Jaglany detoks w 7 dni [ZASADY + PRZEPISY]

Jaglany detoks to przyjemny i bezpieczny sposób na pozbycie się nagromadzonych toksyn, dzięki czemu powrócą siły witalne, poprawi się odporność, stan skóry i paznokci, do równowagi powrócą hormony. Wypróbuj przedstawione przez nas przepisy z książki "Jaglany detoks".
Detoks jaglany Detoks jaglany .

Jaglany detoks - dlaczego warto

Jaglany detoks trwa 7 dni i opiera się głównie na kaszy jaglanej - czyli łuskanym ziarnie prosa. Kasza jaglana słynie ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych:

- Jako jedyna z kasz jest zasadotwórcza.

Kasza jaglana, w przeciwieństwie do wielu produktów codziennej diety, które zakwaszają organizm, ma właściwości odkwaszające. Dlatego właśnie zyskała miano zdrowej kaszy. Przez zakwaszenie organizmu jesteśmy zmęczeni, osłabieni, a nasz nastrój się obniża. Kasza ta, będąca produktem zasadotwórczym jest doskonałym produktem, który warto włączyć do codziennej diety.

- Jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor, wapń, potas, substancje mineralne, żelazo i krzem.

Obecność tych cennych witamin i składników mineralnych ma pozytywny wpływ na stan kości oraz na ładny wygląd skóry, włosów i paznokci.

- Posiada właściwości rozgrzewające organizm i nie zawiera glutenu.

Dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym, kasza jaglana jest szczególnie zalecana przy chorobach górnych dróg oddechowych oraz przeziębieniach. Uznawana jest również za naturalny antybiotyk, ponieważ ma właściwości antygrzybiczne.

- Wspomaga prawidłową pracę serca i poprawia koncentrację.

Na podstawie książki: "Jaglany detoks"

Podczas detoksu ćwicz i wypoczywaj Podczas detoksu ćwicz i wypoczywaj .

Jaglany detoks - jak się do niego przygotować

Przed przystąpieniem do jaglanego detoksu należy przestrzegać kilku podstawowych zasad, by odpowiednio przygotować nasz organizm.

Przede wszystkim należy:

1. Zredukować spożywanie pokarmów, które zużywają dużą ilość energii, aby organizm lepiej się oczyszczał. Unikaj przede wszystkim fast foodów, przetworzonej żywności, słodzonych produktów, oraz żywności typu instant.

2. Przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie, czyli konieczne jest tzw. odkwaszanie. Warto pamiętać, że stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy, gdy zakres pH naszej krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Należy sięgać po produkty alkalizujące - warzywa, oliwę, wybrane owoce (melona, grejpfruta i kiwi), zieloną herbatę, ziołowe napary (tego typu produkty powinny głównie znajdować się na twoim talerzu).

3. Wprowadzić dwunastogodzinną przerwę między kolacją i  śniadaniem, dzięki czemu nasz organizm efektywniej będzie wydalać toksyny.

4. Oczyścić wątrobę - to między innymi ona jest motorem do usuwania produktów ubocznych przemiany materii. Unikaj alkoholu, tłustych, kalorycznych dań i smażonych potraw.

5. Zwiększyć spożycie produktów bogatych w błonnik pokarmowy, dzięki czemu poprawimy perystaltykę jelit i usprawnimy działanie naszej przemiany materii. Zwiększ spożycie świeżych warzyw, owoców i kasz.

6. Wprowadzić regularną aktywność fizyczną.

7. Dużo wypoczywać i się wysypiać.

8. Pić minimum 2-3 litry czystej wody w ciągu dnia. Wspomoże ona oczyszczanie organizmu, zapobiegnie napadom głodu i podkręci metabolizm.

Po detoksie uważaj na to, co jesz Po detoksie uważaj na to, co jesz .

Dozwolone produkty na detoksie

Oto produkty, które są zalecane do spożywania w trakcie stosowania jaglanego detoksu.

Owoce: wszystkie owoce w całości, niesłodzone, mrożone

Substytut nabiału: ryż (dziki, brązowy, czerwony, czarny), mleko migdałowe, jaglane lub ryżowe

Zboża bezglutenowe: kasza jaglana, komosa ryżowa, gryka, amarantus, ryż pełnoziarnisty

Białko zwierzęce: ryby, dziczyzna, kurczak, indyk

Białko roślinne: cieciorka, groszek, soczewica, rośliny strączkowe

Orzechy i nasiona: sezam, pestki dyni, słonecznika, migdały, orzechy laskowe, orzechy pekan, orzechy nerkowca, orzechy włoskie

Warzywa: świeże, surowe, duszone, pieczone, soki warzywne

Oleje i tłuszcze: wszystkie roślinne tłoczone na zimno

Napoje: woda filtrowana lub butelkowa, napary i herbatki

Do słodzenia: syrop z brązowego ryżu, syrop z agawy, syrop daktylowy, stewia, ksylitol, syrop klonowy, miód akacjowy, karob

Przyprawy i dodatki: sól morska, bazylia, cynamon, kminek, koper włoski, szałwia, czosnek, imbir, oregano, pietruszka, lawenda, majeranek, curry, suszony koper, kurkuma, tymianek, rozmaryn, cząber, imbir, kardamon, czarnuszka, pasta sezamowa, octy w tym balsamiczny i jabłkowy

Produkty zakazane w czasie jaglanego detoksu Produkty zakazane w czasie jaglanego detoksu .

