Jaglany detoks trwa 7 dni i opiera się głównie na kaszy jaglanej - czyli łuskanym ziarnie prosa. Kasza jaglana słynie ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych:
- Jako jedyna z kasz jest zasadotwórcza.
Kasza jaglana, w przeciwieństwie do wielu produktów codziennej diety, które zakwaszają organizm, ma właściwości odkwaszające. Dlatego właśnie zyskała miano zdrowej kaszy. Przez zakwaszenie organizmu jesteśmy zmęczeni, osłabieni, a nasz nastrój się obniża. Kasza ta, będąca produktem zasadotwórczym jest doskonałym produktem, który warto włączyć do codziennej diety.
- Jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor, wapń, potas, substancje mineralne, żelazo i krzem.
Obecność tych cennych witamin i składników mineralnych ma pozytywny wpływ na stan kości oraz na ładny wygląd skóry, włosów i paznokci.
- Posiada właściwości rozgrzewające organizm i nie zawiera glutenu.
Dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym, kasza jaglana jest szczególnie zalecana przy chorobach górnych dróg oddechowych oraz przeziębieniach. Uznawana jest również za naturalny antybiotyk, ponieważ ma właściwości antygrzybiczne.
- Wspomaga prawidłową pracę serca i poprawia koncentrację.
Przed przystąpieniem do jaglanego detoksu należy przestrzegać kilku podstawowych zasad, by odpowiednio przygotować nasz organizm.
Przede wszystkim należy:
1. Zredukować spożywanie pokarmów, które zużywają dużą ilość energii, aby organizm lepiej się oczyszczał. Unikaj przede wszystkim fast foodów, przetworzonej żywności, słodzonych produktów, oraz żywności typu instant.
2. Przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie, czyli konieczne jest tzw. odkwaszanie. Warto pamiętać, że stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy, gdy zakres pH naszej krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Należy sięgać po produkty alkalizujące - warzywa, oliwę, wybrane owoce (melona, grejpfruta i kiwi), zieloną herbatę, ziołowe napary (tego typu produkty powinny głównie znajdować się na twoim talerzu).
3. Wprowadzić dwunastogodzinną przerwę między kolacją i śniadaniem, dzięki czemu nasz organizm efektywniej będzie wydalać toksyny.
4. Oczyścić wątrobę - to między innymi ona jest motorem do usuwania produktów ubocznych przemiany materii. Unikaj alkoholu, tłustych, kalorycznych dań i smażonych potraw.
5. Zwiększyć spożycie produktów bogatych w błonnik pokarmowy, dzięki czemu poprawimy perystaltykę jelit i usprawnimy działanie naszej przemiany materii. Zwiększ spożycie świeżych warzyw, owoców i kasz.
6. Wprowadzić regularną aktywność fizyczną.
7. Dużo wypoczywać i się wysypiać.
8. Pić minimum 2-3 litry czystej wody w ciągu dnia. Wspomoże ona oczyszczanie organizmu, zapobiegnie napadom głodu i podkręci metabolizm.
Oto produkty, które są zalecane do spożywania w trakcie stosowania jaglanego detoksu.
Owoce: wszystkie owoce w całości, niesłodzone, mrożone
Substytut nabiału: ryż (dziki, brązowy, czerwony, czarny), mleko migdałowe, jaglane lub ryżowe
Zboża bezglutenowe: kasza jaglana, komosa ryżowa, gryka, amarantus, ryż pełnoziarnisty
Białko zwierzęce: ryby, dziczyzna, kurczak, indyk
Białko roślinne: cieciorka, groszek, soczewica, rośliny strączkowe
Orzechy i nasiona: sezam, pestki dyni, słonecznika, migdały, orzechy laskowe, orzechy pekan, orzechy nerkowca, orzechy włoskie
Warzywa: świeże, surowe, duszone, pieczone, soki warzywne
Oleje i tłuszcze: wszystkie roślinne tłoczone na zimno
Napoje: woda filtrowana lub butelkowa, napary i herbatki
Do słodzenia: syrop z brązowego ryżu, syrop z agawy, syrop daktylowy, stewia, ksylitol, syrop klonowy, miód akacjowy, karob
Przyprawy i dodatki: sól morska, bazylia, cynamon, kminek, koper włoski, szałwia, czosnek, imbir, oregano, pietruszka, lawenda, majeranek, curry, suszony koper, kurkuma, tymianek, rozmaryn, cząber, imbir, kardamon, czarnuszka, pasta sezamowa, octy w tym balsamiczny i jabłkowy
Owoce i przetwory owocowe: truskawki, sok pomarańczowy, śliwki
Nabiał: jaja, mleko, sery, twaróg, śmietana, jogurt, masło, lody
Zboża: pszenica, jęczmień, orkisz modyfikowany, żyto, owies
Białko zwierzęce: surowa ryba, wieprzowina, wołowina, cielęcina, kiełbasa, wędlina, parówki, skorupiaki
Białko roślinne: produkty sojowe, tofu, mleko sojowe, jogurt sojowy
Orzechy i nasiona: orzeszki ziemne, masło orzechowe, pistacje, orzechy makadamii
Warzywa: ziemniaki, warzywa w postaci puree, surowa papryka
Oleje i tłuszcze: masło, margaryna, majonez, oleje rafinowane
Napoje: alkohol, kawa, napoje z kofeiną, słodkie napoje gazowane, napoje smakowe
Składniki na 2-4 porcje
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
(1 szklanka suchej kaszy)
1 papryka czerwona
2 orzechy włoskie lub inne dowolne
tymianek świeży lub suszony
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/3 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
owoc granatu (opcjonalnie)
świeża bazylia (opcjonalnie)
Do pesto:
1 szklanka rukoli lub natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
sól morska lub himalajska do smaku
1/2 ząbka czosnku
2 łyżki nasion słonecznika
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Paprykę upiecz w temp. 180 stopni, tak aby pojawiła się lekko czarna skórka. Odstaw do miski i przykryj. Po ok. 10 minutach obierz paprykę i miąższ potnij w cienkie paseczki. Dodaj do miseczki i wymieszaj z oliwą, octem balsamicznym, drobno posiekanym orzechem włoskim (możesz wcześniej uprażyć) wraz z tymiankiem. Wymieszaj wszystko dokładnie, posmakuj i dopraw w razie potrzeby.
Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Odstaw.
Zrób pesto. Upraż delikatnie nasiona słonecznika na suchej patelni. Do słoika lub malaksera dodaj uprażony słonecznik i pozostałe składniki. Wszystko zmiksuj i dodaj w razie potrzeby odrobinę wody mineralnej aby uzyskać właściwą konsystencję.
Do miseczki lub słoika dodaj najlepiej jeszcze ciepłą kaszę jaglaną, wymieszaj z 1 łyżką pesto. Dodaj więcej pesto w razie potrzeby. Następnie dodaj paprykę, owoc granatu (opcjonalnie) oraz listki bazylii.
Składniki na 2-4 porcje
4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 małe jabłko
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich do dekoracji
1 mała łyżeczka posiekanego rozmarynu
1 mała łyżeczka startego imbiru
1 mała łyżeczka curry
pół łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki kopru włoskiego
olej kokosowy do smażenia
oliwa do skropienia dyni
sól
Do chipsów jabłkowych
1-2 małe jabłka
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
syrop z agawy, daktylowy lub klonowy
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blaszkę pergaminem, wysyp dynię, skrop oliwą, delikatnie dopraw solą i piecz około 15 minut.
Potnij jabłko na plasterki, rozłóż na pergaminie, posmaruj z jednej strony syropem i piecz 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Posyp delikatnie mielonym kardamonem i cynamonem.
W garnku rozgrzej tłuszcz kokosowy, wrzuć posiekaną w piórka cebulę, imbir oraz pokrojony dowolnie czosnek. Dodaj przyprawy i duś na wolnym ogniu około 3 minuty. Do garnka dodaj dynię, pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekany rozmaryn. Uzupełnij wodą tak, aby nie do końca przykryć dynię. Gotuj około 15 minut. Dopraw solą do smaku. Zmiksuj i spróbuj. Jeżeli wolisz rzadszą konsystencję możesz dodać więcej wody.
Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami włoskimi i udekoruj czipsami z jabłek.
Składniki na ok. 4 porcje
2-4 średnie buraki
natka pietruszki
pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
pół szklanki ugotowanej cieciorki
2 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego
1-2 ząbki czosnku
szczypta cynamonu
szczypta kminu rzymskiego
szczypta curry
sól morska do smaku
1 małej cebuli
rukola do serwowania
pesto z pietruszki lub rukoli
pestki dyni
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Upieczone lub ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na grubej tarce. Przełóż do dużej miski. Dodaj startą lub drobniutko posiekaną cebulę, starty czosnek, mielone siemię lniane, ugotowaną cieciorkę, kaszę jaglaną i przyprawy. Dopraw wszystko solą morską i zmiksuj blenderem ręcznym.
Następnie posiekaj drobno natkę pietruszki i wymieszaj z masą. Zwilżonymi dłońmi formuj kształtne burgery i układaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Posyp każdego burgera pestkami dyni. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Odstaw, aby trochę ostygły.
Składniki na 10-15 pierożków
250 g szpinaku drobnolistnego lub jarmużu
pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 cm świeżego imbiru
2-4 suszone pomidory z zalewy
1 ząbek czosnku
olej kokosowy do smażenia
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól morska do smaku
15 arkuszy papieru ryżowego
Przygotowanie:
Suszone pomidory pokrój drobno i przełóż do miseczki.
Szpinak umyj i zostaw na sitku. Imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy i na większym ogniu podsmażaj partiami szpinak. Dodaj starty imbir i czosnek, dopraw solą oraz gałką muszkatołową. Kiedy szpinak będzie całkowicie miękki, dodaj kaszę jaglaną i kawałeczki suszonego pomidora. Chwilkę mieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Do patelni wlej ciepłą wodę i zanurz arkusz papieru ryżowego. Po chwili, kiedy zmięknie, wyjmij go i połóż na czystej ściereczce, aby odsączyć nadmiar wody. Następnie rozłóż arkusz na desce kuchennej, a na środku umieść łyżkę nadzienia.
Zawijaj delikatnie farsz tak, aby dolna część pierożka była podwójna. Obróć, zwiń górne końce i przyciśnij. Garnek do gotowania na parze lub bambusowy koszyczek wyściel pergaminem, ułóż na nim pierożki i gotuj na parze przez 2-4 minuty. Serwuj ciepłe z uprażonym sezamem.
Składniki na 2-4 porcje
1 duży fenkuł
3-4 pomidory lub 1 puszka pomidorów bez skórki
2 średnie cukinie
świeży tymianek
1 cebula
pół łyżeczki kurkumy
olej kokosowy do smażenia
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej do serwowania
Do pasty pomidorowej
3 suszone pomidory z zalewy
gałązka świeżego rozmarynu
1 ząbek czosnku
2 cm świeżego imbiru
2 łyżki oliwy
sól morska do smaku
pół łyżeczki nasion kopru włoskiego
kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj pastę z suszonych pomidorów. Zmiksuj wszystkie składniki blenderem. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby. Pokrój cukinię na cienkie podłużne części. Pokrój fenkuł na cząstki, odcinając stwardniałą część i pozostawiając tylko tyle, żeby utrzymywała resztę "piórek".
Rozgrzej na patelni olej kokosowy i obsmaż fenkuł. Przełóż do miseczki. Dodaj troszkę oleju i obsmażaj cukinię, aż lekko zmięknie, następnie wrzuć cebulę. Dopraw delikatnie solą. Po chwili dodaj pastę pomidorową, świeży tymianek oraz wcześniej obsmażony fenkuł. Pozostaw trochę tymianku do dekoracji.
Dodaj pomidory, kurkumę i gotuj jeszcze przez chwilę. Kiedy warzywa zmiękną, spróbuj sos i dopraw w razie potrzeby. Gulasz serwuj z kaszą jaglaną, udekorowany świeżym tymiankiem.