12 powodów, dla których warto jeść szparagi

Pełne silnych przeciwutleniaczy, niskokaloryczne. A do tego pyszne. Doktor Juvenal Urbino, bohater "Miłości w czasach zarazy", każe szukać szparagów w sezonie czy poza nim i podawać "bez względu na koszt, po to by rozkoszować się oparami swojego własnego uperfumowanego moczu". Powód dobry, choć można wskazać co najmniej tuzin ważniejszych. Nie na darmo ich pełna i oficjalna nazwa brzmi "szparagi lekarskie". Sprawdź, dlaczego warto sięgać po szparagi!
szparagi szparagi .

Sprzyjają odchudzaniu, wzmacniają odporność

1. Nie tuczą - odżywiają!

Są naprawdę niskokaloryczne, co dla wielu stanowi rekomendację niewymagającą dalszych wyjaśnień. 100 g tego delikatesu zawiera zaledwie 20 kcal. Kilogram szparagów, co jest porcją nie do pokonania w jednym podejściu, ma mniej kalorii od bułki z plasterkiem sera!

Mimo że kalorii mają mało, wartości odżywczych - cała masę: witaminy C, E z grupy B i beta-karoten oraz potas, sód, żelazo, fluor, wapń, magnez, fosfor, selen, mangan, miedź i inne cenne związki, m.in. niezbędny dla prawidłowej pracy wątroby glutation, asparaginę, błonnik i fruktany.

2. Wzmacniają odporność

Szparagi są dobrym źródłem wielu przeciwutleniaczy, które usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników, chroniąc przed chorobami neurodegeneracyjnymi i infekcjami.

Zobacz: Szpinak. Bogactwo antyoksydantów i witamin

Szparagi z sosem holenderskim Szparagi z sosem holenderskim Fot.M.Klaban

Dobre dla mózgu, dobre dla wzroku

3. Chronią wzrok

Zawarte w szparagach luteina i zeaksantyna gromadzą się w siatkówce, a zwłaszcza w plamce żółtej oraz w soczewce oka. Luteina chroni pręciki występujące w obwodowej części siatkówki, zeaksantyna osłania czopki położone w części centralnej. Barwniki te osłaniają delikatne naczynia włosowate siatkówki i stanowią żółty filtr pochłaniający szkodliwe dla oka promieniowanie ultrafioletowe, obniżając ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem, zaćmy i zwyrodnienia barwnikowego siatkówki.

4. Utrzymują w formie mózg

Szparagi są cennym źródłem kwasu foliowego, który - razem z witaminą B12 występującą w rybach, drobiu, mięsie i nabiale - zapobiega zaburzeniom poznawczym. Ludzie starsi, którzy mają prawidłowy poziom kwasu foliowego i witaminy B12, osiągają lepsze wyniki w testach szybkości reakcji i sprawności umysłowej. Kwas foliowy jest niezbędny układowi nerwowemu nie tylko w podeszłym wieku - ma on kolosalne znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka w życiu płodowym, dlatego szparagi to wymarzone danie dla ciężarnych i kobiet planujących ciążę.

Zobacz: Suszone owoce. Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna?

szparagi szparagi Fot. 123RF

Wzmacniają kościa, wspomagają trawienie

5. Poprawiają trawienie

100 g świeżych szparagów dostarcza 2,1 g błonnika. Błonnik reguluje trawienie, ułatwia wypróżnienia i wiąże się z cholesterolem, obniżając stężenie jego szkodliwej frakcji. Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.

6. Dbają o kości i serce

Zaledwie 10 pędów szparagów dostarcza wymaganą dziennie dawkę witaminy K niezbędnej do budowy osteokalcyny - białka wiążącego wapń w kościach. Prawidłowy poziom osteokalcyny chroni jednocześnie przed osteoporozą - odwapnieniem kości - oraz przed miażdżycą. Wapń wiązany przez osteokalcynę nie może się odkładać w naczyniach krwionośnych, więc nie powoduje zwapnienia naczyń.

Zobacz: Koji - sfermentowany ryż. Mix zdrowia i egzotyki

Przeciwdziałają cukrzycy, wspomagają pracę nerek

7. Zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2

Badanie opublikowane w 2011 roku na łamach "British Journal of Nutrition" dowodzi, że szparagi poprawiają wydzielanie insuliny i sprawność komórek beta tworzących miąższ wysepek Langerhansa w trzustce - odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny.

8. Są moczopędne

Zawarta w szparagach asparagina wspomaga pracę nerek, zwiększa oddawanie moczu, pozwala się pozbyć z organizmu nie tylko nadmiaru płynów, ale również soli, co jest szczególnie ważne dla osób zmagających się z obrzękami i cierpiących na nadciśnienie. Tym bardziej że asparagina rozszerza naczynia krwionośne i usprawnia pracę serca.

9. Poprawiają wygląd skóry i włosów

Przeciwutleniacze zawarte w szparagach (rutyna, glutation) korzystnie wpływają na cerę, niszcząc wolne rodniki, a tym samym spowalniając proces starzenia się skóry.

Zobacz: Zdrowe obiady w 30 minut [5 PRZEPISÓW]

Krem ze szparagów Krem ze szparagów Fot. Marcin Klaban

Chronią przed migreną, przeciwdziałają zatrzymywaniu wody w organizmie

10. Łagodzą napięcie przedmiesiączkowe

Dzięki zawartości potasu, który przeciwdziała gromadzeniu się wody w tkankach.

11. Zmniejszają ryzyko migreny

Szparagi są cennym źródłem ryboflawiny (witaminy B2), która poprawia metabolizm mózgu i może przyczynić się do zmniejszenia częstości występowania migreny.

12. Są proste w obsłudze

Można je błyskawicznie i łatwo przyrządzić. Cesarz August zwykł był mawiać: "Velocius quam asparagi coquantur" - zrobić coś szybciej, niż można ugotować szparagi.

Zobacz: Ziarno teff. Pokarm etiopskich maratończyków

szparagi szparagi .

Czy szparagi są afrodyzjakiem?

To, czego szparagi raczej nam nie zapewnią, to wzmocnienie libido i potencji. Niezasłużoną reputację afrodyzjaku zyskały (razem z poczciwym selerem naciowym) za sprawą XVII-wiecznego zielarza i astrologa Nicholasa Culpepera, który przekonanie o skuteczności szparagów w kwestiach miłosnych wysnuł z kształtów kojarzących się z członkiem.

Pół godziny po szparagowym posiłku mocz biesiadników nabiera dziwnej woni. Dlaczego? Wszystko to za sprawą związków powstałych podczas rozkładu zawartych w szparagach asparaginy i S-metylometioniny. Powstaje wówczas mieszania zawierająca siarkę, tj.: metanotiol, dimetylosulfid, dimetylosulfotlenek, dimetylosulfon i bis(metylo)metan. Każda z tych sześciu substancji pachnie w sposób - delikatnie rzecz ujmując - niepowtarzalny. Nieco przypominający zapach wulkanu. Lub nieświeżego jajka.

Co ciekawe, tylko 22 proc. ludzi jest nosicielami genu, który umożliwia wyczucie zmienionego zapachu moczu. Doktor Urbino był najwyraźniej wśród nich.

Zobacz: Przegryzki, które dodają energii. Co zamiast słodyczy?

Więcej o:
Copyright © Agora SA