Myślisz, że dobrze się odżywiasz? To w takim razie, czemu ciągle narzekasz na swoje boczki! Poznaj 7 produktów spożywczych, które pozwolą ci się pozbyć nadmiaru tłuszczu z brzucha.
1. Produkty pełnoziarniste
Powszechnie wiadomo, że warto spożywać produkty pełnoziarniste. Okazuje się, że zmiana pieczywa białego na pełnoziarniste, zmniejsza zawartość tłuszczu brzusznego aż o 10 proc. Główną zaletą tych produktów jest duża zawartość błonnika, który reguluje przemianę materii oraz zmniejsza łaknienie. Ponadto zawierają składniki odżywcze i utrzymują stały poziom cukru we krwi. Warto zatem włączyć do swojej codziennej diety pełnoziarniste pieczywo oraz makaron, brązowy ryż czy kaszę gryczaną.
Spożywanie dużej ilość ryb sprawi, że poczujesz się nasycona. Dlaczego? Wszystko za sprawą zawartego w nich białka. Jego duża zawartość w organizmie daje ci poczucie sytości. Co więcej, organizm spala więcej kalorii trawiąc białka, niż tłuszcze czy węglowodany. Dodatkowo ryby dostarczą ci witaminy A, D oraz E.
Zapewne nieraz słyszałaś, że orzechy są zdrowe, ale zawierają dużo tłuszczy i warto się trzymać od nich z daleka. Nic bardziej mylnego! Orzechy (głównie włoskie, nerkowce oraz migdały) pomagają walczyć z tłuszczem brzusznym. Wszystko za sprawą nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odpowiadają one za regulację przemiany materii, obniżają poziom cholesterolu oraz ograniczają odkładanie się tłuszczu w komórkach. Pamiętaj tylko, by unikać orzechów prażonych, w miodzie, czekoladzie czy posypce.
Soja, ciecierzyca, groch, fasola czy bób, zawierają dużo błonnika, który odpowiada za regulację pracy układu pokarmowego i na długo zapewnia uczycie sytości. Mają również białko, przeciwutleniacze czy witaminy z grupy B. Ich zawartość pozwala przyspieszyć przemianę materii oraz obniża poziom cholesterolu. Pamiętaj, że warzywa strączkowe są wiatropędne (mogą powodować wzdęcia), spożywaj je zatem z dodatkiem kminku, kopru włoskiego czy majeranku.
Okazuje się, że bardzo dziś modny olej koksowy, jest również sprzymierzeńcem w walce o płaski brzuch. Jak to możliwe? Otóż tłuszcz z kokosa jest bardzo szybko konwertowany w energię. Nie odkłada się zatem w postaci tkanki tłuszczowej. Co więcej, przyspiesza przemianę materii. Zawiera on również cenne witaminy z grupy B oraz składniki odżywcze. Pamiętaj, że olej kokosowy może stanowić dodatek do większości posiłków.
Spożywanie jajek usprawnia pracę przewodu pokarmowego, ułatwia trawienie tłuszczów oraz wzmacnia mięśnie szkieletowe. Jeżeli prowadzisz aktywny tryb życia, powinny stanowić niezbędny element twojej diety. Jajka zawierają witaminy A, D, E, z grupy B, magnez, wapń czy żelazo. Są również doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Zwróć uwagę, że białko jest szybciej trawione niż żółtko. Pamiętaj, by nie łączyć jajka z węglowodanami oraz tłuszczami prostymi, które mogą się odkładać w brzuchu.
Jagody, maliny, truskawki, borówki, porzeczki czy agrest, stanowią doskonały zamiennik słodyczy. Mają niewiele kalorii, za to bardzo dużo witamin, antyoksydantów oraz składników mineralnych. Zawarte w nich składniki, regulują pracę przewodu pokarmowego, przyspieszają regenerację mięśni po treningu, a nawet wspomagają spalanie tłuszczu (po wpływem ketonu malinowego).