Dieta orkiszowa - inaczej dieta św. Hildegardy - została opracowana przez mnieszkę z Bingen, na przełomie XI i XII wieku. Stworzyła ją na podstawie swoich obserwacji ludzi i natury. Utworzyła listę produktów, które według niej najlepiej wpływają na organizm człowieka.
Znalazło się na niej jedynie kilka produktów: orkisz, jadalne kasztany i koper włoski. Jednak według św. Hildegardy nie tylko sama dieta miała zapewnić zdrowie.
Ta dieta bazuje na kilku rzeczach: sposobie odżywiania, postach, naturalnych środkach leczniczych i sprzyjających ciału zabiegach, których zadaniem jest oczyszczenie ciała i organizmu (np. sauna, kąpiele).
Przede wszystkim orkisz nie tuczy i jest źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit, nakręca nasz metabolizm i obniża poziom cholesterolu. Ponadto jest bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystanie wpływają na nasze serce.
To sprawia, że dieta orkiszowa sprawdzi się w przypadku osób, które borykają się z chorobami układu krwionośnego. Polecana jest osobom, które są po zawale serca.
W orkiszu znajdziemy też rodanid, czyli naturalny antybiotyk, który poprawia sprawność i dodaje siły. Dlatego na dietę orkiszową mogą przejść także osoby z osłabioną odpornością.
Orkisz zawiera też dużo witamin z grupy B, potasu i magnezu - wpływa na wzmocnienie układu nerwowego.
Zaletą diety na bazie orkiszu jest też poprawa stanu cery, włosów i paznokci. Orkisz obfituje w kwasy krzemowe, które znacznie poprawiają ich kondycję.
Orkisz powinien być jedzony codziennie i być podstawą każdego głównego posiłku.
Św. Hildegarda wierzyła, że orkisz jest najlepszym ze zbóż. Ogrzewa nasz organizm, wzmacnia i odżywia. Dlatego zdecydowała się właśnie na nim oprzeć swoją dietę.
Powinniśmy sięgać po produkty z orkiszu, typu: kasza, makaron, płatki, pieczywo, otręby. Są one podstawą śniadania, obiadu i kolacji.
Pamiętajmy, że z orkiszu można przyrządzić wszelkiego rodzaju potrawy: zupy, kotlety, ciasta, placki, itp. Znakomicie smakuje zarówno na słodko, jak i na słono.
Mniszka wierzyła, że kasztany jadalne i koper włoski są tak samo cenne, jak orkisz. Dlatego te produkty również powinny się znaleźć w diecie orkiszowej.
W diecie nie brakuje miejsca także dla warzyw i owoców. Zabronione są jednak brzoskwinie, truskawki i śliwki - uważane były przez mniszkę, za trujące dla naszego organizmu.
Poza orkiszem, kasztanami i koprem włoskim dozwolone jest sięganie po:
- warzywa takie jak: seler, fasole, cieciorka, buraki, marchew, pietruszka, chrzan, cebula, dynia, czosnek; w ograniczonej ilości: ziemniaki, papryka, pomidory, ogórki, warzywa kapustne, pieczarki,
- owoce: jabłka, migdały, czereśnie, wiśnie, pigwa, nieśplik japoński, dereń, jeżyny porzeczki, daktyle, maliny, owoce cytrusowe, gruszki,
- przyprawy: cynamon, cząber, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, kmin rzymski, kolendra, koperek, krwawnik, liście laurowe, lubczyk, macierzanka, majeranek, melisa, mięta, pieprz, pietruszka, pokrzywa.
Dozwolone w czasie diety napoje:
- czysta woda,
- ziołowe herbatki: z kopru włoskiego, z melisy, z róży, z pokrzywy, z szałwii,
- kawa orkiszowa,
- piwo orkiszowe,
- wino - zwłaszcza wytrawne,
- soki owocowe i warzywne (tylko z dodatkiem herbaty z kopru włoskiego - inaczej mogą spowodować bóle głowy).
Program zdrowia św. Hildegardy opiera się na sześciu tzw. złotych regułach życia:
1. Właściwie jedz i pij.
Produkty lecznicze według mniszki to przede wszystkim orkisz, kasztany jadalne i koper włoski, ale ogromne znaczenie mają także zioła i przyprawy.
2. Czerp energię z czterech żywiołów świata.
Prościej mówiąc - postaw na kontakt z naturą.
3. Przestrzegaj rozsądnej równowagi między pracą i odpoczynkiem.
Odpoczynek i relaks są nam potrzebne i tak samo ważne, jak praca.
4. Odnajdź naturalny rytm snu.
Ważne jest uregulowanie swojego snu - chodź spać i wstawaj o tych samych godzinach.
5. Praktykuj sztukę oczyszczania organizmu.
Wskazane są oczyszczające posty.
6. Podtrzymuj uzdrawiające siły duchowe.
Chodzi przede wszystkim o rozwój duchowy i medytację.
Od lat prowadzone są badania nad leczniczymi właściwościami orkiszu. Od 30 lat zajmuje się nimi doktor Gotfierd Hertzke i Wighard Strehlow. Potwierdzają oni, że orkisz może leczyć.
Ponadto odkryto, że orkiszem można zastąpić mleko. Zwłaszcza, gdy mamy alergię na białko zawarte w mleku.
Dlatego dieta orkiszowa jest przeznaczona przede wszystkim dla osób, które zmagają z problemami układu pokarmowego, z chorobami układu krwionośnego, z obniżoną odpornością.
Poleca się jej stosowanie osobom, które starają się o dziecko i kobietom w ciąży. Wszystko, dzięki bogactwu witamin i składników mineralnych, które sprzyjają zdrowemu i prawidłowemu rozwojowi dziecka.
Śniadanie:
Kawa orkiszowa, dwie kromki chleba orkiszowego z pomidorem i serem light.
Obiad:
Sałatka warzywna, makaron orkiszowy z domowym pesto z bazylii z tuńczykiem.
Podwieczorek:
Dwie muffinki orkiszowe.
Kolacja:
Trzy placki orkiszowe.
I Zupa orkiszowa
Składniki: 1 szklanka ziaren orkiszu, 1 l bulionu warzywnego, 50 g masła, 2 średnie cebule, 3 średnie marchewki, 2 łodygi selera, 2 łyżki soku z cytryny, mały jogurt naturalny, pęczek natki pietruszki, 1 mały koper włoski, sól, biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie: Opłucz orkisz pod bieżącą wodą, odsącz i przełóż do garnka. Następnie zalej ciepłym bulionem warzywnym i odstaw na noc. Następnego dnia rozpuść masło w garnku i zeszklij na nim obraną i posiekaną cebulę. Pozostałe warzywa umyj, obierz i pokrój. Dodaj je do zeszklonej cebuli, podsmaż i wymieszaj. Następnie całość przełóż do głębokiego garnka, zalej bulionem z orkiszem, przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem cytrynowym i posiekanym koprem włoskim. Zupę gotuj na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Na koniec dodaj jogurt.
II Placki orkiszowe
Składniki: 45 g mąki orkiszowej, jajko, 2 łyżki śmietany 12%, łyżka otrębów orkiszowych, łyżeczka mielonego siemienia lnianego, 4 łyżki mleka, łyżeczka miodu, szczypta soli.
Przygotowanie: Oddziel białko od żółtka. Żółtko wymieszaj z mlekiem i śmietaną. Dodaj mąkę i mielone siemię lniane. Odstaw na 5-10 minut. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do reszty masy i delikatnie zamieszaj łyżką. Na suchej patelni smaż nieduże placki na rumiany kolor.
III Orkiszowe muffiny z jabłkiem i cynamonem
Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżeczki cynamonu, szczypta mielonych goździków, szklanka miodu, 2 jajka, 100 g masła, pół szklanki jogurtu naturalnego, 3 słodkie jabłka.
Przygotowanie: Przesiej mąkę do miski, dodaj miód, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Do drugiej miski wlej jogurt, dodaj miękkie masło i jajka. Wymieszaj składniki w obydwu miskach, a następnie połącz je i dokładnie wymieszaj. Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie dodaj do ciasta i delikatnie zamieszaj. Masę przełóż łyżką do formy. Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut. Pamiętaj, by w międzyczasie sprawdzać wykałaczką czy ciasto jest już suche.