być czysta. Powinnaś ją przynajmniej 2 razy w miesiącu dokładnie myć wodą z octem i rozmrażać.
1. Pieczywo - niska temperatura powoduje przyspieszenie czerstwienia.
2. Ogórki i pomidory - dużo szybciej się psują. Najlepiej je przechowywać na suchym blacie kuchennym.
3. Ziemniaki, cebula, papryka - niska temperatura przyśpiesza ich psucie.
4. Owoce tropikalne (mango, ananas, papaja, awokado) - przechowywanie ich w lodówce spowoduje utracenie smaku i ich naturalnego aromatu.
5. Miód - zmieni stan skupienia z płynnego na stały.
6. Olej - niska temperatura może powodować mętnienie.
7. Produkty sypkie (sól, cukier, kasza, mąka, ryż, płatki) - nabiorą wilgoci. Należy je przechowywać w ciemnym miejscu, najlepiej w szklanych lub plastikowych opakowaniach;
8. Kawa i herbata - utracą smak i aromat.