Składniki:
- 1 duże dojrzałe mango
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki nasion chia
- świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie:
2 łyżki nasion chia wsyp do szklanki i zalej ciepłym mlekiem kokosowym. Odstaw na kilka godzin do lodówki, aż nasiona napęcznieją, a cała masa zgęstnieje.
Obierz mango i zmiksuj w blenderze.
Kiedy masa zrobi się już gęsta, wlej mus z mango na wierzch.
Koktajl podawaj udekorowany świeżą miętą. Możesz go posypać ulubionymi orzechami (np. włoskimi, migdałami czy makadamia).
Składniki:
- 250 ml mleka,
- 3 łyżki nasion chia
- 3 łyżki kakao
- 5 daktyli
- pół łyżeczki cynamonu
- wiórki kokosowe (do dekoracji)
Przygotowanie:
W rondelku podgrzej mleko razem z daktylami, a następnie zmiksuj razem w blenderze.
Następnie dodaj kakao, cynamon, nasiona chia i dokładnie wszystko wymieszaj.
Przelej wszystko do szklanki, posyp wierzch wiórkami kokosowymi i odstaw do lodówki, aż całość stężeje.
Składniki:
- 200 ml mleka sojowego
- pół puszki mleczka kokosowego
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki nasion chia
Przygotowanie:
Zmiksuj banany z mleczkiem kokosowym i mlekiem sojowym.
Następnie dosyp nasiona chia i dokładnie wymieszaj.
Przelej do szklanki i odstaw do lodówki na około 20 minut.
Wierzch możesz udekorować plasterkami banana.
Składniki:
- 2 garści szpinaku
- 2 dojrzałe kiwi
- kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżka nasion chia
- trochę wody do ewentualnego rozrzedzenia koktajlu
- miód do smaku
Przygotowanie:
Szpinak, kiwi i imbir zmiksuj z odrobiną wody na gładką masę.
Następnie dodaj nasiona chia i odrobinę miodu do smaku. Odstaw do lodówki, aż koktajl zgęstnieje.
Składniki:
- pół szklanki jagód lub borówek
- 250 ml mleka migdałowego,
- 2 łyżki nasion chia,
- stewia lub miód do posłodzenia,
- kilka migdałów i łyżka jagód goji do dekoracji
Przygotowanie:
Nasiona chia zalej ciepłym mlekiem.
Następnie zmiksuj jagody, dodaj nieco miodu lub stewii do smaku i wylej jagodowy mus na wierzch szklanki z nasionami i mlekiem migdałowym, kiedy wszystko zgęstnieje. Jeżeli chcesz uzyskać piękny fioletowy kolor wymieszaj wszystko, zanim masa stężeje.
Posyp wszystko posiekanymi migdałami.