Coraz chętniej wracamy do domowych, naturalnych metod i starych receptur, którą działają odmładzająco, odchudzająco i oczyszczają organizm z toksyn. Regularne picie ziołowych herbatek jest w stanie pomóc nam zwalczyć wiele dolegliwości, poprawić wygląd cery i podkręcić tempo przepiany materii. Zobaczcie 5 przepisów, które skutecznie pomogą wam zadbać o figurę!
Z łatwością schudniesz i oczyścisz organizm dzięki domowym wywarom na ich bazie. Jak je stosować? Najlepiej zaczynając od nich dzień, bądź pijąc napary między posiłkami, by skutecznie przyśpieszyć swój metabolizm.
Zielona herbata na całym świecie znana jest ze swoich odchudzających właściwości. Nie może zabraknąć jej w kuchni osoby, która znajduje się na diecie redukcyjnej. Ten wspaniały napój świetnie pobudza za sprawą dużej zawartości teiny i wpływa na organizm uspokajająco, łagodząc skutki stresu oraz przemęczenia. Dodatkowo, ta niezwykła herbata w szybkim tempie oczyszcza organizm, usuwając z niego zbędne produkty przemiany materii. Na ciało wpływa odmładzająco, gdyż w jej składzie znajdują się antyoksydanty, które przeciwdziałają starzeniu się komórek i zapobiegają nowotworom. Chcesz spotęgować dobroczynny wpływ zielonej herbaty na utratę wagi przez Twój organizm? Podczas parzenia dodaj do niej starty imbir, lub suszone jagody goji. Te drobne czerwone owoce uważane za superfood, spotęgują działanie Twojego naparu - sprawią, że lepiej oczyścisz organizm, polepszą stan skóry oraz wzmocnią odporność.
Przepis na zieloną herbatę z jagodami goji
Łyżeczka sypanej zielonej herbaty
Kilka jagód goji
Zieloną herbatę przygotuj zalewając ją ciepłą wodą o temperaturze ok. 80 stopni. Dodaj do niej owoce goji i zaparzaj przez ok. 10 minut. Po tym czasie jagody spęcznieją, a herbata zyska słodki smak.
W kuchni odchudzającej swoje zastosowanie znajdują również gałązki rozmarynu - na ich bazie z łatwością przyrządzisz pobudzający metabolizm, rozgrzewający napar. Świeży smak i zapach tego zioła pobudza siły witalne łagodząc skutki stresu i przemęczenia. Roślina ta posiada również właściwości antyseptyczne - wzmacnia organizm, pomagając mu zwalczyć sezonowe infekcje.
Przepis na napar z rozmarynu
3 gałązki rozmarynu
2 cm korzeń imbiru
łyżka miodu
Korzeń imbiru pokrój w cienkie plastry. Przełóż je do szklanego dzbanka wraz z gałązkami rozmarynu i zalej wrzącą wodą. Przykryj naczynie i zaparzaj napar przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj miód - kiedy napój trochę wystygnie, by pszczeli słód nie stracił swoich właściwości odżywczych.
Yerba mate znana jest z tego, że pobudza organizm lepiej niż kawa, chociaż zawiera mniej kofeiny. Jednak to nie jedyna cudowna właściwość tej brazylijskiej herbaty - wg badań jej regularne picie zmniejsza apetyt i znacząco przyśpiesza przemianę materii. Pijąc ją stajemy się bardziej aktywni, co przekłada się na większą ruchliwość w ciągu dnia. Od tego naparu warto zaczynać każdy swój poranek i spożywać go między posiłkami. Odchudzające działanie yerba mate wspomaga łączenie jej z grejpfrutem bądź ananasem, dlatego warto wypijać ją po spożyciu takiego owocowego posiłku.
Przepis na yerba mate
2 łyżki suszonej herbaty yerba mate
połowa świeżego grejpfruta
Wsyp herbatę do bombilli (specjalnego naczynia do zaparzania yerba mate) i zalej ją ciepłą wodą o temperaturze maksymalnej nie przewyższającej 40 stopni. Wyciśnij sok z połowy grejpfruta i wlej odrobinę do przygotowanej yerba mate. Powtórz czynność kilka razy - aby poczuć energię, jaką daje ten napar, wypij przynajmniej 3 jego porcje.
Kombucha to fermentowany napar herbaciany, który ma wiele leczniczych zastosowań. Można wykonać go domową metodą z pomocą tzw. grzybka japońskiego, dzięki któremu w ciągu 8 dni dochodzi do tworzenia się w tym napoju zbawiennych dla figury żywych kultur bakterii. To dzięki nim pijąc kombuchę oczyścisz układ trawienny z toksyn i podkręcisz swój metabolizm.
Ten naturalny detoks sprawi, że przestaniesz mieć ciągły apetyt, czy ochotę na niezdrowe przekąski. Twoja waga spadnie w dół już po kilku dniach ? przestaniesz borykać się z problemem niestrawności i wzdęć. Kombuchę przygotowuje się z czarnej lub zielonej herbaty pozbawionej aromatów oraz cukru trzcinowego kluczowego w procesie fermentacji. Napar przechowuje się w słoiku z grzybkiem, by móc skonsumować go po 8 dniach. Jego smak świetnie podkręcają truskawki, maliny, czy kawałki ananasa.
Herbaciany napar kombucha
jeden grzybek herbaciany
szklanka cukru trzcinowego
ocet jabłkowy
czarna lub zielona herbata bez dodatku aromatów
litrowy słoik
kawałek bawełnianego materiału
drewniana łyżka
gumka recepturka
Przełóż grzybka do pustego słoika. W czajniku zagotuj pół litra wody. Umieść ok. 4-5 torebek herbaty w szklanym dzbanku, po czym zalej je wrzątkiem i zaparzaj przez ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmij torebki herbaty, do napoju dosyp cukier i dokładnie wymieszaj go z płynem drewnianą łyżką (metalowe przedmioty użyte w trakcie przygotowywania kombuchy mogą osłabić leczniczą moc grzybka). Następnie gdy herbata kompletnie się wystudzi, przelej ją do słoika z grzybkiem i dolej do naparu pół szklanki octu jabłkowego. Słoik, zamiast zakręcić,zakryj bawełnianym materiałem i obwiąż jego krawędzie gumką. Odstaw kombuchę w chłodne, zaciemnione miejsce i wypij ją po upływie 8-11 dni, powtarzając całą czynność by wykonać następny napój.
Ze wszystkich zielonych herbat na świecie to matcha jest uważana za tę najlepszą dla zdrowia. Dlaczego? W jej składzie znajduje się mnóstwo antyoksydantów oraz witalnych substancji, dzięki którym organizm otrzymuje niezbędne składniki odżywcze, co w rezultacie zmniejsza apetyt. Regularne picie tej herbaty pobudza organizm podobnie jak kawa i przyśpiesza spalanie tłuszczów, dzięki czemu łatwiej zgubić kilka zbędnych kilogramów. Matcha dobrze smakuje zaparzona z mlekiem, można ją również dodawać do koktajli.
Przepis na herbatę Matcha
1/2 szklanki wrzątku
1/2 szklanki mleka roślinnego
Łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha
Łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Zalej sproszkowaną matchą wrzącą wodą. Do napoju herbacianego dodaj mleko i odrobinę ulubionego słodu. Całość wymieszaj.