Już od dłuższego czasu algi podbijają cały świat. Ich wartości odżywcze mają coraz więcej zwolenników. Okazuje się, że mają większą zawartość białka niż wołowina. Są bogate w makro- i mikroelementy (między innymi: wapń, potas, żelazo, sód), witaminę C i E, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz beta-karoten. W zielonych algach jest kwas alfa-linolenowy, natomiast w czerwonych kwas eikozapentaenowy, którego źródłem są ryby morskie. Zawierają również błonnik i proteiny. Właśnie dlatego, są wykorzystywane nie tylko w kosmetyce, ale i w codziennej diecie.
Jogurt grecki to doskonałe źródło białka. Możesz go wykorzystać do swoich ulubionych placków lub naleśników. Co więcej, możesz go zastąpić mlekiem do ulubionych płatków owsianych. Z uwagi na zawarte w nim tłuszcze i białka ułatwiające trawienie, organizm łatwiej wchłania witaminy. Jest również źródłem potasu, cynku i wapnia.
ZOBACZ: koktajle białkowe to super budulec mięśni po treningu
Tofu to prawdziwy przysmak wegetarian. Dzięki dużej zawartości białka, z powodzeniem zastępuje mięso i to nie tylko obiadowa porą. Tofu doskonale sprawdzi się w śniadaniowej sałatce, a nawet w energetycznym smoothie. Jest źródłem wapnia, magnezu i żela. Zawiera również witaminę K i B6, tiaminę, ryboflawiny, niacynę, kwas foliowy, cholinę, fosfor, mangan oraz selen.
Jajka mają mnóstwo białka. Choć bardzo je lubimy nie oznacza to, że mamy na nie codziennie apetyt. Doskonałym rozwiązaniem jest dostarczenie samego białka z jajka np. do płatków owsianych. Taką owsiankę możemy zjeść zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Białko jajka zawiera również aminokwasy egzogenne, które są niezbędne dla człowieka, a których ludzki organizm nie wytwarza.
Jeżeli jesteś fanką energetycznych koktajli warto do nich dorzucić nasiona chia. Mają one około 3 gramów białka (na łyżkę) i doskonale zastępują odżywki białkowe w proszku, przy czym są zdecydowanie zdrowsze. Ziarna te doskonale sprawdzą się również w owsiance czy naleśnikach. Są źródłem kwasów omega-3, żelaza i wapnia. Zawierają dużo potasu oraz antyoksydantów, zapobiegających rozwojowi chorób nowotworowych i obniżających ciśnienie krwi.
Następnym razem, gdy będziesz przygotowywać sobie pyszne grzanki, użyj masła orzechowego. Jest ono bogate w białko i ma delikatny smak, dzięki czemu idealnie nadaje się na kanapki. Orzechy laskowe wspomagają pracę układu pokarmowego, poprawiają jakość krwi oraz wzmacniają układ nerwowy. Dzięki zawartości witaminy B6 poprawiają koncentrację i pozytywnie wpływają na samopoczucie. Mają niski indeks glikemiczny i są źródłem witaminy E oraz kwasu foliowego.
Siemię lniane to niepozorne ziarenka, które jak się okazuje mają dużo wartości odżywczych. Dzięki włączeniu ich do codziennej diety nie tylko dostarczymy do organizmu więcej białka, ale i obniżymy poziom cholesterolu, zapobiegniemy zaparciom i nadciśnieniu. Co więcej, siemię lniane chroni przed rakiem i chorobami serca oraz reguluje uczucie głodu i sytości. Wszystko to dzięki zawartości kwasów omega-3, żelaza, błonnika, cynku, wapnia, magnezu oraz kwasu foliowego.
Mamy wiele odmian fasoli: biała, czerwona czy pinto. Niezależnie od tego, którą zdecydujemy się dołączyć do naszych posiłków, możemy być pewni, że dostarczymy dodatkową porcję białka. Fasola bogata w białko roślinne, świetnie zastępuje białko pochodzenia zwierzęcego. Właśnie dlatego, jest jednym z ulubionych warzyw w diecie wegetarian. Ponadto jest źródłem witaminy A i C.
Choć często gości na naszych stołach, nie zawsze zdajemy sobie sprawę z jego właściwości. Ma nie tylko dużą zawartość białka, ale ułatwia trawienie, działa lekko przeczyszczająco, wzmacnia śledzionę, żołądek i trzustkę. Jest wykorzystywany w walce z obrzękami, zaparciami, skurczami oraz wykwitami skórnymi. Jest źródłem witamin z grupy B, A, C, E, fosforu, żelaza, cynku, potasu, wapnia, magnezu, kwasu foliowego oraz błonnika.
Wśród produktów spożywczych dynia zajmuje jedną z pierwszych pozycji, jeżeli chodzi o zawartość białka. Co więcej, jest niskokaloryczna, zawiera B-karoten, potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B. Pestki dyni wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli oraz zapobiegają miażdżycy. Z kolei olej z pestek dyni to najcenniejsze tłuszcze roślinne, które korzystnie wpływają na wątrobę i układ naczyniowo-sercowy.