Składniki:
- 5 pomidorów
- 100 g kaszy kuskus
- trochę bulionu warzywnego
- świeża mięta
- 100 g sera feta
- 1 czerwona papryka
- żółta papryka
- łyżka oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Pomidory sparz, a następnie zdejmij z nich skórkę. Odetnij wierzch pomidora i przy pomocy łyżki wydrąż środek.
Przygotuj bulion warzywny. Odmierz taką samą ilość kaszy i bulionu. Następnie bulion zagotuj, zalej kaszę, przykryj talerzykiem i odstaw na 3-4 minuty.
Posiekaj miętę, a papryki pokrój w kostkę i podsmaż.
Do kaszy dodaj oliwę z oliwek, posiekaną miętę, podsmażoną paprykę oraz sok z cytryny. Dopraw pieprzem do smaku. Całość wymieszaj z serem feta i faszeruj pomidory, które następnie przykryj odkrojonym wcześniej wierzchem pomidora.
Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez ok.10 minut.
Składniki:
- pół kubka ugotowanej cieciorki
- pół czerwonej papryki
- 1 marchewka
- 1 czerwona czerwona cebula
- puszka pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- pół papryczki chilli
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 liść laurowy
- natka pietruszki do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchewkę, cebulę i paprykę pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę, a następnie wrzucić marchewkę i smaż przez około minutę. Następnie dodaj pokrojoną paprykę i cebulę i podsmażać aż zrobią się szkliste.
Dodaj pomidory w puszcze, liść laurowy i tymianek. Gotuj na małym ogniu przez około 15 min, aż wszystko zgęstnieje.
Następnie dodaj ugotowaną cieciorkę, sól i pieprz do smaku i posyp wierzch świeżą natką pietruszki.
Składniki:
- 35 g kaszy jaglanej
- 2 duże jajka
- 100 g cukinii
- pół czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- ostra papryka
- dowolne świeże zioła
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie, następnie dokładnie ją odcedź. Możesz zostawić ją na 15 minut na sitku.
W tym czasie zetrzyj na tarce o dużych oczkach cukinię i paprykę.
Warzywa połącz ugotowaną kaszą, jajkami, zmiażdżonym czosnkiem i świeżymi posiekanymi ziołami.
Masę przełóż do silikonowych foremek i piecz około 30 minut w 190 stopniach.
Składniki:
- 500g ugotowanej do miękkości czerwonej fasoli
- 2 marchewki
- 100g cukinii
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- pół szklanki kaszy manny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- nasiona kolendry
- sól i czarny pieprz do smaku
- sezam do obtaczania burgerów
- oliwa z pestek winogron do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni podgrzej olej, dodaj pogniecione nasiona kolendry, posiekaną cebule i czosnek. Całość przesmaż mieszając, aż cebula zmięknie.
Następnie dodaj marchewkę i podsmaż mieszając. W następnej kolejności dodaj cukinię. Duś warzywa na małym ogniu, aż staną się miękkie.
Dodaj resztę przypraw i całość dobrze wymieszaj. Zestaw z ognia, a następnie dodaj fasolę i pozostałe składniki. Wymieszaj i zmiksuj wszystko razem na gładką masę. Dopraw ją solą i pieprzem.
Na patelni podgrzej olej. Z masy warzywnej uformuj niezbyt duże burgery, obtocz je w sezamie, a następnie usmaż z obu stron na złoty kolor. Koniecznie odsącz je z tłuszczu.
Składniki:
- 200g zielonej soczewicy
- 500g pomidorów z puszki
- 1 cebula
- 3-4 duże garści pokrojonego jarmużu
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 listki laurowe
- odrobina nasion kolendry
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 5 ząbków czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Opłukaną soczewicę ugotuj do miękkości z dodatkiem liści laurowych. Następnie odcedź i odstaw na bok.
Umyj jarmuż i usuń z niego grube łodygi. Pozostałe delikatne, miękkie listki pokrój w paski.
Na dnie szerokiego garnka o grubym dnie rozpuść masło klarowane, dodaj ziarna kolendry, a następnie dodaj cebulę i czosnek oraz świeżo mielony czarny pieprz.
Gdy się zeszklą, dodaj jarmuż. Przesmaż przez chwilę od czasu do czasu mieszając, a następnie dorzuć krojone pomidory.
Duś na małym ogniu, a po kilku minutach dodaj kmin rzymski i zalej wszystko ciepłym bulionem warzywnym.
Gdy jarmuż i pomidory będą już ugotowane, do zupy dodaj osuszoną soczewicę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Na koniec posyp świeżą natką pietruszki.