Odchudziliśmy popularne dania. Spaghetti z cukinii, omlet z mąki cieciorkowej [4 FIT PRZEPISY]

Przepisy na popularne potrawy, z powszechnie dostępnych składników, ze szczyptą pomysłowości i odjęciem zbędnych kalorii! Przedstawione przez nas dania obiadowe to propozycja dla osób dbających o zgrabną sylwetkę, a także dla wegetarian. Obiad nie musimy być nudny i kaloryczny!
Pełnoziarniste spaghetti z pietruszkowym pesto. Pełnoziarniste spaghetti z pietruszkowym pesto. www.framedcooks.com

Pełnoziarniste spaghetti z pietruszkowym pesto

Makaron oraz pesto cieszą się niesłabnącą popularnością, zarówno u młodszych, jak i starszych smakoszy. Trudno się temu dziwić - makaron + pesto to przepis na szybki, atrakcyjny i niedrogi obiad. Co zrobić, żeby był fit?

Zamiast białego spaghetti wybierzmy pełnoziarniste, a sklepowe pesto zastąpmy tym domowym.

Składniki na pesto z natki pietruszki:

- dwa pęczki natki pietruszki

- ok. 1/4 szklanki dowolnych orzechów (np. pestek słonecznika lub migdałów)

- 2 ząbki czosnku

- 4 łyżki oliwy z oliwek

- sok z cytryny

- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Natkę umyć, poszatkować, przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, zblendować (masa nie musi być idealnie gładka) i dodać do ugotowanego wcześniej pełnoziarnistego makaronu.

Przygotowanego pesto możemy używać nie tylko do makaronu, ale także do wielu innych potraw. Możemy je serwować z ulubionymi warzywami  - na przykład cząstkami pomidora, czy gotowanymi na parze brokułami.

Zobacz: Kalafior. Zrobisz z niego tartę, chleb, a nawet... pizzę! [5 PRZEPISÓW]

Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym. Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym. www.tastespace.wordpress.com

Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym

Wiosną i latem coraz większą popularnością cieszą się obiady bazujące przede wszystkim na warzywach. Mamy wtedy zazwyczaj ochotę na lżejsze posiłki, dlatego od niedawna dużą popularnością cieszą się warzywa w wersji - spaghetti.

Składniki:

- 1 młoda cukinia

- 1/4 szklanki pestek słonecznika

- 2 garście bazylii albo rukoli

- 2 ząbki czosnku

- 2 pomidory lub gęsty przecier pomidorowy

- 4 łyżki oliwy z oliwek

- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Umytą i obraną cukinię pociąć w bardzo cienkie paski (najlepiej w tym celu posłużyć się obieraczką do warzyw). Pamiętaj, że aby warzywa zachowały chrupkość i świeżość, należy trzymać je w zimnej wodzie.

W tym czasie przygotowujemy sos na bazie pomidorów (może to być np. passata pomidorowa albo 2 sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę pomidory). Dodajemy do nich zblendowane pestki słonecznika i bazylię (lub rukolę) wymieszane z oliwą i rozdrobnionym czosnkiem - w ten sposób powstanie domowe pesto.

Tak przygotowany sos łączymy z cukiniowym spaghetti. W roli makaronu mogą równie dobrze wystąpić także inne warzywa - warto poeksperymentować z ich smakiem i aromatem. Nam, oprócz cukinii, szczególnie przypadła do gustu marchewka.

Zobacz: Dania na grilla. 10 porad dietetyka, jak przyrządzić zdrowy posiłek

Pełnoziarnista pizza z warzywami w wersji light. Pełnoziarnista pizza z warzywami w wersji light. www.taste.com.au

Pełnoziarnista pizza z warzywami w wersji light

Wielu z nas m.in. z powodu apetycznej pizzy przerywa kolejną dietę. Zupełnie niepotrzebnie - wystarczy spróbować wcale nie gorszej, za to o wiele zdrowszej (dzięki znacznej zawartości błonnika oraz ograniczeniu kalorycznych dodatków) pizzy na bazie ciasta z mąki pełnoziarnistej.

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

- niecała szklanka ciepłej wody

- 2,5 łyżeczki drożdży instant

- pół łyżeczki cukru

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- płatki drożdżowe (zamiast sera - idealnie naśladują smak sera, a do tego są kopalnią zdrowych składników, w tym witamin z grupy B).

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, suche drożdże, cukier, sól, wodę i oliwę. Wyrabiając ciasto, należy je podsypywać mąką, tak aby nie przywierało nadmiernie do rąk, następnie uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po kilkudziesięciu minutach rozwałkowujemy ciasto, wkładamy do formy i odstawiamy.

W tym czasie przygotowujemy sos, którym wysmarujemy ciasto - możemy użyć passaty pomidorowej lub dojrzałych pomidorów, które udusimy na patelni, a następnie dodamy ulubione przyprawy, czosnek i podgotujemy, tak aby większość wody odparowała.

Następnie smarujemy wierzch ciasta sosem i dodajemy ulubione warzywa (czerwona cebula, papryka, oliwki, różyczki brokułu, kukurydza) oraz pieczarki. Posypujemy pizzę płatkami drożdżowymi.

Piekarnik należy rozgrzać na co najmniej 200 stopni i piec pizzę ok. 30 min.

Pizza będzie nie tylko zdrowa, ale dzięki spodowi na cieście z pełnoziarnistej mąki zyska na atrakcyjności, dzięki przyjemnemu, orzechowemu posmakowi.

Zobacz: Szpinak. Bogactwo antyoksydantów i witamin

Omlet z mąki cieciorkowej z dodatkiem warzyw. Omlet z mąki cieciorkowej z dodatkiem warzyw. www.metro.ca

Omlet z mąki cieciorkowej z dodatkiem warzyw

Kto nie zaprosił jeszcze do swojej kuchni mąki cieciorkowej - niech szybko nadrobi zaległości. Zalet zdrowotnych cieciorki nie trzeba szczególnie reklamować, podobnie jak jej lekko-orzechowego smaku. To jedna z delikatniejszych roślin strączkowych, która świetnie smakuje nawet tuż po ugotowaniu i to bez żadnych dodatków.

Omlety z niej wykonane są pyszne, wystarczy do mąki i odrobiny wody dodać trochę ulubionych przypraw i uformować placuszki (można je upiec).

Dla mniej wtajemniczonych przedstawiamy prosty przepis na omlety z mąki cieciorkowej. Przypominamy, że taki omlet nie zawiera glutenu, dzięki czemu nadaje się również dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Składniki:

- pół szklanki mąki z ciecierzycy

- woda (ok. 1/3 szklanki);

- przyprawy (sól, pieprz, oregano lub bazylia, ewentualnie zioła prowansalskie)

- olej rzepakowy

- cebula

- kawałki kolorowej papryki

- kukurydza

- oliwki

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z wodą i przyprawami, tak aby powstało ciasto o konsystencji nieco gęstszej niż naleśnikowa, a następnie dodajemy pokrojone drobno warzywa. Mieszamy.

Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Możemy również upiec placuszki cieciorkowo-warzywne, dodając do mąki mniej wody i np. 2 łyżeczki oleju kokosowego i ćwierć łyżeczki sody.

Takie omlety (placuszki) cieciorkowe świetnie smakują z sosem pomidorowym.

Zobacz: Zdrowe obiady w 30 minut [5 PRZEPISÓW]

Więcej: www.wygodnadieta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.