Produkty wykluczone podczas detoksu

Owoce i przetwory owocowe: truskawki, sok pomarańczowy, śliwki

Nabiał: jaja, mleko, sery, twaróg, śmietana, jogurt, masło, lody

Zboża: pszenica, jęczmień, orkisz modyfikowany, żyto, owies

Białko zwierzęce: surowa ryba, wieprzowina, wołowina, cielęcina, kiełbasa, wędlina, parówki, skorupiaki

Białko roślinne: produkty sojowe, tofu, mleko sojowe, jogurt sojowy

Orzechy i nasiona: orzeszki ziemne, masło orzechowe, pistacje, orzechy makadamii

Warzywa: ziemniaki, warzywa w postaci puree, surowa papryka

Oleje i tłuszcze: masło, margaryna, majonez, oleje rafinowane

Napoje: alkohol, kawa, napoje z kofeiną, słodkie napoje gazowane, napoje smakowe

Kasza jaglana z pesto Kasza jaglana z pesto Marek Zaremba

Przepis nr 1 - Kasza jaglana z pesto, pieczoną papryką, orzechami włoskimi i granatem

Składniki na 2-4 porcje

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

(1 szklanka suchej kaszy)

1 papryka czerwona

2 orzechy włoskie lub inne dowolne

tymianek świeży lub suszony

1/2 łyżeczki soku z cytryny

1/3 łyżeczki octu balsamicznego

1 łyżka oliwy z oliwek

owoc granatu (opcjonalnie)

świeża bazylia (opcjonalnie)

Do pesto:

1 szklanka rukoli lub natki pietruszki

1 łyżeczka soku z cytryny

sól morska lub himalajska do smaku

1/2 ząbka czosnku

2 łyżki nasion słonecznika

4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Paprykę upiecz w temp. 180 stopni, tak aby pojawiła się lekko czarna skórka. Odstaw do miski i przykryj. Po ok. 10 minutach obierz paprykę i miąższ potnij w cienkie paseczki. Dodaj do miseczki i wymieszaj z oliwą, octem balsamicznym, drobno posiekanym orzechem włoskim (możesz wcześniej uprażyć) wraz z tymiankiem. Wymieszaj wszystko dokładnie, posmakuj i dopraw w razie potrzeby.

Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Odstaw.

Zrób pesto. Upraż delikatnie nasiona słonecznika na suchej patelni. Do słoika lub malaksera dodaj uprażony słonecznik i pozostałe składniki. Wszystko zmiksuj i dodaj w razie potrzeby odrobinę wody mineralnej aby uzyskać właściwą konsystencję.

Do miseczki lub słoika dodaj najlepiej jeszcze ciepłą kaszę jaglaną, wymieszaj z 1 łyżką pesto. Dodaj więcej pesto w razie potrzeby. Następnie dodaj paprykę, owoc granatu (opcjonalnie) oraz listki bazylii.

Zupa dyniowa Zupa dyniowa www.gotujzdrowo.com

Przepis nr 2 - Zupa dyniowa z jabłkiem, orzechami włoskimi i nutą rozmarynu

Składniki na 2-4 porcje

4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

1 małe jabłko

1 łyżka posiekanych orzechów włoskich do dekoracji

1 mała łyżeczka posiekanego rozmarynu

1 mała łyżeczka startego imbiru

1 mała łyżeczka curry

pół łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki kopru włoskiego

olej kokosowy do smażenia

oliwa do skropienia dyni

sól

Do chipsów jabłkowych

1-2 małe jabłka

szczypta cynamonu

szczypta kardamonu

syrop z agawy, daktylowy lub klonowy

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blaszkę pergaminem, wysyp dynię, skrop oliwą, delikatnie dopraw solą i piecz około 15 minut.

Potnij jabłko na plasterki, rozłóż na pergaminie, posmaruj z jednej strony syropem i piecz 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Posyp delikatnie mielonym kardamonem i cynamonem.

W garnku rozgrzej tłuszcz kokosowy, wrzuć posiekaną w piórka cebulę, imbir oraz pokrojony dowolnie czosnek. Dodaj przyprawy i duś na wolnym ogniu około 3 minuty. Do garnka dodaj dynię, pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekany rozmaryn. Uzupełnij wodą tak, aby nie do końca przykryć dynię. Gotuj około 15 minut. Dopraw solą do smaku. Zmiksuj i spróbuj. Jeżeli wolisz rzadszą konsystencję możesz dodać więcej wody.

Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami włoskimi i udekoruj czipsami z jabłek.

Jaglany burger z pieczonego buraka Jaglany burger z pieczonego buraka www.gotujzdrowo.com

Przepis nr 3 - Jaglany burger z pieczonego buraka

Składniki na ok. 4 porcje

2-4 średnie buraki

natka pietruszki

pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

pół szklanki ugotowanej cieciorki

2 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego

1-2 ząbki czosnku

szczypta cynamonu

szczypta kminu rzymskiego

szczypta curry

sól morska do smaku

1 małej cebuli

rukola do serwowania

pesto z pietruszki lub rukoli

pestki dyni

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Upieczone lub ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na grubej tarce. Przełóż do dużej miski. Dodaj startą lub drobniutko posiekaną cebulę, starty czosnek, mielone siemię lniane, ugotowaną cieciorkę, kaszę jaglaną i przyprawy. Dopraw wszystko solą morską i zmiksuj blenderem ręcznym.

Następnie posiekaj drobno natkę pietruszki i wymieszaj z masą. Zwilżonymi dłońmi formuj kształtne burgery i układaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Posyp każdego burgera pestkami dyni. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Odstaw, aby trochę ostygły.

Ryżowe pierożki Ryżowe pierożki www.gotujzdrowo.com

Przepis nr 4 - Ryżowe pierożki z jaglano-szpinakowym nadzieniem i suszonymi pomidorami

Składniki na 10-15 pierożków

250 g szpinaku drobnolistnego lub jarmużu

pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

2 cm świeżego imbiru

2-4 suszone pomidory z zalewy

1 ząbek czosnku

olej kokosowy do smażenia

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

sól morska do smaku

15 arkuszy papieru ryżowego

Przygotowanie:

Suszone pomidory pokrój drobno i przełóż do miseczki.

Szpinak umyj i zostaw na sitku. Imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce.

Na patelni rozgrzej olej kokosowy i na większym ogniu podsmażaj partiami szpinak. Dodaj starty imbir i czosnek, dopraw solą oraz gałką muszkatołową. Kiedy szpinak będzie całkowicie miękki, dodaj kaszę jaglaną i kawałeczki suszonego pomidora. Chwilkę mieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Do patelni wlej ciepłą wodę i zanurz arkusz papieru ryżowego. Po chwili, kiedy zmięknie, wyjmij go i połóż na czystej ściereczce, aby odsączyć nadmiar wody. Następnie rozłóż arkusz na desce kuchennej, a na środku umieść łyżkę nadzienia.

Zawijaj delikatnie farsz tak, aby dolna część pierożka była podwójna. Obróć, zwiń górne końce i przyciśnij. Garnek do gotowania na parze lub bambusowy koszyczek wyściel pergaminem, ułóż na nim pierożki i gotuj na parze przez 2-4 minuty. Serwuj ciepłe z uprażonym sezamem.

Jaglane ratatouille Jaglane ratatouille www.gotujzdrowo.com

Przepis nr 5 - Jaglane ratatouille z cukinią i fenkułem

Składniki na 2-4 porcje

1 duży fenkuł

3-4 pomidory lub 1 puszka pomidorów bez skórki

2 średnie cukinie

świeży tymianek

1 cebula

pół łyżeczki kurkumy

olej kokosowy do smażenia

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej do serwowania

Do pasty pomidorowej

3 suszone pomidory z zalewy

gałązka świeżego rozmarynu

1 ząbek czosnku

2 cm świeżego imbiru

2 łyżki oliwy

sól morska do smaku

pół łyżeczki nasion kopru włoskiego

kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj pastę z suszonych pomidorów. Zmiksuj wszystkie składniki blenderem. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby. Pokrój cukinię na cienkie podłużne części. Pokrój fenkuł na cząstki, odcinając stwardniałą część i pozostawiając tylko tyle, żeby utrzymywała resztę "piórek".

Rozgrzej na patelni olej kokosowy i obsmaż fenkuł. Przełóż do miseczki. Dodaj troszkę oleju i obsmażaj cukinię, aż lekko zmięknie, następnie wrzuć cebulę. Dopraw delikatnie solą. Po chwili dodaj pastę pomidorową, świeży tymianek oraz wcześniej obsmażony fenkuł. Pozostaw trochę tymianku do dekoracji.

Dodaj pomidory, kurkumę i gotuj jeszcze przez chwilę. Kiedy warzywa zmiękną, spróbuj sos i dopraw w razie potrzeby. Gulasz serwuj z kaszą jaglaną, udekorowany świeżym tymiankiem.

Więcej o: