Makaron oraz pesto cieszą się niesłabnącą popularnością, zarówno u młodszych, jak i starszych smakoszy. Trudno się temu dziwić - makaron + pesto to przepis na szybki, atrakcyjny i niedrogi obiad. Co zrobić, żeby był fit?
Zamiast białego spaghetti wybierzmy pełnoziarniste, a sklepowe pesto zastąpmy tym domowym.
Składniki na pesto z natki pietruszki:
- dwa pęczki natki pietruszki
- ok. 1/4 szklanki dowolnych orzechów (np. pestek słonecznika lub migdałów)
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Natkę umyć, poszatkować, przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, zblendować (masa nie musi być idealnie gładka) i dodać do ugotowanego wcześniej pełnoziarnistego makaronu.
Przygotowanego pesto możemy używać nie tylko do makaronu, ale także do wielu innych potraw. Możemy je serwować z ulubionymi warzywami - na przykład cząstkami pomidora, czy gotowanymi na parze brokułami.
Wiosną i latem coraz większą popularnością cieszą się obiady bazujące przede wszystkim na warzywach. Mamy wtedy zazwyczaj ochotę na lżejsze posiłki, dlatego od niedawna dużą popularnością cieszą się warzywa w wersji - spaghetti.
Składniki:
- 1 młoda cukinia
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 2 garście bazylii albo rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory lub gęsty przecier pomidorowy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umytą i obraną cukinię pociąć w bardzo cienkie paski (najlepiej w tym celu posłużyć się obieraczką do warzyw). Pamiętaj, że aby warzywa zachowały chrupkość i świeżość, należy trzymać je w zimnej wodzie.
W tym czasie przygotowujemy sos na bazie pomidorów (może to być np. passata pomidorowa albo 2 sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę pomidory). Dodajemy do nich zblendowane pestki słonecznika i bazylię (lub rukolę) wymieszane z oliwą i rozdrobnionym czosnkiem - w ten sposób powstanie domowe pesto.
Tak przygotowany sos łączymy z cukiniowym spaghetti. W roli makaronu mogą równie dobrze wystąpić także inne warzywa - warto poeksperymentować z ich smakiem i aromatem. Nam, oprócz cukinii, szczególnie przypadła do gustu marchewka.
Wielu z nas m.in. z powodu apetycznej pizzy przerywa kolejną dietę. Zupełnie niepotrzebnie - wystarczy spróbować wcale nie gorszej, za to o wiele zdrowszej (dzięki znacznej zawartości błonnika oraz ograniczeniu kalorycznych dodatków) pizzy na bazie ciasta z mąki pełnoziarnistej.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- niecała szklanka ciepłej wody
- 2,5 łyżeczki drożdży instant
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- płatki drożdżowe (zamiast sera - idealnie naśladują smak sera, a do tego są kopalnią zdrowych składników, w tym witamin z grupy B).
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę, suche drożdże, cukier, sól, wodę i oliwę. Wyrabiając ciasto, należy je podsypywać mąką, tak aby nie przywierało nadmiernie do rąk, następnie uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po kilkudziesięciu minutach rozwałkowujemy ciasto, wkładamy do formy i odstawiamy.
W tym czasie przygotowujemy sos, którym wysmarujemy ciasto - możemy użyć passaty pomidorowej lub dojrzałych pomidorów, które udusimy na patelni, a następnie dodamy ulubione przyprawy, czosnek i podgotujemy, tak aby większość wody odparowała.
Następnie smarujemy wierzch ciasta sosem i dodajemy ulubione warzywa (czerwona cebula, papryka, oliwki, różyczki brokułu, kukurydza) oraz pieczarki. Posypujemy pizzę płatkami drożdżowymi.
Piekarnik należy rozgrzać na co najmniej 200 stopni i piec pizzę ok. 30 min.
Pizza będzie nie tylko zdrowa, ale dzięki spodowi na cieście z pełnoziarnistej mąki zyska na atrakcyjności, dzięki przyjemnemu, orzechowemu posmakowi.
Kto nie zaprosił jeszcze do swojej kuchni mąki cieciorkowej - niech szybko nadrobi zaległości. Zalet zdrowotnych cieciorki nie trzeba szczególnie reklamować, podobnie jak jej lekko-orzechowego smaku. To jedna z delikatniejszych roślin strączkowych, która świetnie smakuje nawet tuż po ugotowaniu i to bez żadnych dodatków.
Omlety z niej wykonane są pyszne, wystarczy do mąki i odrobiny wody dodać trochę ulubionych przypraw i uformować placuszki (można je upiec).
Dla mniej wtajemniczonych przedstawiamy prosty przepis na omlety z mąki cieciorkowej. Przypominamy, że taki omlet nie zawiera glutenu, dzięki czemu nadaje się również dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Składniki:
- pół szklanki mąki z ciecierzycy
- woda (ok. 1/3 szklanki);
- przyprawy (sól, pieprz, oregano lub bazylia, ewentualnie zioła prowansalskie)
- olej rzepakowy
- cebula
- kawałki kolorowej papryki
- kukurydza
- oliwki
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z wodą i przyprawami, tak aby powstało ciasto o konsystencji nieco gęstszej niż naleśnikowa, a następnie dodajemy pokrojone drobno warzywa. Mieszamy.
Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Możemy również upiec placuszki cieciorkowo-warzywne, dodając do mąki mniej wody i np. 2 łyżeczki oleju kokosowego i ćwierć łyżeczki sody.
Takie omlety (placuszki) cieciorkowe świetnie smakują z sosem pomidorowym.
Więcej: www.wygodnadieta.pl