Składniki:
- 2 małe kalafiory (ok. 6 szklanek zmiksowanego kalafiora)
- 2 jajka
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Kalafior podzielić na różyczki (bez twardych części) i porcjami rozdrobnić w blenderze - powstanie coś na kształt drobnego, sypkiego, ziarnistego ryżu. W szerokim garnku zagotować wodę (na wysokość ok. 5 cm) i na wrzątek wrzucić rozdrobniony kalafior - kiedy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Gotowy kalafior odcedzić na sitku wyłożonym tetrą, łyżką odcisnąć nadmiar wody. Przestudzić, zawinąć w tetrę i bardzo dokładnie wycisnąć całą wodę.
Odciśnięty kalafior przełożyć do miski i wymieszać go dłonią z jajkami, serem, ziołami i przyprawami. Dwie blachy z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Na każdym z nich rozsmarować ciasto w kształcie koła, o grubości ok. 1 cm. Podpiec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdyby spody za bardzo się rumieniły, przykryć je papierem do pieczenia.
Gotowe! Teraz wystarczy położyć ulubione składniki i zapiec.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 400 g kalafiora
- 3 jajka
- garść startego żółtego sera
- 1/3łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć w curry i w papryce papryce. Odstawić na kwadrans do lodówki. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na parze. Następnie przełożyć do miski i ugnieść tłuczkiem. Dodać mięso, jajka, ser, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotową masę przełożyć do formy i piec w 200°C przez 60 minut.
Składniki:
- 2 kalafiory
- 3 białka jaj
- szczypta soli
- szczypta sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 szklanki dowolnego mleka
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. W blenderze rozdrobnić kalafior, do uzyskania sypkiej konsystencji. Podgrzewać kalafior w garnku na parze przez 3 minuty i dokładnie wycisnąć z niego wodę używając np. ścierki (ta czynność gwarantuje, że chleb się nie rozpadnie). Powinno utworzyć się ciasto.
Następnie włożyć ciasto ponownie do blendera, dodać siemię lniane, oliwę, sól, sodę, proszek do pieczenia oraz białka i dokładnie zmiksować. Dolać mleka do uzyskania właściwej konsystencji Piec w podłużnej formie przez 15 minut w 200 stopniach. Wyjąć dopiero po ostygnięciu.
Składniki:
- 1 młody kalafior
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz
- pół łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- 1/4 łyżeczki chili
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W niedużym garnku zagotować osoloną wodę z łyżeczką kurkumy. Kalafiora podzielić na różyczki i włożyć do gotującej się wody na 3 minuty.
Po tym czasie kalafiora odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Obsypać przyprawami, skropić oliwą i dokładnie wymieszać tak, aby cały kalafior pokrył się przyprawami. Wsunąć do piekarnika i piec przez 20 minut do czasu, aż zrobi się miękki.
Upieczonego kalafiora wyjąć z piekarnika, przełożyć do miski i zblendować z kilkoma łyżkami oliwy. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, odstawić do schłodzenia.
Pasta jest gotowa! Wyśmienicie smakuje z pieczywem, świeżymi warzywami lub jako dodatek do mięsa.
Składniki:
- pół kalafiora
- pół szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 limonka
- 10 liści mięty
- sól do smaku
Przygotowanie:
Mąkę z ciecierzycy połączyć z wodą i pozostałymi przyprawami, bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 minut. W międzyczasie przygotować kalafiora - wyciąć łodygę i po kolei odcinać różyczki kalafiora. Kawałki powinny być małe i równej wielkości.
Przed rozpoczęciem smażenia należy sprawdzić, czy ciasto z ciecierzycy ma dobrą konsystencję. Powinno być bardzo gęste. Moczyć w nim kalafiora i smażyć na rozgrzanym oleju przez 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe różyczki odkładać na papierowy ręcznik, żeby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
Sos: Limonkę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę, a z połowy wycisnąć sok. Jogurt zmieszać ze skórką i sokiem limonki, dodać drobno posiekane listki mięty oraz sól do smaku. Całość wymieszać. Gotowe!