Przyjęło się, że ocet jabłkowy jest dobry na odchudzanie. Czy faktycznie przyspiesza przemianę materii? A może ma inne właściwości? Oto fakty i mity na temat octu jabłkowego.
Wiele osób uważa, że picie octu jabłkowego przyspiesza metabolizm. Okazuje się, że nie ma badań, które by to potwierdzały. Oczywiście możemy twierdzić, że ma on potencjalne korzyści dla zdrowia. Jednak z pewnością nie możemy mówić o bezpośrednim wpływie na spalanie tłuszczu czy usprawnieniu przemiany materii.
Ocet jabłkowy pochodzi ze sfermentowanego soku jabłkowego. Podobnie jak wiele innych fermentowanych produktów, może zawierać probiotyki (bakterie, które wpływają na właściwą pracę jelit i układu trawiennego). Zwróć jednak uwagę, że tylko niepasteryzowany ocet jabłkowy może być probiotykiem. Ocet poddany pasteryzacji traci swoje właściwości.
Istnieje przekonanie, że picie octu jabłkowego to doskonały pomysł na detoks. Okazuje się, że nie ma on żadnego wpływu na pozbycie się toksyn z organizmu. Podczas detoksu organizm sam sobie radzi z oczyszczaniem, dzięki pracy wątroby, nerek oraz jelit. Wspomaganie się octem jabłkowym nie wpłynie zatem na szybsze pozbycie się toksyn z organizmu.
Wiele osób pije ocet jabłkowy, ponieważ uważa się, że dzięki temu zmniejsza się uczucie głodu. Jest możliwe, ale tylko ze względu skutek uboczny czyli zapalenie błony śluzowej żołądka. Wtedy faktycznie nie będziesz mieć apetytu. Jeżeli nie dostarczysz pokarmu do organizmu, to wypicie octu jabłkowego tylko podrażni żołądek.
Według jednego z badań Journal of Functional Foods z 2013 roku zauważono, że osoby, które przez 12 tygodni piły ocet jabłkowy, miały niższy poziom cukru we krwi. Jak się okazało, badanie przeprowadzono jedynie na 14 osobach, które miały predyspozycje do zachorowania na cukrzycę typu 2. Mimo to, nie możemy wykluczyć faktycznego wpływu na obniżenie poziomu cukru we krwi.
Pomimo właściwości zdrowotnych octu jabłkowego, nie można go pić w nadmiarze. Zaleca się spożywanie maksymalnie dwóch łyżek dziennie. Oprócz uszkodzenia błony śluzowej żołądka, może przyczynić się do zbyt dużej kwasowości w organizmie, która negatywnie wpływa na szkliwo zębów. Co więcej, może nawet uszkodzić przełyk. Pamiętaj zatem, by zachować umiar.
Choć nie ma przeciwwskazań by pić ocet jabłkowy, to jednak dla zdrowia, lepiej go jeść. W jaki sposób? To proste! Dodaj go do swoich potraw. Możesz wykorzystać ocet np. do sałatek. Taka forma dostarczenia octu jabłkowego z pewnością będzie mniej drastyczna dla żołądka.