Jeżeli marzysz o zgrabnej sylwetce, zwyczajnie masz ochotę się poczuć lekko - sięgnij po zdrowe napary i przyspieszające spalanie tłuszczu napoje. Nie tylko podkręcisz tempo przemiany materii, ale możesz zyskać na tym dużo więcej:
Ten napój to hit wśród gwiazd. Regularne picie wody imbirowej w połączeniu z treningiem, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, dzięki działaniu rozgrzewającemu. Jak prawidłowo przygotować napój?
Potrzebne składniki:
Przygotowanie:
Świeży korzeń imbiru należy pokroić w plasterki, następnie wrzucić do gotującej się wody (1-1,5 litra). Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Przestudzić napój, dodać sok z cytryny i miód (według uznania).
Dla uzyskania najlepszych efektów radzi się spożywanie ok. litra napoju dziennie przez 6 miesięcy. Butelkę napoju warto mieć przy sobie w ciągu dnia i popijać np. w pracy.
Dlaczego warto?
Potrzebne składniki:
Kawa działa pobudzająco i przyspiesza przemianę materii. Udowodniono też, że zawiera znaczne ilości przeciwutleniaczy.
Ponadto stwarza korzystne warunki do spalania tkanki tłuszczowej i hamuje łaknienie. Okazuje się, że osoby spożywające porcję kofeiny na kilkadziesiąt minut przed wysiłkiem fizycznym, spalają więcej tłuszczu i mają większą motywację do prowadzenia wszelkich aktywności.
Nie dziwi więc fakt, że kawa to bazowy składnik większości dostępnych obecnie preparatów odchudzająco-stymulujących. Dodatek cynamonu sprawia, że działa dodatkowo rozgrzewająco, co jeszcze bardziej podkręca przemianę materii.
Receptura tego koktajlu z pieprzem Cayenne powstała już w 1941 roku! Przepis stworzył Stanley Burroughs, ówczesny ekspert z dziedziny odżywiania. Stworzył on mieszankę, która miała pomagać jego pacjentom uporać się z wrzodami.
Jak go pić? Ten napój należy pić rano, najlepiej zamiast kawy, ponieważ napój wykazuje także właściwości pobudzające.
Składniki:
Przygotowanie:
Wlej do słoika 3/4 wody, sok wyciśnięty z jednej cytryny, wysp łyżeczkę pieprzu Cayenne oraz dodaj odrobinę syropu klonowego. Zakręć słoik, dokładnie wymieszaj delikatnie nim potrząsając i... gotowe! Połączenie kwaśnego smaku ze słodkim i pikantnym jest nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne!
Dlaczego warto pić ten napój?
Pieprz Cayenne ma działanie napędzające metabolizm, poprawia trawienie, reguluje poziom cukru we krwi oraz ciśnienie. Zawarta w nim kapsaicyna wykazuje działanie antynowotworowe - badania dowodzą, że pobudza komórki rakowe do samozniszczenia, nie uszkadzając przy tym tych zdrowych. Sok z cytryny to bogactwo witamin, ma wyjątkowe właściwości antybakteryjne oraz oczyszczające nerki. W połączeniu z niskokalorycznym syropem klonowym smakuje lepiej.
Składniki:
Przygotowanie:
Obierz i pokrój ananasa, imbir i banana. Dodaj liście szpinaku, przyprawy, wodę i zblenduj.
Dlaczego warto?
Ananasy są dosyć niskokaloryczne - 100 g miąższu to tylko 47 kcal. Oczywiście pod warunkiem, że zjemy owoc świeży, a nie dosładzany z puszki. Ponadto zawierają enzym zwany bromeliną, który ułatwia trawienie. Owoce te zawierają magnez, witaminę B1, witaminę A, wapń, fosfor oraz potas.
Składniki:
Przygotowanie:
Korzeń imbiru pokrój w cienkie plastry. Przełóż je do szklanego dzbanka wraz z gałązkami rozmarynu i zalej wrzącą wodą. Przykryj naczynie i zaparzaj przez ok. 5 minut. Dodaj miód kiedy napój trochę wystygnie, by pszczeli słód nie stracił swoich właściwości odżywczych.
Dlaczego warto?
Taki napój z rozmarynu, który z łatwością przyrządzisz, pobudza metabolizm i rozgrzewa. Świeży smak i zapach tego zioła pobudza siły witalne łagodząc skutki stresu i przemęczenia. Roślina ta posiada również właściwości antyseptyczne - wzmacnia organizm, pomagając mu zwalczyć sezonowe infekcje.