Dieta 3D Chili opiera się głównie na ostrych przyprawach i wykorzystuje ich dobroczynne działanie. Najważniejsze z nich to chili, czarny pieprz, kardamon, imbir, ostra papryka i cynamon.
Przyśpieszają one przemianę materii i wpływają na pracę układu pokarmowego, a co za tym idzie - pomagają nam schudnąć w zdrowy i naturalny sposób, który jest bezpieczny dla naszego organizmu.
Działanie przypraw wpływa też na produkowanie dodatkowej energii w organizmie, co przyczynia się do zmniejszenia odkładania tkanki tłuszczowej.
Ponadto dieta jest bogata w błonnik pokarmowy i wiele innych składników odżywczych. Pomaga nam to zachować równowagę metaboliczną. Nasz jadłospis z całą pewnością nie będzie monotonny, a duży wybór przypraw daje nam liczne możliwości kulinarne.
Jeżeli chcemy zaoszczędzić sobie nieco czasu, dietę 3D chili możemy także przeprowadzić za pomocą specjalnych tabletek 3D chili. Dla ułatwienia są one podzielone na 3 kolory - zielony, żółty i czerwony. Zawierają odpowiednio dobrane przyprawy i są alternatywą dla osób, które żyją w ciągłym pośpiechu.
Dieta 3D chili opiera się na 3 grupach przypraw, które dodajemy codziennie do swoich posiłków: czerwonych, żółtych i zielonych. Każda z nich ma inne działanie i właściwości.
1. Przyprawy czerwone
Zaliczamy do nich chili, paprykę ostrą, paprykę słodką, paprykę peperoni, curry i pieprz czarny.
Zawarta w nich kapsaicyna przyspiesza proces przemiany materii, a tym samym spalanie tłuszczu.
Przyprawy z grupy czerwonej są obowiązkowym składnikiem kolacji. Kapsaicyna spala zbędne kalorie już podczas jedzenia.
2. Przyprawy żółte
Do tej grupy zaliczamy imbir, cynamon i kardamon. Głównym zadaniem tych przypraw jest stymulacja pracy układu pokarmowego.
Żółte przyprawy ułatwiają trawienie i pobudzają produkcję soków żołądkowych.
Dietetycy zalecają, aby przyprawiać nimi zupy i drugie dania. Ponadto żółte przyprawy hamują apetyt i zapobiegają podjadaniu niezdrowych przekąsek.
3. Przyprawy zielone
W tej grupie znajdziemy bazylię, oregano, szałwię, tymianek i miętę.
Zielone przyprawy regulują pracę żołądka, działają na niego kojąco oraz zmniejszają niestrawność.
W związku z tym zielonymi przyprawami powinniśmy doprawiać każde śniadanie. Zielone przyprawy przygotują nasz żołądek do dalszej części dnia.
1. Przyprawy dodajemy do wszystkich posiłków. Najlepiej zielone rano, żółte w ciągu dnia, a czerwone obowiązkowo wieczorem.
2. Należy pamiętać o tym, że dieta będzie najskuteczniejsza w momencie, kiedy połączymy ją z aktywnością fizyczną. Optymalną opcją jest ćwiczenie co drugi dzień (4 razy w tygodniu).
3. Podczas diety 3D chili należy pić dużo czystej wody. Pomaga ona oczyszczać organizm i usuwa z naszego organizmu toksyny. 2 litry wody dziennie to minimum.
4. Bardzo istotny jest też sen. Powinniśmy spać około 8 godzin. Niedostateczna ilość snu przyczynia się do spowolnienia naszej przemiany materii. Dodatkowo, gdy jesteśmy niewyspani nasz organizm uwalnia hormon zwany greliną, który odpowiada za wzrost apetytu.
5. Podstawą jest śniadanie. Nie można omijać tego posiłku. Śniadanie sprawia, że nasz układ pokarmowy zaczyna pracować i dostarcza nam potrzebnej energii.
6. Pamiętajmy też o regularności posiłków. Najlepiej jeść małe porcje kilka razy dziennie (na przykład co 4 godziny). Dzięki temu nasz organizm nie robi zapasów, czyli nie kumuluje tłuszczu.
Według entuzjastów, stosując dietę 3D chili jesteśmy w stanie zgubić nawet 8 kilogramów w 4 tygodnie. Głównie w okolicach talii i bioder.
Dieta 3D chili gwarantuje lepsze samopoczucie, szczuplejszą sylwetkę i brak efektu jo-jo.
Ponadto korzystnie wpływa na układ krwionośny i nerwowy.
Mamy szansę cieszyć się jędrnym ciałem i nawilżoną skórą.
Dieta 3D chili nie jest dla każdego. Nie powinny jej stosować osoby, które chorują na wrzody żołądka lub jakąkolwiek inną chorobę związaną z układem pokarmowym.
To samo zalecenie dotyczy osób cierpiących na nadciśnienie.
Zakazana jest dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
I Propozycja
śniadanie: jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem, pół łyżeczki bazylii i oregano
II śniadanie: szklanka gorącej czekolady ze szczyptą chili
obiad: 50 g ryżu, 150 g piersi kurczaka przyprawionego curry
podwieczorek: jabłko
kolacja: pieczone jabłko z cynamonem i rodzynkami
II Propozycja
śniadanie: jogurt owocowy z musli doprawiony 5 g imbiru
II śniadanie: grejpfrut
obiad: ryż ugotowany w 3 łyżeczkach curry, zmieszany z zieloną, czerwoną i żółta papryką, pierś z kurczaka (100 g)
podwieczorek: surówka z 3 marchewek doprawiona 1 łyżeczką cynamonu,
kolacja: sałatka z rukoli, roszponki i pomidorów koktajlowych z dodatkiem chili
III Propozycja
śniadanie: twarożek light doprawiony 3 łyżeczkami papryki słodkiej, kromka chleba pełnoziarnistego
II śniadanie: pomarańcza,
obiad: dorsz gotowany na parze z warzywami, doprawiony łyżeczką bazylii, rozmarynu i majeranku
podwieczorek: sok wielowarzywny
kolacja: sałatka z papryki i jajka, szczypta chili.