Drożdże są źródłem składników odżywczych i mogą być stosowane pomocniczo w niektórych chorobach, takich jak cukrzyca, choroby przewodu pokarmowego i nerwowego, w chorobach skórnych (np. trądzik), a także w leczeniu osłabienia organizmu i zaburzeń metabolicznych.
Istnieje ponad 30 gatunków drożdży. Do najbardziej znanych należą:
1) drożdże piekarskie - są powszechnie dostępne w sklepach spożywczych
2) drożdże piwne - bogatsze w składniki odżywcze niż drożdże piekarskie
3) drożdże winne
100 g drożdży to 55 kalorii. Ponadto znajduje się w nich:
Białko: 12 g
Węglowodany: 1,1 g
Tłuszcz: 0,6 g
Błonnik: 6,9 g
Picie drożdży korzystnie wpływa na stan naszych włosów (wzmacniają cebulki, zapobiegają ich wypadaniu), skóry (wygładzają i oczyszczają skórę z niedoskonałości) i paznokci (wzmacniają je).
Drożdże są bogatym źródłem witamin z grupy B, dzięki czemu pozytywnie wpływają na samopoczucie, funkcjonowanie układu nerwowego, przeciwdziałają znużeniu i apatii.
Zawierają też chrom, który pozwala regulować ilość glukozy we krwi i hamuje ochotę na słodycze.
Witaminy B6 pomagają utrzymać prawidłową wagę ciała (niedobór witaminy B6 jest jedną z przyczyn wahania się wagi). Ponadto poprawiają przemianę materii, łagodzą migreny, likwidują zajady, łagodzą zmiany skórne, wzmacniają organizm i zwiększają jego odporność.
Łagodzą też stres, pomagają walczyć z bezsennością i zmniejszają napięcie nerwowe. Drożdże wykazują też działanie probiotyczne, dzięki czemu wpływają na zwiększenie się korzystnej mikroflory w jelitach.
Istnieją też opinie, że pomagają walczyć z toksynami, które przedostają się do naszego organizmu. Zabezpieczają wchłanianie się ich w jelicie cienkim.
1. Włosy. Zauważysz, że są wzmocnione i nie wypadają tak, jak wcześniej. Poza tym będą się mniej przetłuszczać, będą błyszczące i gładkie w dotyku.
2. Paznokcie. Przestaną być kruche i się rozdwajać. Będą wyraźne wzmocnione i zdrowe.
3. Cera. Oczyści się i będzie w lepszej kondycji. Zauważysz, że jest wygładzona, lepiej nawilżona i znikną zanieczyszczenia.
4. Lepszy sen i samopoczucie. Znikną problemy z zasypianiem i zwiększy się odporność na stres. Poczujesz się lepiej, będziesz się wysypiać i mieć więcej energii.
5. Mniejszy apetyt na słodycze. Ochota na słodycze nie będzie się pojawiała tak często, jak wcześniej. To zasługa przede wszystkim chromu zawartego w drożdżach.
Drożdże nie mogą być spożywane przez każdego. Mogą się przyczyniać do nasilenia kandydozy, czyli infekcji grzybiczych np. przewodu pokarmowego.
Osoby, które cierpiącym na tę dolegliwość nie powinny pić drożdży codziennie.
Uważać na drożdże należy też przy chorobach zapalnych jelit, ponieważ ich spożywanie może zaostrzyć przebieg choroby.
Zanim zaczniesz kurację drożdżami, poradź się lekarza.
Należy pamiętać o jednej podstawowej zasadzie. Drożdży nie wolno spożywać w stanie surowym!
Przed spożyciem, należy je zalać gorącą wodą, a najlepiej wrzątkiem. W innym przypadku mogą fermentować w jelitach i prowadzić do bólu brzucha i nudności.
Najlepiej jest je przyjmować w postaci drożdżowego napoju:
Około 1 łyżkę drożdży należy zalać kubkiem wrzącej wody lub mleka, a następnie dokładnie rozmieszać, przykryć spodkiem i odstawić do ostygnięcia. Taki napój pij małymi łykami, gdy już będzie chłodny.
Kurację drożdżową zaleca się stosować przez 2-3 miesiące, po czym zrobić przerwę lub jak podaje Dr Górnicka w swojej książce Apteka Natury, stosować profilaktycznie 2-3 razy w tygodniu, gdy czujemy znużenie, brakuje nam energii, jesteśmy bardziej podatni na infekcje.
Nie każdemu przypadnie do gustu smak tego napoju, więc jeżeli chcesz go poprawić, dodaj łyżeczkę miodu (jednak dopiero, po ostygnięciu drożdży).
Co ciekawe, drożdże możesz też potraktować, jako zamiennik sera i dodawać np. do zup, sałatek czy makaronu (naprawdę smakują jak ser!).