Oczyszczające zupy, które dodadzą ci energii [5 PRZEPISÓW]

Brakuje ci energii i czujesz zmęczenie? Najwyższa pora zmienić swoją dietę i sięgnąć po zdrowe, oczyszczające zupy. Wypróbuj 5 przepisów na zupy, które dodadzą energii i poprawią samopoczucie.
Zupa z rukolą Zupa z rukolą www.pinterest.com

1. Wiosenna zupa oczyszczająca

Składniki:

1 szklanka bulionu

1 szklanka liści rukoli (idealnie sprawdzi się też rukiew wodna)

2 łyżki posiekanego estragonu i szczypiorku (mogą też być inne ulubione świeże zioła )

1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (lub więcej do smaku)

1 łyżka oliwy z oliwek

sól morska do smaku

Przygotowanie:

Zagotuj bulion, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki, poza solą. Zblenduj zupę na gładki, zielony krem. Dodaj do smaku sól morską i udekoruj talerz świeżymi ziołami. Możesz też dodać łyżkę jogurtu naturalnego.

Zobacz: Śniadania - smaczne i zdrowe do 300 kcal [5 PRZEPISÓW]

Krem z zielonego groszku Krem z zielonego groszku www.12tomatoes.com

2. Energetyzujący krem z zielonego groszku

Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek

1/2 posiekanej cebuli

1 ząbek czosnku

1 opakowanie mrożonego zielonego groszku

2 szklanki bulionu warzywnego (więcej, jeżeli wolisz rzadszą konsystencję)

sól i pieprz do smaku

natka pietruszki do dekoracji

pieprz cayenne (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Następnie dodaj cebulę i gotuj do miękkości, około 7-10 minut. Dodaj czosnek i duś go z całością około 1 minuty. Po tym czasie wsyp zielony groszek i dolej bulion warzywny. Kiedy bulion się zagotuje, gotuj jeszcze na średnim ogniu przez około 10 minut.

Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Jeżeli zupa będzie dla ciebie za gęsta, dolej więcej bulionu.

Dopraw solą i pieprzem, udekoruj natką pietruszki. Jeżeli lubisz ostre potrawy, posyp wierzch odrobiną pieprzu cayenne.

Zobacz: Pyszne desery z nasionami chia [5 PRZEPISÓW]

Zupa z jarmużem Zupa z jarmużem http://www.yummly.com

3. Pożywna zupa z jarmużem

Składniki:

200g jarmużu

100g ryżu

pierś z kurczaka

duża czerwona cebula

2 marchewki

kawałek selera

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

sól, pieprz, bazylia

2 łyżki jogurtu naturalnego

ząbek czosnku

Przygotowanie:

Obierz i posiekaj drobno ząbek czosnku. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek. Podsmaż czosnek, po czym dorzuć na patelnię pokrojoną drobno w kostkę pierś z kurczaka. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dodaj do kurczaka i smaż około 3 minut.

W garnku z wodą ugotuj ryż razem z marchewką. Kiedy będzie już miękki, dodaj kurczaka z cebulą i czosnek i dorzuć liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj przez około 10 minut.

Po tym czasie dodaj do zupy umyty i oczyszczony jarmuż. Gotuj jeszcze przez kilka minut, a następnie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.

Podawaj z naturalnym jogurtem.

Zobacz: Jaglany detoks w 7 dni [5 PRZEPISÓW]

Pikantny krem z marchewki Pikantny krem z marchewki www.recipeshubs.com

4. Pikantny krem z marchewki

Składniki:

6 średnich marchewek + 1 marchewka do dekoracji

2 średnie białe cebule

kawałek świeżego imbiru

4 łyżki oleju kokosowego

1l bulionu drobiowego

1 mała papryczka chili

1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 mała łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Cebulę i imbir pokrój w drobną kostkę i podsmaż w rondlu na oleju kokosowym. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj marchewkę pokrojoną w plasterki oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Podsmażaj całość przez około 2 minuty, a następnie zalej bulionem.

Przykryj zupę pokrywką i gotuj ok. 10 minut, aż wszystkie składniki całkowicie zmiękną.

Na koniec dodaj przyprawy - gałkę muszkatołową, pieprz cayenne i miód. Całość zmiksuj, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję zupy kremu. Dopraw solą i pieprzem.

Dekoracja - makaron z marchewki:

Marchewkę pokrój w cienkie paski (albo użyj do tego obieraczki do warzyw). Podsmażaj minutę na odrobinie masła z dodatkiem odrobiny miodu, pieprzu cayenne oraz soli. Marchewkowy makaron ułóż na wierzchu zupy i udekoruj świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Zobacz: Dietetyczne zupy, które musisz znać [5 PRZEPISÓW]

Witaminowy krem z pomidorów Witaminowy krem z pomidorów www.marikosakata.com

5. Witaminowy krem ze świeżych pomidorów

Składniki:

1 kg dojrzałych pomidorów

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

2 duże łyżki jogurtu naturalnego

sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

Pomidory sparz wrzątkiem, następnie opłucz zimną wodą. Obierz je ze skórki i pokrój w kostkę.

Wrzuć do garnka, dodaj oliwę, czosnek i przyprawy. Gotuj przez około 40 minut.

Po tym czasie całość zmiksuj blenderem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.

Zupę podawaj udekorowaną świeżymi ziołami.

Zobacz: Fit obiady bez mięsa [5 PRZEPISÓW]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.