Składniki:
3 duże dojrzałe banany
3 czubate łyżki tahini
2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Przelewamy do foremek na lody i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Gdy masa stężeje, lody są gotowe. Jeżeli masz problem z ich wyjęciem warto polać foremki ciepłą wodą.
Składniki:
1 kubek świeżych truskawek bez szypułek
2 mrożone banany
1 mrożone mango
200 ml mleka kokosowego
3 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Wrzucamy do blendera wszystkie składniki - mrożone owoce (banany i mango), truskawki, mleko kokosowe, syrop klonowy i ziarenka z laski wanilii. Następnie blendujemy składniki do momentu ich całkowitego połączenia. Przekładamy do naczynia. Możesz zaserwować je od razu (będą wtedy lekko płynne) lub włożyć do zamrażarki na kilka godzin (wówczas warto je wyjąć z zamrażarki 15 minut przed podaniem).
Składniki:
warstwa malinowa:
250 g malin
4 łyżki syropu daktylowego
warstwa czekoladowa:
3 bardzo dojrzałe, średnie awokado
6 łyżek surowego kakao
20 świeżych daktyli
posypka:
surowe ziarna kakaowca
liofilizowane maliny
Przygotowanie:
Maliny wrzucamy do plastikowego pojemnika i mrozimy w zamrażarce przez noc. Następnego dnia miksujemy wszystkie składniki na warstwę czekoladową i wlewamy do formy. Następnie wkładamy ją do zamrażarki. Zamrożone maliny z syropem miksujemy na gładką masę i wylewamy na czekoladowy spód. Ponownie wkładamy formę do zamrażarki na kilka godzin. Wyjmujemy ją z zamrażarki, czekamy 5-10 minut, aż masa delikatnie zmięknie i kroimy lody na porcje. Posypujemy dodatkami i serwujemy.
Składniki:
ogórek
sok i skórka z jednej cytryny
kilka gałązek mięty
3-4 łyżki miodu
Przygotowanie:
Kroimy ogórka na kawałki. Do ogórka dodajemy startą skórkę z połowy cytryny i wyciśnięty sok z całego owocu. Dorzucamy garść listków mięty i 3-4 łyżki miodu. Blendulemy dość dokładnie wszystkie składniki. Wlewamy masę do foremek i wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu z zamrażarki lody są gotowe do zjedzenia.
Składniki:
jogurt lub serek homogenizowany
truskawki
kiwi
borówki amerykańskie
miód
foremki do lodów i patyczki
Przygotowanie:
Do foremek wkładamy pokrojone owoce. Przyklejamy je do krawędzi , aby gotowe lody ładnie wyglądały. Mieszamy miód z jogurtem lub serkiem i wlewamy do foremek, tak aby wypełnił przestrzenie między owocami. Do masy wkładamy patyczki. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin i gotowe.