Czy warto odstawić mleko? Co się stanie, jeśli przez dwa tygodnie zrezygnujesz z laktozy

Dieta bezlaktozowa cieszy się coraz większą popularnością. Jednak, czy warto odstawiać laktozę? Dlaczego może ona sprawiać problemy i powodować liczne dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Sprawdź, jakie są plusy i minusy odstawienia produktów mlecznych.
2 tygodnie bez laktozy 2 tygodnie bez laktozy www.food.ndtv.com

Czy warto odstawić mleko? Co się stanie, jeśli przez dwa tygodnie zrezygnujesz z laktozy

Dieta bezlaktozowa cieszy się coraz większą popularnością. Jednak, czy warto odstawiać laktozę? Dlaczego może ona sprawiać problemy i powodować liczne dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Sprawdź, jakie są plusy i minusy odstawienia produktów mlecznych.

Diety eliminacyjne są coraz bardziej popularne. Szczególnym powodzeniem cieszy się dieta bezglutenowa, jednak coraz więcej osób próbuje również przekonać się do życia bez laktozy, czyli bez produktów pochodzących z mleka. Czy rzeczywiście warto ją odstawić? Wydaje się, że jak zwykle rację będą mieli zwolennicy poglądów umiarkowanych. Jakie są za i przeciw diety bezlaktozowej?

Nie da się nie zauważyć, że jesteśmy podatni na różne żywieniowe mody. Zazwyczaj ma to związek z dietami odchudzającymi, od niedawna daje się zauważyć kolejny dietetyczny trend - eliminowanie różnych składników, które przez lata traktowane były jako bazowe w naszej diecie. Coraz więcej osób rezygnuje z produktów zawierających  laktozę. Warto się zastanowić, czy zawsze jest to działanie racjonalne i z korzyścią dla naszego zdrowia.

Zobacz: Mleko migdałowe - mleko roślinne, które jest dobrą alternatywą dla mleka krowiego

2 tygodnie bez laktozy 2 tygodnie bez laktozy www.dailymail.co.uk

Laktoza - dlaczego może być problematyczna?

Laktozę kojarzymy powszechnie z popularnymi produktami nabiałowymi - szczególnie mlekiem. Czym tak naprawdę jest laktoza i dlaczego może być dla nas (choć nie musi) niekorzystna?

Laktoza to dwucukier, który może być strawiony dzięki odpowiedniej ilości obecnego w jelicie cienkim enzymu - laktazy. Laktaza rozkłada laktozę na cukry proste - glukozę oraz galaktozę. Jeśli w jelicie występuje za mało laktazy (co może być uwarunkowane genetycznie albo wtórnie) pojawiają się problemy z tolerancją na laktozę.

W przypadku nietolerancji wtórnej (spowodowanej m.in. uszkodzeniem nabłonka jelita cienkiego, infekcjami wywołanymi przez bakterie: Salmonella, Escherichia coli i in., wirusy, chorobę Leśniowskiego-Crohna lub zespół krótkiego jelita) zazwyczaj udaje się doprowadzić jelito cienkie do stanu, który pozwoli na trawienie laktozy. Pierwotna nietolerancja oznacza konieczność wyeliminowania laktozy z menu.

Zobacz: Nie pijesz mleka? Sięgnij po te produkty

2 tygodnie bez laktozy 2 tygodnie bez laktozy www.ofeminin.pl

Jakie dolegliwości mogą wskazywać na niedobory laktazy?

Za mało laktazy w nabłonku jelita cienkiego oznacza możliwość wystąpienia różnych dolegliwości ze strony jelita grubego. Objawia się to przykrymi dolegliwościami takimi jak: wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, kolki, zaparcia i wymioty. Pogarsza się jakość życia, mamy mniej energii, czasem pojawiają się również kłopoty z cerą.

Problem nie należy do marginalnych. Według różnych szacunków na nietolerancję laktozy może cierpieć nawet co czwarty Europejczyk.

