Składniki:
1 szklanka bulionu
1 szklanka liści rukoli (idealnie sprawdzi się też rukiew wodna)
2 łyżki posiekanego estragonu i szczypiorku (mogą też być inne ulubione świeże zioła )
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (lub więcej do smaku)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól morska do smaku
Przygotowanie:
Zagotuj bulion, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki, poza solą. Zblenduj zupę na gładki, zielony krem. Dodaj do smaku sól morską i udekoruj talerz świeżymi ziołami. Możesz też dodać łyżkę jogurtu naturalnego.
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 posiekanej cebuli
1 ząbek czosnku
1 opakowanie mrożonego zielonego groszku
2 szklanki bulionu warzywnego (więcej, jeżeli wolisz rzadszą konsystencję)
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji
pieprz cayenne (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Następnie dodaj cebulę i gotuj do miękkości, około 7-10 minut. Dodaj czosnek i duś go z całością około 1 minuty. Po tym czasie wsyp zielony groszek i dolej bulion warzywny. Kiedy bulion się zagotuje, gotuj jeszcze na średnim ogniu przez około 10 minut.
Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Jeżeli zupa będzie dla ciebie za gęsta, dolej więcej bulionu.
Dopraw solą i pieprzem, udekoruj natką pietruszki. Jeżeli lubisz ostre potrawy, posyp wierzch odrobiną pieprzu cayenne.
Składniki:
200g jarmużu
100g ryżu
pierś z kurczaka
duża czerwona cebula
2 marchewki
kawałek selera
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz, bazylia
2 łyżki jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
Przygotowanie:
Obierz i posiekaj drobno ząbek czosnku. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek. Podsmaż czosnek, po czym dorzuć na patelnię pokrojoną drobno w kostkę pierś z kurczaka. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dodaj do kurczaka i smaż około 3 minut.
W garnku z wodą ugotuj ryż razem z marchewką. Kiedy będzie już miękki, dodaj kurczaka z cebulą i czosnek i dorzuć liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj przez około 10 minut.
Po tym czasie dodaj do zupy umyty i oczyszczony jarmuż. Gotuj jeszcze przez kilka minut, a następnie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
Podawaj z naturalnym jogurtem.
Składniki:
6 średnich marchewek + 1 marchewka do dekoracji
2 średnie białe cebule
kawałek świeżego imbiru
4 łyżki oleju kokosowego
1l bulionu drobiowego
1 mała papryczka chili
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 mała łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Cebulę i imbir pokrój w drobną kostkę i podsmaż w rondlu na oleju kokosowym. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj marchewkę pokrojoną w plasterki oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Podsmażaj całość przez około 2 minuty, a następnie zalej bulionem.
Przykryj zupę pokrywką i gotuj ok. 10 minut, aż wszystkie składniki całkowicie zmiękną.
Na koniec dodaj przyprawy - gałkę muszkatołową, pieprz cayenne i miód. Całość zmiksuj, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję zupy kremu. Dopraw solą i pieprzem.
Dekoracja - makaron z marchewki:
Marchewkę pokrój w cienkie paski (albo użyj do tego obieraczki do warzyw). Podsmażaj minutę na odrobinie masła z dodatkiem odrobiny miodu, pieprzu cayenne oraz soli. Marchewkowy makaron ułóż na wierzchu zupy i udekoruj świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 duże łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
Pomidory sparz wrzątkiem, następnie opłucz zimną wodą. Obierz je ze skórki i pokrój w kostkę.
Wrzuć do garnka, dodaj oliwę, czosnek i przyprawy. Gotuj przez około 40 minut.
Po tym czasie całość zmiksuj blenderem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.
Zupę podawaj udekorowaną świeżymi ziołami.