Wbrew temu, co może kiedyś słyszałaś, dwa żółtka w jajku nie są wynikiem podawania kurom zmodyfikowanej genetycznie paszy. Młode kury, które nie mają jeszcze zsynchronizowanego cyklu produkcyjnego, mogą znosić jaja, w których znajdują się dwa zarodki, czyli dwa żółtka. Zdarzyć się może (choć bardzo rzadko), że kura znosi jaja o dwóch żółtkach przez całe życie, a nawet takie których jaja w ogóle nie zawierają żółtka. Możesz być spokojna, te jaja nie są modyfikowane. Możesz je śmiało jeść!
Zapewne nie raz widziałaś, jak super umięśnieni mężczyźni na filmach, jedzą surowe jaja. Czy sama kiedyś tego próbowałaś? Okazuje się, że surowe jajko jak najbardziej jest zdrowe, z uwagi na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Niestety są one niszczone w wysokiej temperaturze. Dlatego chcąc je dostarczyć, jajka nie gotuj, tylko zjedz surowe. To, o czym musisz pamiętać, to aby nie spożywać zbyt dużej ilości surowych jaj. Niestety istnieje ryzyko salmonelli (zatrucie pokarmowe) podczas spożywania surowych jaj, dlatego powinny ich unikać kobiety w ciąży.
W skorupce jajka znajduje się 25 minerałów, przede wszystkim sole wapnia, ale i selen cynk, miedź, krzem czy siarka. Ma zbliżony skład do ludzkich kości. Należy również podkreślić, że skorupki nie zawierają szkodliwych metali ciężkich, jak ołów czy wanad. Warto jeść skorupki, z uwagi na wzmocnienie kości i w walce z osteoporozą. Ogromną zaletą jest ich wpływ na naszą wagę. Jony wapnia znajdujące się w skorupce, łączą się z kwasami tłuszczowymi, co powoduje powstanie nierozpuszczalnych soli. W związku z tym, część tłuszczu z pożywienia zostaje wydalona z kałem, a nie wchłaniana przez organizm. Zmniejsza to ilość kalorii dostarczanych z pokarmem.
Przygotowanie skorupki do jedzenia jest niezwykle proste. Z ugotowanego jajka obierz skorupkę i zmiel na pył. W takiej postaci jest delikatna i bezsmakowa, więc możesz dodać do różnych potraw: makaronu, mięsa czy sałatek. Warto wymieszać ją z innymi przyprawami (np. z pieprzem).
Zapytaj swoją mamę, babcię jaki jest skuteczny produkt na włosy i to na dodatek naturalny. Z pewności powiedzą, że jajko. Jego sekret tkwi w bogactwie składników odżywczych, które są niezbędne dla ich wyglądu. Polecane jest szczególnie dla tych, które włosy farbują, rozjaśniają czy często korzystają z prostownicy czy suszarek. W skrócie dla każdej z nas!
Najwięcej składników odżywczych znajduje się w żółtku. Ma dużą zawartość witaminy A, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy. Najważniejsze, że maseczkę z jajkiem na włosy możesz sama przygotować w domu. Wystarczy jedno żółtko, pół szklanki oleju rycynowego, sok z cytryny, 2 łyżeczki drożdży oraz łyżeczka balsamu do włosów. Nałóż na włosy i spłucz po 30 minutach. Efekt będzie olśniewający!
Pamiętaj, że jajka naprawdę warto kupować. Wpływają na twoje zdrowie i piękną urodę. Stanowią cenne źródło białka i wielu składników odżywczych. Wybierając jajka, zwróć uwagę na te, które mają stosunkowo niewielką zawartość tłuszczu i obniżoną zawartość cholesterolu. Zwróć uwagę, że jajko to produkt, który wykorzystasz w kuchni, jak i w domowym spa.