Czysta dieta nie polega bezpośrednio na oczyszczaniu organizmu, czyli nie jest uważana za detoks. Nie należy ograniczać liczby spożywanych kalorii czy jeść o określonych porach dnia. Jej głównym założeniem jest spożywanie produktów nieprzetworzonych. Musisz zatem dokładnie czytać etykiety produktów, które kupujesz oraz znać zdrowe zamienniki tych, które dotychczas jadałaś.
Kupując produkty spożywcze musisz dokładnie wiedzieć, czym jest żywność przetworzona, tak aby jej unikać. Zaliczamy do niej:
- produkty posiadające środki konserwujące, które mają na celu ochronę przed zbyt szybkim zepsuciem. Możemy do nich zaliczyć: sól, cukier, tłuszcze, itp. Długi termin przydatności danego produktu, powinien wyostrzyć twoją czujność,
- zmianę naturalnej formy jedzenie, np. przeciery z owoców (podczas obróbki termicznej tracą witaminy oraz są pasteryzowane), chleb (ziarna przechodzą proces przetwarzania, podczas którego tracą cenne witaminy i minerały). Właśnie dlatego, warto spożywać produkty pełnoziarniste, w skład których wchodzą pełne nieprzetworzone ziarna,
- żywność produkowaną w laboratorium, czyli wszystkie produkty, które powstają lub, których elementy składowe powstają w sztucznych warunkach laboratoryjnych. To właśnie w laboratorium powstają aromaty do sosów, zupek w proszku, a nawet jogurtów. Jednym z przykładów przetworzonego jedzenia jest ser pleśniowy, którego naturalny proces dojrzewania trwa miesiące. Chemikom udało się stworzyć związek, który zastępuje smak dojrzałego sera i tak w przeciągu kilku chwil, a nie miesięcy powstaje pleśniowy ser.
Już od pewnego czasu znamy pojęcie GMO (to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale genetycznym - uzyskały nowe cechy). Niestety żywność z organizmów zmodyfikowanych genetycznie, może prowadzić do rożnych chorób. Produkty te są pozbawione składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i mają dużą zawartość środków konserwujących, które z kolei wpływają na nadmierną produkcję dopaminy. Może to prowadzić do zaburzonego odbioru i percepcji świata, zburzenia koncentracji, halucynacji, urojeń, omamów, zburzeń towarzyszących schizofrenii oraz wydłużenia procesu krzepnięcia krwi.
Produkty, które mogą zawierać GMO to m.in.: oleje roślinne, chipsy, substytuty mięsa, lody, jogurty, tofu, sos sojowy, ser sojowy, sos pomidorowy, płatki zbożowe, margaryna, majonez, krakersy, czekolada, cukierki, proszek do pieczenia, alkohol, wanilia, cukier puder, masło orzechowe, makarony.
Podczas diety warto spożywać następujące produkty:
- świeże owoce i warzywa
- rośliny strączkowe
- orzechy
- jaja (przed spożyciem należy sprawdzić ich pochodzenie)
Mamy również listę produktów, które można spożywać, ale są minimalnie modyfikowane:
- nierafinowane zboża, takie jak pieczywo pełnoziarniste i makarony, płatki owsiane, komosa ryżowa, ryż brązowy
- mrożone owoce i warzywa
- nieprzetworzone mięsa (podobnie jak w przypadku kurzych jaj, należy sprawdzić pochodzenie mięsa)
- nabiał (pozbawiony sztucznych dodatków)
Należy pamiętać, że nie możemy jeść nieograniczonej ilości produktów nieprzetworzonych. Są zdrowe, ale również mają kalorie!
Okazuje się, że dieta bogata w owoce i warzywa, pozwala cieszyć dobrym zdrowiem. Pomaga zapobiegać: cukrzycy, chorobom układu krążenia czy wysokiemu ciśnieniu. Pozwala nam również utrzymać ciało w dobrej formie, zapewnia piękny wygląd skóry oraz lśniące włosy. Świeże owoce i warzywa są nieprzetworzone, więc pamiętajmy, by dostarczać je w dużej ilości.
Prawdą jest, że niektóre produkty spożywcze tracą swoje wartości podczas gotowania np. groszek i marchewka (np. witaminę C), inne zaś podczas obróbki termicznej zyskują na wartości np. pomidory (wytwarzany jest likopen). Najlepiej zatem jeść produkty spożywcze zarówno w wersji gotowanej, jak i surowej.
Podczas gotowania warto pamiętać, by nie dodawać zbyt dużej ilość tłuszczu. Zdecydowanie powinniśmy unikać smażenia na głębokim tłuszczu. Warto również gotować na parze, gdyż ta metoda pozwala zachować najwięcej wartości odżywczych produktów spożywczych.
Chcąc odżywiać się zdrowo najlepiej sięgać po produkty, które wyrosły z ziemi. Mamy pewność, że nie są przetworze i nie poddano ich zabiegom konserwującym. Jednak musimy mieć świadomość, że nie unikniemy kupowania też innych artykułów. Będąc na zakupach powinniśmy kupować produkty, których etykieta składa się z małej liczby składników i zawiera w sobie dodatki, które są ci znane. Jeżeli w składzie żywności znajdziesz nazwy, które brzmią jak związki chemiczne, lepiej odłóż ten produkt z powrotem na półkę. Kiedy już wiesz, co zamierzasz kupić warto byś sprawdziła skąd pochodzi produkt oraz ile razy przechodził proces przetwarzania.