Jeśli często spożywamy mleko i objawy nasilają się po kolejnych porcjach nabiału możliwe, że będziemy musieli uważać na laktozę.

Co ciekawe, takie dolegliwości nie występują zazwyczaj po spożyciu mlecznych produktów fermentowanych (naturalnych, szczególnie greckich, tłustych jogurtów, zsiadłego mleka czy kefiru). Dlaczego?

Produkty fermentowane zawierają cenne kultury bakterii, które trawią laktozę, zanim ta dostanie się do jelita grubego. Warto zwracać jednak uwagę na skład takich produktów, czasem dodawane mleko w proszku które, jak się domyślamy, zazwyczaj produkowane jest z mleka pasteryzowanego nie podlega działaniu bakterii.

Zobacz: Cukier, sól, mąka i śmietana - produkty, których powinnaś unikać na diecie

2 tygodnie bez laktozy 2 tygodnie bez laktozy www.bbcgoodfood.com

Zapominamy o mleku?

W takim razie powinniśmy zapomnieć o mleko? Niekoniecznie. Mleko zawiera wiele cennych substancji dla organizmu.

Mleko jest cennym źródłem białka - zawiera 9 aminokwasów niezbędnych do rozwoju człowieka. Dodatkowo dostarcza wapń, fosfor, potas oraz witaminę A.

Pamiętajmy również o bardzo korzystnych dla zdrowia probiotykach (dobroczynnych kulturach bakterii obecnych w fermentowanych przetworach mlecznych).

Podsumowując, jeśli nie mamy problemu z trawieniem laktozy, możemy spożywać produkty pochodzące z mleka.

Nie obawiajmy się natomiast, że rezygnując albo zmniejszając ilość produktów mlecznych w diecie, narazimy się na problemy z zapewnieniem sobie właściwej ilości wapnia. Znaczne ilości wapnia dostarczają m.in. rośliny strączkowe, brokuły, orzechy, czy amarantus i warto o tym pamiętać.

Zobacz: Czy ocet jabłkowy odchudza?

2 tygodnie bez laktozy 2 tygodnie bez laktozy www.alimentazione.pazienti.it

2 tygodnie bez laktozy - eksperyment z odstawieniem mleka

Jeżeli przypuszczamy, że nasze nawracające problemy ze zdrowiem (trawienne, dermatologiczne, kondycyjne) mogą mieć źródło w nietolerancji laktoz, wykonajmy efektywny i bezpieczny test. Zrezygnujmy na kilkanaście dni (np. 2 tygodnie) ze spożywania popularnych produktów mlecznych (szczególnie mleka).

W pierwszych dniach wprowadzania zmian mogą się pojawić różne przypadłości - np. ból głowy, lekka deregulacja metabolizmu itp. Warto jednak przeczekać ten czas.

Jeśli w kolejnych dniach zauważymy, że nasze samopoczucie jest lepsze, mamy mniejsze problemy z cerą, zmniejsza się uczucie pełności w brzuchu, nie dokuczają nam wzdęcia, reguluje się trawienie - kontynuujmy dietę bezmleczną.

Wiele osób po pewnym okresie trwania diety bezmlecznej ostatecznie weryfikuje jego zasadność poprzez ponowne wprowadzenie do menu produktów mlecznych. W ten sposób można bardzo łatwo stwierdzić, czy dolegliwości znów się pojawią. Jeśli tak, warto wprowadzić modyfikację do naszego sposobu żywienia na stałe.

Podsumowując, stosowanie diety bezmlecznej może mieć korzystny wpływ na organizm. Pamiętajmy jednak, aby najpierw zweryfikować czy jest konieczna w naszym przypadku. Podążanie za modą bez racjonalnych przyczyn nie wniesie do naszego życia oczekiwanych korzyści.

*Agnieszka Szeląg, dietetyk www.wygodnadieta.pl

Zobacz: Zgub zbędne kilogramy z dietą Clean. Oto nasz jadłospis na cały dzień [6 PRZEPISÓW]

Więcej o: