11 produktów, które zawsze powinnaś mieć w swojej kuchni

Przygotowywanie posiłków w domu ma same zalety. Jest dla nas zdrowsze - wiemy jakich składników używamy, a także dużo tańsze, niż jadanie na mieście. Wyjście do restauracji jest dużo prostsze, zakupy mogą być stresujące, wymagają wysiłku, a do tego często część produktów musimy wyrzucić, bo nie potrafimy ich dobrze wykorzystać. Warto skorzystać z naszej małej ściągawki - co powinno się znaleźć w twojej lodówce, by ugotować szybkie, zdrowe i pełnowartościowe posiłki.
Ziołowy omlet Ziołowy omlet Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

1. Jajka

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka (łatwo przyswajalnego przez nasz organizm), witamin (zwłaszcza A, D i B) i aminokwasów. Ponadto gwarantują uczucie sytości i  mają mało kalorii. Jajko o wadze około 50g to tylko 75 kalorii.

Jajka są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu.

To składnik bardzo uniwersalny, który nieraz poratuje nas w kuchni. Możemy zrobić pyszny omlet z ziołami, jajecznicę, quiche z warzywami albo zwyczajnie zjeść jajko na miękko lub ugotowane dodać do sałatki (na przykład nicejskiej).

2. Zielone warzywa

Warto mieć zawsze pod ręką paczkę zieleniny. Sałata, rukola, jarmuż, szpinak - możliwości jest wiele.

Nie od dzisiaj wiadomo, że zielone warzywa należą do najzdrowszych. Mają bardzo dużo witaminy C i magnezu. Swoją barwę zawdzięczają chlorofilowi, który doskonale pomaga oczyszczać organizm z toksyn.

Zielone warzywa są niskokaloryczne - 100g sałaty to tylko... 14 kcal! Ponadto mają silne właściwości alkalizujące - neutralizują kwaśny odczyn w naszym organizmie.

Możemy bezkarnie sięgać po zielone warzywa. Oprócz tego, że są bardzo zdrowe, szybko dzięki nim możemy przygotować smaczny posiłek - sałatkę, duszony szpinak, chipsy z jarmużu. Możliwości jest bardzo dużo.

Zielony koktajl - najlepszy sposób na detoks

Tortilla z czerwonej soczewicy na ostro Tortilla z czerwonej soczewicy na ostro Fot. Anna Pustynnikova / Shutterstock

3. Tortille

Tortille doskonale sprawdzą się w przypadku, gdy nie mamy pomysłu na obiad.

Wystarczy rozłożyć placek (najlepiej pełnoziarnisty) i użyć składników, które akurat mamy pod ręką. Różnokolorowe warzywa, pierś z kurczaka, łosoś czy tuńczyk, odrobina jogurtu greckiego, szczypta pieprzu i mamy gotowe danie.

Warto próbować nowych pomysłów, dodając na przykład pestki dyni, plasterki awokado czy pokrojone suszone pomidory.

 

Szybki sposób na tortillę z roszponką

Spaghetti bolognese Spaghetti bolognese Fot. Shutterstock

4. Pomidory w puszce

Pomidory są podstawą wielu dań. I bardzo dobrze, bo są głównym źródłem likopenu - jednego z najsilniejszych antyutleniaczy, który zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia. Poza tym w pomidorach znajdziemy magnez, wapń, żelazo i całe mnóstwo witamin.

Warzywo to chroni nas przed miażdżycą, wzmacnia odporność, wspomaga trawienie i jest dietetyczne.

Pomidory w puszcze są bazą do szybkiego sosu do makaronu, gulaszu czy pożywnej zupy. Mają długą datę ważności, więc warto mieć je w domu.

Krem z pomidorów - najzdrowsza zupa pod słońcem

Chlebki z suszonych pomidorów i nasion z awokado i zieleniną Chlebki z suszonych pomidorów i nasion z awokado i zieleniną Zuzanna Ludwig instagram.com/greencitylife

5. Awokado

Awokado uważane jest za tzw. "superjedzenie" (ang. superfood) - najzdrowszą żywność, bogatą w witaminy, mikroelementy, makroelementy, która znacząco wpływa na stan naszego zdrowia (zwłaszcza na pracę mózgu, serca i oczu).

Jest źródłem potasu, witamin : B, K, E i zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Pomaga zapobiec zawałom serca, obniża ciśnienie, kontroluje poziom cukru we krwi.

Świetnie nadaje się zarówno na śniadanie, obiad, kolację czy jako przekąska w ciągu dnia. Znakomicie smakuje na toście, kanapce, jako dodatek do sałatki, koktajli czy faszerowane.

