Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez pieczywa. Z drugiej strony, moda na żywność bezglutenową, niepotrzebnie dyskredytuje typowe produkty zbożowe, takie jak chleb czy bułki. Nie należy całkowicie rezygnować z pieczywa, od czasu do czasu może się ono pojawiać w naszym menu, warto jednak zwrócić uwagę, by pochodziło ono z pełnego przemiału.
Przykładowy zestaw śniadaniowy:
- Niewielka bułka grahamka
- 2 plasterki chudej szynki lub w wersji dla wegetarian - sera żółtego
- Sałata, rukola, czerwona papryka, pomidor - do woli
- Musztarda miodowa - pół łyżeczki
Kanapkę można opiec w piekarniku bądź podgrzewaczu.
W tym zestawie najwięcej kalorii przypada na bułkę (ok. 200 kcal). Plaster chudej szynki to ok. 30 kcal. Cała kanapka zawiera ok. 300 kcal.
Ekspert: Wygodnadieta.pl
Nie bez powodu, szczególnie jesienią i zimą, lubimy zacząć dzień od czegoś ciepłego. Jednym z najlepszych pomysłów na smaczne i pożywne śniadanie będzie owsianka. Danie, które można przygotować bardzo szybko i które równie szybko zasila nas dobrą energią. Ciekawą alternatywą są też coraz bardziej popularne jaglanki, gryczanki czy nawet amarantusanki.
Jaglanka z musem truskawkowym
- mleko roślinne
- kasza jaglana
- truskawki świeże bądź mrożone, miód - zmiksowane razem na mus
Porcja tej pysznej, a zarazem prostej potrawy to ok. 250-300 kcal.
Francuzów, uwielbiających naleśniki w każdej postaci i o każdej niemal porze dnia, na pewno nie zdziwiłby naleśnik śniadaniowy. W naszej kuchni naleśniki również zaczynają być coraz bardziej doceniane. Trudno się temu dziwić - naleśnik komponuje się niemal ze wszystkim, również z tym, co zdrowe i wyjątkowo smaczne - np. owocami.
Średni naleśnik wykonany z dowolnego rodzaju mąk pełnoziarnistych (szczególnie polecamy mąkę gryczaną, która dodaje słodkim naleśnikom orzechowego posmaku) to ok. 100 - 110 kcal (do tego należy doliczyć kaloryczność dodatków).
- mąka pełnoziarnista
- mleko chude lub roślinne (sojowe, ryżowe)
- woda (może być mineralna lub gazowana)
- twarożek
- owoce (borówki amerykańskie, truskawki, maliny, jagody)
Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie na śniadanie naleśników, a potrzebujemy trochę odmiany od owsianek i kanapek, warto rozpocząć dzień od jajecznicy bądź tofucznicy (tzw. jajecznicy dla wegan).
Jest to jeden z najprostszych przepisów na coś ciepłego, szybkiego i pożywnego.
Z jajek szybko sporządzimy jajecznicę, a z rozgniecionego widelcem serka tofu (z dodatkiem kurkumy albo curry i tzw. czarnej soli) tofucznicę. I w jednym, i w drugim przypadku możemy poeksperymentować z dodatkami. Może to być cebula, pomidor, szczypiorek, pieczarki, itp.
Zamiast śmietany dodajemy do jajecznicy trochę chudego mleka, do tofucznicy - mleka roślinnego. Warto pominąć olej podczas przygotowania lub dodać go naprawdę niewiele ? wystarczy kilka kropel.
Porcja takiego dania to również niecałe 300 kcal.
Każdy, kto używa w kuchni blendera, wie jak pyszne i proste mogą być potrawy przygotowywane z jego pomocą. Przy jego użyciu możemy wyczarować prawdziwe kulinarne cuda, różnego rodzaju pasty i sosy warzywne, zupy-kremy oraz coraz modniejsze koktajle owocowe, warzywne, a także polecane szczególnie na śniadanie - koktajle owocowo-warzywne.
Najlepiej samemu poeksperymentować ze smakami i dodatkami, tak aby uzyskać optymalny dla siebie efekt. Nie każdemu musi odpowiadać np. połączenie liści szpinaku czy sałaty z bananem, ale już z dodatkiem cytryny i selera naciowego? Kto wie?
Zimą, szczególnie warte polecenia są zielone koktajle przyrządzane na bazie szpinaku, jarmużu i natki pietruszki. Już samym soczystym kolorem potrafią nas wybudzić ze snu i pomóc pozytywnie rozpocząć dzień.
Zielony koktajl warzywno-owocowy
- garść liści szpinaku (albo jarmużu)
- pół jabłka
- pół banana
- 1/4 awokado
- natka pietruszki
- trochę soku z cytryny do smaku
- łyżka otrąb pszennych
Porcja 200 g ? ok. 300 kcal.
Przygotowując śniadania, zawsze pamiętajmy o różnorodności ? wystarczy zmiana nastawienia (polecamy rozpoczynanie dnia od zdrowego śniadania jako jedno z noworocznych postanowień) ? żeby nawet w kilka minut przygotować pożywne, kolorowe, aromatyczne i zarazem niskokaloryczne śniadanie. Warto poświęcić rano chwilę więcej na pyszne śniadanie, tak aby rozpocząć dzień pełnym energii.