Grejpfruty są bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu. Wzmacniają odporność organizmu (sprawdź jakie inne produkty ci w tym pomogą TUTAJ) i mają zbawienny wpływ na serce, obniżają poziom cholesterolu i regulują ciśnienie.
Są bardzo ważnym składnikiem diet odchudzających - mają niewiele kcal i poprawiają przemianę materii. Przyśpieszają też spalanie tkanki tłuszczowej i sprawiają, że dłużej czujemy się syci.
Są bogate w enzymy egzogenne (zobacz TU), które pomagają nam schudnąć.
Będąc na diecie grejpfrutowej możemy schudnąć 4-5 kg w 2 tygodnie.
Jest to dieta odchudzająca, ale również oczyszczająca organizm, której nie można stosować dłużej niż 2 tygodnie.
Dla osób, które lubią cytrusy jest to idealny sposób na zrzucenie kilku kilogramów, oczywiście pod warunkiem, że zostanie przeprowadzona w odpowiedni sposób i z rozsądkiem.
Dieta jest restrykcyjna - podczas jej stosowania dostarczamy organizmowi zaledwie 1300-1700 kcal dziennie. Dlatego nie powinna być stosowana przez dłuższy czas.
ZASADY:
1. Główne założenie diety to wkomponowanie w codzienne menu grejpfrutów i niesłodzonego soku grejpfrutowego. Do każdego posiłku zjadamy pół grejpfruta lub wypijamy pół szklanki niesłodzonego soku grejpfrutowego.
2. Podczas stosowania diety całkowicie musimy wyeliminować sól.
3. Musimy pić przynajmniej 2-3 litry wody dziennie. Warto też sięgnąć po ziołowe herbatki. Przepisy na odchudzające herbaty TUTAJ.
4. Wszystkie posiłku przygotowujemy beztłuszczowo, w dietetyczny sposób (smażenie jest wykluczone).
5. Staramy się jeść 5 razy dziennie (3 większe posiłki i 2 przekąski).
6. Ograniczamy spożycie węglowodanów i czerwonego mięsa.
7. Zwiększamy ilość warzyw (sprawdź jakie warzywa najlepiej jeść zimą TUTAJ) i pełnoziarnistych produktów w naszej diecie.
8. Sięgamy głównie po chude mięso i chude ryby (pierś z kurczaka, dorsz, pstrąg, itp).
9. Starajmy się wysypiać. Jakość snu ma znaczący wpływ na proces odchudzania. Zobacz TUTAJ.
10. Pamiętajmy o aktywności fizycznej.
Zalety:
- dostarcza dużo witaminy C
- wzmacnia odporność organizmu
- obniża poziom cholesterolu
- dodaje energii
- poprawia wygląd naszej skóry
Wady:
- duże ryzyko efektu jo-jo po zakończeniu diety (sprawdź jak mu zapobiec TUTAJ)
- w diecie występuje mało tłuszczów, co może prowadzić do niedoborów witamin A, D, E, K
- istnieje ryzyko wystąpienia zaburzeń organizmu
Dieta grejpfrutowa jest przeznaczona jedynie dla osób w pełni zdrowych, która chcą szybko zrzucić kilka kilogramów i są w stanie wytrzymać jej restrykcyjność.
Nie mogą jej stosować osoby, które:
- przyjmują jakiekolwiek leki lub zioła,
- mają zaburzenia hormonalne lub krzepliwości krwi
- są bardzo aktywne fizycznie lub psychicznie (ze względu na jej niską kaloryczność)
- mają alergię na cytrusy
- maja problemy z nerkami lub wątrobą
Ponadto dieta nie jest przeznaczona dla dzieci, młodzieży, osób starszych i kobiet w ciąży.
Śniadanie:
Szklanka mleka 2% tł. (200g)z 2 łyżkami płatków owsianych (16 g) i 2 kukurydzianych z miodem (10 g), pół banana (125g) + pół grejpfruta
Drugie śniadanie:
Szklanka soku z grejpfruta bez cukru (200 ml)
Obiad:
150 g pstrąga upieczonego w folii albo z rusztu (250 g surowca), pół szklanki makaronu z posiekanym (100g surowca) pomidorem (120 g), 200 g gotowanego szpinaku + pół grejpfruta
Podwieczorek:
Grejpfrut 300 g
Kolacja:
100 g pieczonej piersi z kurczaka (125 g surowca), 5 liści sałaty z sosem winegret (12 g), pół grahamki (35g) + pół grejpfruta