Jajka są źródłem pełnowartościowego białka (łatwo przyswajalnego przez nasz organizm), witamin (zwłaszcza A, D i B) i aminokwasów. Ponadto gwarantują uczucie sytości i mają mało kalorii. Jajko o wadze około 50g to tylko 75 kalorii.
Jajka są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu.
To składnik bardzo uniwersalny, który nieraz poratuje nas w kuchni. Możemy zrobić pyszny omlet z ziołami, jajecznicę, quiche z warzywami albo zwyczajnie zjeść jajko na miękko lub ugotowane dodać do sałatki (na przykład nicejskiej).
Warto mieć zawsze pod ręką paczkę zieleniny. Sałata, rukola, jarmuż, szpinak - możliwości jest wiele.
Nie od dzisiaj wiadomo, że zielone warzywa należą do najzdrowszych. Mają bardzo dużo witaminy C i magnezu. Swoją barwę zawdzięczają chlorofilowi, który doskonale pomaga oczyszczać organizm z toksyn.
Zielone warzywa są niskokaloryczne - 100g sałaty to tylko... 14 kcal! Ponadto mają silne właściwości alkalizujące - neutralizują kwaśny odczyn w naszym organizmie.
Możemy bezkarnie sięgać po zielone warzywa. Oprócz tego, że są bardzo zdrowe, szybko dzięki nim możemy przygotować smaczny posiłek - sałatkę, duszony szpinak, chipsy z jarmużu. Możliwości jest bardzo dużo.
Tortille doskonale sprawdzą się w przypadku, gdy nie mamy pomysłu na obiad.
Wystarczy rozłożyć placek (najlepiej pełnoziarnisty) i użyć składników, które akurat mamy pod ręką. Różnokolorowe warzywa, pierś z kurczaka, łosoś czy tuńczyk, odrobina jogurtu greckiego, szczypta pieprzu i mamy gotowe danie.
Warto próbować nowych pomysłów, dodając na przykład pestki dyni, plasterki awokado czy pokrojone suszone pomidory.
Pomidory są podstawą wielu dań. I bardzo dobrze, bo są głównym źródłem likopenu - jednego z najsilniejszych antyutleniaczy, który zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia. Poza tym w pomidorach znajdziemy magnez, wapń, żelazo i całe mnóstwo witamin.
Warzywo to chroni nas przed miażdżycą, wzmacnia odporność, wspomaga trawienie i jest dietetyczne.
Pomidory w puszcze są bazą do szybkiego sosu do makaronu, gulaszu czy pożywnej zupy. Mają długą datę ważności, więc warto mieć je w domu.
Awokado uważane jest za tzw. "superjedzenie" (ang. superfood) - najzdrowszą żywność, bogatą w witaminy, mikroelementy, makroelementy, która znacząco wpływa na stan naszego zdrowia (zwłaszcza na pracę mózgu, serca i oczu).
Jest źródłem potasu, witamin : B, K, E i zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pomaga zapobiec zawałom serca, obniża ciśnienie, kontroluje poziom cukru we krwi.
Świetnie nadaje się zarówno na śniadanie, obiad, kolację czy jako przekąska w ciągu dnia. Znakomicie smakuje na toście, kanapce, jako dodatek do sałatki, koktajli czy faszerowane.
Te produkty są bogate w minerały, witaminy i błonnik pokarmowy. Dzięki zawartości witamin z grupy B, kwasu foliowego, magnezu, cynku i krzemu, pomagają utrzymać w dobrej kondycji naszą skórę, włosy i paznokcie.
Z dodatkiem warzyw tworzą zdrowy, pełnowartościowy posiłek, który da nam energię i sytość na długi czas.
Warto wykorzystywać je do dań zarówno na słono, jak i na słodko. Z dodatkiem orzechów, pestek i miodu będą doskonałym posiłkiem na początek dnia.
Cebula świetnie sprawdzi się, jako dodatek do wielu potraw. Wzbogaca ona i poprawia ich smak.
Poza tym ma wiele właściwości prozdrowotnych - obniża poziom cukru, zwalcza infekcje, ma działanie bakteriobójcze.
Idealnie sprawdzi się marynowana, jako dodatek na przykład do sałatki, pieczona z warzywami, karmelizowana czy wykorzystana do sosów.
Owoce są istną bombą witaminową. Powinniśmy po nie sięgać kilka razy dziennie.
Sprawdzą się w formie przekąski, dodane do owsianki czy zmiksowane na koktajl. Są pożywne, bardzo zdrowe i w większości mają niewiele kalorii. Do najmniej kalorycznych owoców należy arbuz, grejpfrut, truskawki, melon, jagody.
Korzystnie wpływają one na naszą urodę. Pomagają wzmocnić włosy i paznokcie i wygładzić naszą cerę. Poprawiają nastrój i dają wiele możliwości kulinarnych.
Czarna fasola jest świetnym źródłem białka i błonnika pokarmowego.
Badania potwierdzają, że jedzona kilka razy w tygodniu zapobiega chorobom serca i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Poprawia pracę nerek i układu moczowego.
Suszona, jak i ta z puszki mają bardzo długą datę ważności. Możemy je trzymać w swojej spiżarni, by w razie potrzeby skomponować z ich pomocą pyszny i szybki posiłek.
Idealnie nadaje się, jako baza do wegetariańskich pasztetów, sycących zup czy dodatek do sałatek.
Znakomity dodatek do zdrowych i lekkich dań. 100g jogurtu greckiego to jedynie 60 kalorii. Jest świetną alternatywą dla tłustych sosów, majonezów czy śmietany.
Zawiera dużo białka, wapnia i zdrowych baterii (probiotyków).
Możemy go wykorzystać zarówno do słonych dań, jak i do deserów. Doskonale sprawdzi się w serniku na zimno czy połączony z orzechami i świeżymi owocami. Z jego pomocą możemy przygotować nie tylko zdrowy posiłek, ale także wyjątkowo smaczny.
Słodkie ziemniaki, inaczej bataty. Niestety rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda. Pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych przewyższają zwykłe ziemniaki.
Są bogate w beta-karoten, który nadaje naszej cerze piękny odcień i zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych i serca. Wpływają na polepszenie wzroku i pamięci.
Idealna baza do wielu potraw. Sprawdzą się w zupie, dodane do sałatki czy w formie puree z dodanymi świeżymi ziołami.