Na pewno o tym nie wiedziałaś: pestka awokado oczyszcza organizm z toksyn


Zboża i kasze bezglutenowe Zboża i kasze bezglutenowe Fot. Shutterstock

6. Pełnoziarniste zboża i kasze

Te produkty są bogate w minerały, witaminy i błonnik pokarmowy. Dzięki zawartości witamin z grupy B, kwasu foliowego, magnezu, cynku i krzemu, pomagają utrzymać w dobrej kondycji naszą skórę, włosy i paznokcie.

Z dodatkiem warzyw tworzą zdrowy, pełnowartościowy posiłek, który da nam energię i sytość na długi czas.

Warto wykorzystywać je do dań zarówno na słono, jak i na słodko. Z dodatkiem orzechów, pestek i miodu będą doskonałym posiłkiem na początek dnia.

Kasza jaglana na słodko [5 PRZEPISÓW]

7. Cebula

Cebula świetnie sprawdzi się, jako dodatek do wielu potraw. Wzbogaca ona i poprawia ich smak.

Poza tym ma wiele właściwości prozdrowotnych - obniża poziom cukru, zwalcza infekcje, ma działanie bakteriobójcze.

Idealnie sprawdzi się marynowana, jako dodatek na przykład do sałatki, pieczona z warzywami, karmelizowana czy wykorzystana do sosów.

Wypróbuj! Lasagna z karmelizowaną cebulą

owoce owoce Fot. Shutterstock

8. Świeże owoce

Owoce są istną bombą witaminową. Powinniśmy po nie sięgać kilka razy dziennie.

Sprawdzą się w formie przekąski, dodane do owsianki czy zmiksowane na koktajl. Są pożywne, bardzo zdrowe i w większości mają niewiele kalorii. Do najmniej kalorycznych owoców należy arbuz, grejpfrut, truskawki, melon, jagody.

Korzystnie wpływają one na naszą urodę. Pomagają wzmocnić włosy i paznokcie i wygładzić naszą cerę. Poprawiają nastrój i dają wiele możliwości kulinarnych.

Czarna porzeczka - samo zdrowie

Czarna fasola Czarna fasola www.jamesbeard.org

9. Czarna fasola

Czarna fasola jest świetnym  źródłem białka i błonnika pokarmowego.

Badania potwierdzają, że jedzona kilka razy w tygodniu zapobiega chorobom serca i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Poprawia pracę nerek i układu moczowego.

Suszona, jak i ta z puszki mają bardzo długą datę ważności. Możemy je trzymać w swojej spiżarni, by w razie potrzeby skomponować z ich pomocą pyszny i szybki posiłek.

Idealnie nadaje się, jako baza do wegetariańskich pasztetów, sycących zup czy dodatek do sałatek.

Zobacz: Tanie i dobre źródła białka

Dobre słodycze to gorzka czekolada, suszone owoce bez dodatku konserwantów, orzechy i migdały, drożdżowe ciasto domowej roboty, owocowy przecier, jogurt z miodem, granola, legumina z kaszy i bakalii, pieczone jabłka, budyń lub kisiel domowej roboty. Dobre słodycze to gorzka czekolada, suszone owoce bez dodatku konserwantów, orzechy i migdały, drożdżowe ciasto domowej roboty, owocowy przecier, jogurt z miodem, granola, legumina z kaszy i bakalii, pieczone jabłka, budyń lub kisiel domowej roboty. Fot. Getty Images/FPM Getty Images

10. Jogurt grecki

Znakomity dodatek do zdrowych i lekkich dań. 100g jogurtu greckiego to jedynie 60 kalorii. Jest świetną alternatywą dla tłustych sosów, majonezów czy śmietany.

Zawiera dużo białka, wapnia i zdrowych baterii (probiotyków).

Możemy go wykorzystać zarówno do słonych dań, jak i do deserów. Doskonale sprawdzi się w serniku na zimno czy połączony z orzechami i świeżymi owocami. Z jego pomocą możemy przygotować nie tylko zdrowy posiłek, ale także wyjątkowo smaczny.

Jogurt grecki - jego zalety i pomysł na pyszne i lekkie dania

Krem z krewetek i słodkich ziemniaków Krem z krewetek i słodkich ziemniaków Fot. Marcin Klaban

11. Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki, inaczej bataty. Niestety rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda. Pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych przewyższają zwykłe ziemniaki.

Są bogate w beta-karoten, który nadaje naszej cerze piękny odcień i zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych i serca. Wpływają na polepszenie wzroku i pamięci.

Idealna baza do wielu potraw. Sprawdzą się w zupie, dodane do sałatki czy w formie puree z dodanymi świeżymi ziołami.

Bataty słodkim zamiennikiem dla polskich ziemniaków

Więcej o: