To doskonała przekąska, gdy wieczorem dopada cię ochota na słodycze. Zawiera tylko naturalne składniki, bez dodatkowego cukru. Dzięki temu po jego zjedzeniu zbędny tłuszcz nie odłoży się w okolicach brzucha.
Składniki:
210 ml gorzkiej czekolady (drobno posiekanej)
1 banan (pokrojony w talarki)
60 ml masła orzechowego
1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
W rondelku rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie połącz masło orzechowe i olej kokosowy.
ZOBACZ: 10-dniowy detoks od cukru
Do foremki wyłóż 1 łyżeczkę rozpuszczonej czekolady, jeden plasterek banana, 1 łyżeczkę masy orzechowej. Na koniec jeszcze raz dodaj łyżeczkę czekolady. Foremki włóż do zamrażalki na jedną godzinę.
To jedne z najzdrowszych kulek czekoladowych, jakie kiedykolwiek będziesz jadła! W smaku i wyglądzie przypominają trufle. Ich główny składnik quinoa ma dużą zawartość m.in. błonnika. Dzięki temu zmniejsza apetyt oraz przyspiesza metabolizm.
Składniki:
80 g quinoa (komosa ryżowa)
200 ml wody
16 daktyli
125 g migdałów
80 ml masła orzechowego
80 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
W rondelku zagotuj wodę i dodaj komosę ryżową. Gotuj przez 15 minut, aż komosa pochłonie całą wodę.
Zblenduj daktyle i odstaw. Następnie zblenduj migdały na pył. Połącz wszystkie składniki (oprócz czekolady) i zblenduj, aż uzyskasz gładką masę. Następnie dodaj czekoladę i wymieszaj.
Z powstałej masy uformułuj kulki. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Ten wykwintny deser, stworzony jest jedynie z ekologicznych produktów i nie wymaga pieczenia. Jednym z jego składników jest sok z cytryny, który zapobiega zaparciom, hamuje apetyt oraz zmniejsza wchłanianie cukrów.
Składniki:
250 ml jogurtu greckiego
125 g twarogu
skórka z cytryny
2 łyżki np. ksylitolu
80 g orzechów pekan
2 daktyle (drobno posiekane)
250 g świeżych owoców (dowolnych np. banany, maliny, truskawki)
Przygotowanie:
Wymieszaj jogurt z twarogiem i skórką z cytryny, aż powstanie gładka masa.
Zblenduj orzechy i daktyle. Naszykuj naczynia deserowe. Wyłóż masę jogurtową, następnie dodaj zblendowane orzechy, a na koniec posyp owocami. Dodatkowo przed podaniem, możesz posypać orzechami i skórką z cytryny.
Granita, czyli włoski deser mający postać wpół zamrożonej substancji (przypomina sorbet), ma wspaniały orzeźwiający smak. Proponujemy wykonać go z kantalupą, czyli jedną z odmian melona. Działa on przeczyszczająco i moczopędnie, dlatego jest częstym składnikiem diet odchudzających.
Składniki:
1 melon kantalupa (pokrojony w kostkę)
500 ml wody
2-3 łyżki np. ksylitolu, stewii
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Przygotowanie:
W rondelku zagotuj wodę i dodaj słodziło. Gotuj przez 15 minut, na małym ogniu.
Melona zblenduj na gładką masę. W naczyniu wymieszaj wodę z cukrem oraz melona. Dodaj sok z cytryny. W zależności od upodobań możesz dodać więcej cytryny lub cukru. Pamiętaj, że podczas mrożenia deser odrobinę traci na swojej intensywności. Wstaw go do zamrażalki na 2 godziny.
Od teraz ten angielski deser, możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Choć w swojej tradycyjnej postaci, zawiera mnóstwo kalorii, my przedstawiamy jego wersję light. Nasza propozycja zawiera same naturalne składniki, jak gorzka czekolada czy kawa. Gorzka czekolada (minimum 70% kakao) ma małą zawartość tłuszczy, a przede wszystkim niski indeks glikemiczny, dzięki czemu trzustka nie wydziela nadmiernej ilości insuliny, a to nie powoduje uczucia głodu.
Składniki:
4 filiżanki espresso
1 łyżka brandy
3 łyżki np. ksylitolu
250 ml jogurtu greckiego
250 g sera ricotta
250 ml mleka kokosowego
3 łyżki wiśni w syropie
gorzka czekolada (posiekana)
paczka podłużnych biszkoptów
Przygotowanie:
W małej misce wymieszaj espresso, brandy i cukier. W drugim naczyniu wymieszaj jogurt i ricottę. Dodaj wiśnie i czekoladę. Następnie delikatnie wmieszaj mleko kokosowe.
Do naczyń deserowych wyłóż biszkopty i polej je masą kawową. Jak biszkopty ją wchłoną, dodaj masę jogurtową. Powtórz wszystko jeszcze raz. Na koniec posyp deser czekoladą i wiśniami. Schowaj do lodówki na minimum 2 godziny.
Teraz nawet szarlotka może być smakołykiem na płaski brzuch! Ten dietetyczny deser, swoją największą wartość zawdzięcza jabłkom. Mają małą liczbę kalorii oraz dużą zawartość pektyny (błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który pęczniejąc, daje uczucie sytości).
Składniki:
2 duże jabłka (pokrojone w kostkę)
pół łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru kokosowego
szczypta soli himalajskiej
200 g twarogu
80 ml jogurtu greckiego
4 daktyle
50 g orzechów (np. nerkowców)
Przygotowanie:
W rondelku umieść jabłka, cukier, sól i cynamon. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Następnie wystudź. W międzyczasie zblenduj jogurt, twaróg i cukier. Powstałą masę włóż do lodówki.
Zblenduj daktyle i orzechy, do otrzymania kruszonki.
Do naczynia deserowego wyłóż po kolei wszystkie warstwy: jabłka, jogurt i kruszonkę. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Która z nas nie czuła wyrzutów sumienia sięgając po słodką krówkę? Dziewczyny, od teraz możemy robić to bezkarnie, dzięki zawartości masła migdałowego. Błonnik zawarty w migdałach usprawnia pracę jelit i przyspiesza trawienie. Sprawia też, że dłużej czujemy się syte.
Składniki:
250 ml masła migdałowego
80 ml oleju kokosowego
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki i wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i rozprowadź na niej równomiernie masę. Włóż ją do zamrażalki aż masa stężeje. Następnie podziel ją na kawałki i włóż do woreczka foliowego. Przechowuj krówki w zamrażarce.